Haber Merkezi
Mersin Barosu Staj Eğitim Merkezi Başkanı Av. Kasım Kozanoğlu, Mersin Barosu Genç Avukatlar Meclisi Başkanı Av. Mert Avcı ve stajyer avukatların katılımıyla, Mersin Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleşen staj eğitimi son dersinde, stajyer avukatların interaktif katılımı sağlanarak, Yargı Reformu Strateji Belgesi nasıl daha ideal olur? konusunda fikir alışverişi yapıldı. Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklanma yerinin TBMM’nin olması gerektiğini ve hala, “Kuvvetler ayrılığı ilkesi ve parlamenter rejime inancımız gereği, Mersin Barosu olarak Saray’daki toplantıya katılmadık. Güçler dengesini barındırmayan bir belge. Denetleme mekanizması olmayan hiçbir sistem sağlıklı işlemez. Her sistem denetlenebilir olmalı ve denetlenebilmeli. Yoksa bir süre sonra ülkeyi yönetenler dahi sistemin kölesi haline gelir. Yargı Reformu Strateji Belgesi bir niyettir, geleceğe yönelik projeksiyondur. Ancak altının nasıl doldurulacağını henüz bilmiyoruz” diye konuştu.
Yargı Reformu Stratejisi’nde 2 temel persfektif, 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet bulunduğunun bilgisini veren Yeşilboğaz, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan; hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi, yargı bağımsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi, insan kaynaklarının nicelik ve niteliğinin artırılması, performans ve verimliliğin artırılması, savunma hakkının etkin kullanılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, ceza adalet sisteminin artırılması, yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğin artırılması, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin oluşturulması başlıklı maddeleri değerlendirdi. Yeşilboğaz, “Bu strateji belgesi hukukçulara ve topluma ne getirir, ne götürür düşüncesiyle, maddeleri tek tek inceliyoruz. Toplu redde ve ya da toplu kabule asla gitmiyoruz. Tüm maddeleri hukuki bilgiler ve mantık süzgecinden geçiriyoruz. Bu Yargı Reformu Strateji Belgesi nasıl daha ideal olur? Bu konuda sizlerle fikir alışverişi yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“HAK VE ÖZGÜRLÜKLER YASAYLA KORUNUYOR AMA UYGULANMIYOR”
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde temel hak ve özgürlüklerin ilk amaç olduğunu belirten Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Demokrasinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi hedefi her zaman olmuştur. Temel hak ve özgürlüklerin, ifade özgürlüklerinin, demokratik hakların kullanılması, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin güvence altına alınması yasalarımızda çok iyi korunuyor. Ancak herhangi bir basın açıklamasına güvenlik güçleri müdahale edebiliyor, hakkınızda fezleke düzenlenebiliyor. Hemen terörle bağlantınız araştırılıyor. Bu avukat meslektaşlara dahi yapılabiliyor. Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alan birçok madde, bizim yasalarımızda zaten var ama uygulanmıyor. En iyi yasa, en kötü uygulayıcının elinde olumsuz sonuçlar vermektedir. Bu belgenin samimi olabilmesi için, açıklanan belgenin uygulamayla uyuşması gerekiyor. Yoksa inandırıcı olmaz. Yasalarda işkence ve kötü muameleye sıfır tolerans anlayışı yer alıyor ancak, ülkemizin her tarafında kolluk kuvvetleri tarafından vatandaşlara orantısız güç kullanılıyor, işkence yapılıyor. Ayrıca, Sulh Ceza Mahkemeleri’nin tutuklama yetkisi kaldırılmadan, yargı güvenliği sağlanamaz. Bize göre Sulh Ceza Mahkemeleri doğal olmayan mahkemelerdir ve vermiş oldukları her karar tartışmalıdır” ifadesini kullandı.
“HUKUK FAKÜLTELERİNE KRİTER GETİRİLMELİ”
Hukuk fakültelerinin bir düzene oturtulması gerektiğini dile getiren Yeşilboğaz, “Üniversite kriterleri net belirlenirse, bir çok okul kriter altında kalacaktır ve sayısı azalacaktır. Hukuk fakültelerinde hukuk felsefesi dersi okutulmalıdır. Mersin’deki hukuk fakülteleri ile görüşüp, öğrencilere avukatlık hukuku ve muhakeme dersleri verilmesi talebinde bulunacağız” dedi. Avukatların bilgi ve belgeye ulaşmada sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Avukatlık Kanunu bize bu yetkiyi veriyorsa, kamu görevlileri bize bilgi ve belgeyi vermek zorunda. Bu Avukatlık Kanunumuzda olmasına rağmen inatla uygulanmıyor. Ayrıca Mersin Barosu olarak, adli yargı sisteminin iyileştirilmesini ve özel avukatlık sigortasının getirilmesini talep ettik ancak şimdi sadece taslak halinde” diye konuştu.
Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Strateji Belgesi’nde yer alan; kira ve eser sözleşmeleri başta olmak üzere, belirli değerin üzerindeki bazı sözleşmelerin, bağış ve ölüm gibi işlemlerin avukat yardımıyla hazırlanması zorunluluğunun, avukatlık hizmetlerinin vergilendirilmesi konusunda iyileştirici düzenlemelerin ve avukatların yeşil pasaport alması için yasal düzenlemelerin, uygulamaya geçtiği takdirde avukatlar için bir kazanım olacağını ifade etti.
“TBB’NİN AVUKATLIĞA KABUL SINAVI YAPMASI SAĞLANMALI”
Strateji Belgesi’nde hukuk fakültesi mezunlarına mesleki yeterlilik sınavının öngörüldüğünü söyleyen Baro Başkanımız Bilgin Yeşilboğaz, “Yasaya bir madde eklenerek, Adalet Bakanlığı’nın dışında TBB’nin de avukatlığa kabul sınavı yapması sağlanmalıdır. Bu kanun ne zaman yasalaşırsa, hukuk fakültelerine kayıtlı olan herkesin bu sınava tabi olacağı belirtiliyor. Ayrıca, stajyer avukatların sigortalı ve maaşlı staj yapması öngörülüyor ancak bu ödemeyi kimin yapacağı ve nasıl sigortalı olunacağı strateji belgesinde henüz belirtilmemiş” dedi.
“ZORUNLU ARABULUCULUK CİDDİ SIKINTILAR YARATIYOR”
Zorunlu arabuluculuk sisteminin gelmesiyle birlikte, avukatların ve vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığına da değinen Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Özellikle aile hukukunda zorunlu arabuluculuk sistemi büyük bir sıkıntıdır. Çünkü aile hukuku, kamu hukuku ile bağlantılıdır. Kamu gücü, adliye dışında başka bir müesseseye devrediliyor. Devleti devlet yapan, yargı erkini elinde bulundurmasıdır. Yargı erki dışarıya verilirse, devlet sadece vergi toplayan veya silahlı gücü elinde bulunduran bir yapı olur. Bu devletin niteliğini zayıflatır. Özetle, bu paketin içerisindeki başlıkların gerçekten inandırıcı olarak, göstermelikten kaçınarak net bir biçimde doldurulması ve başta güvenlik kurumları başta olmak üzere, kamu çalışanlarınca uygulanmasının sağlanması ve denetlenmesi gerekmektedir. Bu konuda bizlerin de süreçte etkin olması gerekmektedir” ” ifadesini kullandı.
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz daha sonra, Adalet Bakanlığı’na sunmak üzere avukatların özlük haklarının iyileştirilmesi, mesleğin önündeki engellerin nasıl kaldırılması gerektiği konusunda hazırlayacakları rapor hakkında stajyer avukatların görüşlerini aldı.