Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından, Cumhuriyetin her anına tanıklık etmiş, katkı vermiş, değerli tarihçi Muazzez İlmiye Çığ için film gösterimi, söyleşi ve 105’inci doğum günü kutlaması gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Altınbaş Üniversitesi işbirliğiyle, yönetmenliğini Prof. Dr. Sabri Özaydın’ın yaptığı, dünyaca ünlü sümerolog, bilim insanı ve tarihçi Muazzez İlmiye Çığ, Muazzez İlmiye Çığ’ın 105’inci doğum gününe özel ‘Zamanın Ötesinde Muazzez İlmiye Çığ Belgeseli’nin özel gösterimini, eşi Meral Seçer ile birlikte izleyen Başkan Vahap Seçer, ardından Muazzez İlmiye Çığ’ın söyleşini dinledi. Belgesel, izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
“MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ, AZMİ, ALIN TERİNİ, EMEĞİ BİZE İFADE EDİYOR”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belgesel gösteriminin ardından yaptığı konuşmasında, Muazzez İlmiye Çığ’ın Mersin’de yaşamasının ve hemşehrileri olmasının kendileri için son derece önemli bir değer olduğundan bahsederek, “Bundan onur duyuyoruz. Ben kendisi ile daha önce ilk Mersin’e geldiği yıllarda sohbet etme imkânı bulmuştum. Şimdi ikinci kez dinleme imkânı buldum. Bir Cumhuriyet kadını. Azmi, alın terini, emeği bize ifade ediyor. Bilimin öncülüğünde bir toplumun neler yapabileceğini ifade ediyor. Önemli şeyler söyledi. Ben bir yerel yönetici olarak da bundan bazı kazanımlar elde ettim. Gençlerle ilgili çok önemli şeyler söyledi. Biz gençlere ne verdik ki, onlardan ne alalım diye. Biz de vermek istiyoruz artık. Ben umut ediyorum Türkiye’de Pazar gününden sonra her şey daha güzel olacak” dedi.
“SÖZ VERİYORUM, MERSİN GELECEĞİN SANAT, KÜLTÜR, DEMOKRASİ, MÜZİK, İNSANLIK KENTİ OLACAK”
Başkan Seçer, Mersin’i geleceğin sanat, kültür, demokrasi, müzik ve insanlık kenti haline getireceklerinin sözünü vererek, “31 Mart seçimlerini sadece Mersin halkı, onun sokaklarını temizleyecek, ağaçlarını budayacak, sivrisineklerini öldürecek bir belediye başkanı seçmek için sandık başına gitmedi. Mersin’i daha çağdaş bir kent yapsın, bilim kenti yapsın, sanat kenti yapsın, demokrasi kenti yapsın, insanlık kenti yapsın diye belediye başkanı seçti. Ben bu sorumluluğumun farkındayım, görevimin bilincindeyim. Sizin önünüzde burada hemşehrilerimin rahat etmesi için söz vermek istiyorum. Mersin geleceğin sanat, kültür, demokrasi, müzik, insanlık kenti olacak. Bunu hep beraber inşa edeceğiz. Bu kadim topraklara bu yakışır. Türkiye’nin izdüşümü farklı renklerin bir arada yaşadığı renk cümbüşü bir kente, Akdeniz’in incisi Mersin’e bu yakışır. Bir kez daha Muazzez İlmiye Çığ hanımefendiye, değerli hocama, bize bu değerli bilgileri aktardığı için çok teşekkür ediyoruz. İnşallah biz de önümüzdeki günlerde birçok ortamda siz değerli hemşehrilerimizle değerli hocamızı bir araya getireceğiz. Doğum gününüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, konuşmasının ardından asırlık çınar Çığ’a çiçek ve bir adet meşe fidanı hediye etti. Başkan Seçer’in eşi Meral Seçer ise Lina Nasif’in bir çalışmasını Çığ’a takdim etti. Kutlamada, Prof. Dr. Sabri Özaydın’a ise plaket ve çiçek takdimi gerçekleştirildi. Prof. Dr. Sabri Özaydın, Çığ’ın doğduğu topraklar olan Bursa’dan getirilen zeytin fidesini, Muazzez İlmiye Çığ’a doğum günü hediyesi olarak verdi. Hediyelerin verilmesinin ardından bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ, 105’inci yaş günü pastasını üfledi. Pazar günü mutlu yıllar diyeceğini ifade ederek, pastayı kesmeyen Çığ, “Pazar günü çok önemli, bir doğum günü olacak” diyerek, 23 Haziran İstanbul seçimlerine gönderme yaptı.
ÇIĞ, ATATÜRK’ÜN EĞİTİM ALANINDA YAPTIĞI REFORMLARI ANLATTI
Bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ, gerçekleştirdiği söyleşisinde, dinleyicilerin sorularını yanıtladı. Bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ, dinleyicilerden gelen yaşamın 3 temel sırrı nedir sorusuna, hoşgörü, çalışmak ve sevmek olduğu cevabını verirken, Atatürk’ü tanımanın nasıl bir duygu olduğu sorusunu ise Atatürk’ü hiç yakından görmediğini, fakat yıllardır bunun üzüntüsü içinde yaşadığını belirtti. Atatürk’ün Türklerin tarihini, kültürünü ve dilini anlatacak olan Dil-Tarih-Coğrafya Fakültelerini kurmasına, eğitim alanında yapmış olduğu reformlara değinerek, Mustafa Kemal Atatürk’e müteşekkir olduğunu dile getirdi. Atatürk zamanına kadar Anadolu toprağında oturan insanların Türk olduklarını bilmediğini ve o zamanlarda Türküm demenin yeni başladığını anlatarak, Atatürk’ün okuduğu kitaplarda Türklerin çok alçaltıldığını gördüğünü ve bunun üstüne memlekette Türklerin tarihi, kültür ve dilini öğretecek bir fakülte açtırma kararı aldığını anlattı. Dil-Tarih-Coğrafya Fakültelerinin dünyada eşi olmadığından söz eden Çığ, o tarihlerde yapılan bu reformların aslında hiç de kolay olmadığını belirtti.
“O’NU 30 DAKİKADA ANLATMAK OLASI DEĞİL”
Altınbaş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sabri Özaydın, 30 dakika gibi kısa bir süre içerisinde Muazzez İlmiye Çığ’ı anlatmanın olası olmadığından söz ederek, elinden geldiğince, şiirimsi bir tatla belgeseli kurguladığını anlattı. Belgesel ile sadece bilgilere değil, duygulara da seslenmeyi amaçladığını ve bu çerçevede bir özet ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Özaydın, bu kadar insanın bir araya gelip, hep beraber bir yaş günü kutlaması yapmasının ve filmi izlemesinin kendisini mutlu ettiğini belirtti. Prof. Dr. Özaydın ayrıca Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti.