Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Tarsus'ta hemzemin geçitte yük treninin minibüse çarpması sonucu 1 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı kazayı hatırlatarak, ihmallerin her gün vatandaşların canına mal olduğunu söyledi.
Antmen, “Pazartesi günü Mersin'in Tarsus ilçesi Yenice Mahallesi'ndeki hemzemin geçitte yük treninin minibüse çarpması sonucu 1 vatandaşımız hayatını kaybetti 4 kişi de yaralandı.
İşte görüyorsunuz ihmaller, sorumsuzluk ve kamu kurumlarındaki liyakatsizlik her gün vatandaşlarımızın canına mal oluyor.
2003 ila 2018 yılları arasında 1493 insanımızı tren kazalarında, demiryollarında kaybettik. Bu 1493 rakam değil; her biri bir insan her biri bir can. Keza, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazası sonrası mahkemenin bazı sorumlular hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı sonrası ölenlerin yakınları, yaralananlar ve avukatları adalet nöbeti başlattı.
“VİCDAN NÖBETİNE, VİCDANSIZLIKLA YANIT VERİLDİ”
Peki bu çok insani, bu çok vicdani ve hukuka uygun nöbete iktidar nasıl cevap verdi? Kelepçeyle, biber gazıyla ve polis müdahalesiyle. Yani; Vicdan nöbetine, vicdansızlıkla yanıt verildi.
İnsanımızı kaza değil sorumsuzluk öldürmektedir. Ölümlü tren kazaları Avrupa Birliği ortalamasında 0,3 iken, bu oran Türkiye’de 2.08’dir. Evet maalesef, Demiryollarında, Türkiye’de dünya ortalamasının yaklaşık üç katı ölüm meydana geliyor. Beş-altı yıl öncesine kadar demiryolu hatlarında görev yapan yol bekçileri uygulamasının ‘maliyet’ gibi bilim ve insanlık dışı bir gerekçeyle kaldırılmış olması, birçok kazaya davetiye çıkarmıştır.
Saray’da, uçakta, makam araçlarında har vurup harman savuranlar, çok basit ve olması gereken önlemlere sıra gelince nedense tasarrufa gidiyor. İtibarda tasarruf olmaz deniyor ama konu insan canı olunca tasarruf yapılıyor!” dedi
15 YILDA BİN 493 KİŞİ ÖLDÜ
AKP döneminde, yani 2003 ve 2018 yılları arasında bin 493 kişinin tren kazalarında yaşamını kaybettiğini dile getiren Antmen, “Bugüne kadar bu kazalarda hiçbir bakan ve yetkili istifa etmedi ve sorumluluk almadı. Bu da yeni kazalara ve ölümlere yol açtı.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak verdiğimiz tren kazalarının araştırılması ile ilgili önergeler salt iktidar partisi oylarıyla reddedildi. Sorun neyse araştıralım, bulalım, önleyelim; vatandaşımız bir daha canından olmasın diyoruz ama iktidar buna da izin vermiyor.
Ama; Kazalarda sadece makinistler cezalandırılıyor.
ASIL SORUMLULAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR
Peki asıl sorumlular? Onlar tam tersine ödüllendiriliyor. Örneğin; Dönemin Devlet Demiryolları Genel Müdürü, cezai yaptırımlar ve sorumluluk bir yana ödüllendirildi ve milletvekili oldu. Dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 38 kişinin öldüğü Pamukova'daki tren kazasının ardından, istifa etmesi gerektiği yolundaki eleştirilere
‘Ben çok rahatım. O direksiyonu ben kullanmıyorum ki kardeşim’ dedi ve sorumluluk ya da herhangi bir ceza almadı. O da önce Başbakanlıkla, sonra Meclis Başkanlığı ile ödüllendirildi.
İşin esasında: Ehliyet ve liyakat yerine tarikat, cemaat ve rant anlayışı Devler Demiryollarının yönetimine yansımaktadır. Bunun da kazalarda büyük payı bulunmaktadır.
Bakınız; tren kazaları sonrası dünyada çalışan istifa mekanizmasının örneklerinden bazılarını sizlerle paylaşmak isterim;
2008 yılında Macaristan Ulaştırma Bakanı ve Demir Yolları Genel Müdürü 4 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.
2009 yılında Hırvatistan Ulaştırma Bakanı 6 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.
2009 yılında Mısır Ulaştırma Bakanı 18 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etti.
2009 yılında Kostarika Ulaştırma Bakanı bir köprünün çökmesi nedeniyle 5 kişi ölünce istifa etti.
2012 yılında Mısır Ulaştırma bakanı 49 öğrencinin tren kazasında ölmesi sonrası istifa etti.
2016 yılında İran Demir Yolları Genel Müdürü Muhsinpur Seyyid Agayi, 40 kişinin öldüğü tren kazası sonrası "Yöneticiler gerçekleşen hadiseler için sorumluluk almak zorundadır" diyerek istifa etti.
2017 yılında Hindistan Demiryolu İdaresi Başkanı ülkesinin kuzeyinde yaşanan tren kazalarından sonra istifa etti.
“NEDEN BU ÜLKEDE İNSAN CANI BU KADAR UCUZ?”
AKP döneminde bin 493 kişi tren kazalarında yaşamını yitirdi ancak kimse istifa etmedi. Bu da göstermektedir ki sorumlular aslında hem sorumsuz hem de insanımızın canına kıymet vermiyor. Ben gene de buradan Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a seslenmek istiyorum; peki ya siz sayın bakan? Ankara tren kazasında 9 insanımız öldü istifa etmediniz. Kazayla ilgili Devlet Demiryollarının kusuru yok dediniz. Peki kim kusurlu size göre? Ölen insanlarımız mı?
Peki Sayın Bakan Mersin – Adana tren hattı büyük bir oranda yerleşim alanlarında geçtiği halde hemzemin geçitleri sorununu çözmeyi düşünür müsünüz , düşünüyor musunuz? Mersin-Adana tren hattı hemzemin geçitleri ne zaman kazaları önleyecek hale getirilecektir?
Son soru: Neden bu Ülkede insan canı bu kadar ucuz?
En geç 4 yıl sonra CHP iktidarında, bu güzel ülkede ve güzel insanlarımız için her şey çok güzel olacak” diye konuştu.