HEDİYE EROĞLU
TCDD Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte iken, 11 Mayıs 2007 tarihinde 36 yıl için ‘İşletme Hakkı Devri’ yöntemi ile TCDD limanları içerisinde ilk sırada özelleştirilerek Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) tarafından işletilen Mersin Limanı’nda yeni yatırımlara dikkat çekti.
400 DÖNÜM EK SAHA YARATILACAK
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş, MIP 2019-2020 dönemi için ek saha yaratılması, kapı ve otoyol bağlantı yolu düzenlemesi ve terminal operasyon sistemi (TOS) güncellenmesi konularında önemli yatırımlar yaptığını anımsattı.
Ayrıca MIP’in Saha Projesi kapsamında ikinci faz proje çalışmasında CFS sahasının liman dışına çıkarılmasının planlandığını aktaran Delibaş, “400 dönüm ek saha yaratılmasını sağlayacak 24,8 milyon dolarlık proje, 2 faz halinde uygulanacak.
KAPILARDA OPTİK TANIMA/OKUMA SİSTEMLERİ SENEYE TAMAMLANACAK
Kapılar, Optik Tanıma ve Otoyol Bağlantısı kapsamında; Kapıların konsolide edilmesi, doğrudan otoyol bağlantısı ile rıhtım ve kapılarda optik tanıma/okuma sistemlerinin önümüzdeki yıl tamamlanacağı belirtiliyor.
Sistem otomatik kapılar, hasar tespitinin kolaylaştırılması, 7,5 milyon dolarlık kapı ve otoyol
bağlantı yatırımı, 1,5 milyon dolarlık liman sahası ve liman bağlantı yatırımlarını kapsıyor. TOS>OS Yatırımları: Konteyner operasyon sisteminin güncellenmesi ve CFS&Konvansiyonel operasyon sisteminin geliştirmesine devam edilmesi de 3,5 milyon dolarlık TOS yatırım gerektiriyor.
“2 MEGA KONTEYNER GEMİSİ DAHA YANAŞMA KAPASİTESİ SAĞLANACAK”
Peki; EMH2 (East Mediterranean Hub) yatırımı neler sağlayacak? Mersin Limanı’nın 241 milyon dolarlık genişleme projesinin ikinci ayağının tamamlanmasıyla 2 mega konteyner gemisi daha yanaşma kapasitesi sağlanacak. Bu projenin 2021 yılında tamamlanması planlanıyor. Limanda halen 18 bin TEU’ya kadar gemileri kabul edebiliyor. MIP’nin 500 metrelik ek rıhtım, 900 bin TEU ek yanaşma ve saha kapasitesi konularında inşaat öncesi hazırlık çalışmalarına devam ettikleri belirtiliyor” dedi.