Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya ve Ticaret Ataşesi Alok Verma’nın katılımıyla Hindistan Ülke Tanıtım Toplantısı düzenlendi. Toplantı öncesinde MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve DEİK Türkiye - Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve MTSO Meclis Üyesi Tevfik Dönmez ile bir araya gelen Büyükelçi Bhattacharyya, Mersin ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgi aldı.
Mersin ekonomisini anlatan Başkan Kızıltan, kentin tarım, lojistik ve sanayideki gücüne değindi. Potansiyeli yüksek krom ve mermer yatakları bulunduğuna da değinen Kızıltan, bu alanda da işbirlikleri yapılabileceklerini söyledi. Kızıltan, Mersin’in de yer aldığı Çukurova Bölgesi’ni Marmara’ya alternatif ikinci bir yatırım bölgesi olarak gösterip Hintli yatırımcıları bölgeye davet etti. Harita üzerinde Mersin’den üçüncü ülkelere ihracat olanaklarını anlatan Kızıltan, birlikte yapılacak ortak yatırımlar ve işbirlikleri ile Mersin Limanı aracılığıyla Hindistan’ın Avrupa, Rusya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarlarına açılabileceğine dikkat çekti.
Mersin’in Hint düğünleri için alternatif bir destinasyon olarak değerlendirilebileceğine de değinen Kızıltan, turizm konusunda karşılıklı işbirliklerinin geliştirilebileceğini vurguladı.
KIZILTAN: “BİRLİKTE 3. ÜLKELERE KARŞI STRATEJİK ÜSTÜNLÜK SAĞLAYABİLİRİZ”
Görüşme sonrası başlayan Hindistan Ülke Tanıtım Toplantısı’na DEİK Türkiye - Hindistan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Tevfik Dönmez, MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Serdar Yıldızgörer, TURAB Genel Başkanı Canan Sunay, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz, MEP Başkanı Özcan Deniz ve Hindistan ile ticaretini geliştirmek isteyen çok sayıda iş insanı katıldı.
Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Hindistan’ın dünyanın önemli üretim üslerinden biri olduğuna dikkat çekerek, Türkiye’nin de Hindistan’ın da ticaretini geliştirmek istediğini, karşılıklı işbirliklerini geliştirerek iki ülke arasında ticarette işbirliği sağlayıp, 3’üncü ülkelere karış bir stratejik üstünlük sağlanabileceğini vurguladı. Globalleşen dünyada artık mesafelerin büyük önem taşıdığını hatırlatan Kızıltan, “Lojistiğin, ürünlerin maliyetini artıran en önemli unsurlardan biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu konuda özelikle Mersin’in lojistik üstünlüğünü Sayın Ekselansa anlattık. Mersin’in büyük avantajları var. Onları da anlattık. Ticaretimizi birlikte nasıl geliştirebileceğimizi düşünüp hayata geçireceğiz” dedi.
BHATTACHARYYA: “1 TRİLYON DOLARLIK ALTYAPI SEKTÖRÜ YATIRIMINA İHTİYAÇ VAR”
Ülkesi hakkında bilgi veren Hindistan Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya, “Biz genç nüfusa sahip, büyük bir ülkeyiz. Dünyanın en büyük 6’ıncı ekonomisine sahibiz. G20 ülkeleri arasındayız ve IMF tahminlerine göre yüzde 6.5 büyümemiz öngörülüyor” dedi.
Ardından yapılabilecek işbirliklerine değinen Bhattacharyya, ilk olarak inşaat sektörüne değindi. Ülkede 1 trilyon dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç olduğunu anlatan Büyükelçi Bhattacharyya, şunları söyledi:
“İşbirliği yapabileceğimiz çeşitli politikalarımız var. Yeni programlar açmaya çalışıyoruz. Bunlardan ilki altyapı. Hindistan’da altyapı konusunda çalışan çok sayıda Türk şirketi var. İnşa etmeyi düşündüğümüz altyapılardan birisi tren yolları. Özellikle Mumbai ile Delhi arası endüstri koridoru kurmak istiyoruz. Karayolu bağlantısı için de altyapı çalışmamız var. Tüm metropolitan şehirleri birbirine bağlamak istiyoruz. Bununla birlikte havayolu inşasına da ihtiyacımız olacak. Hindistan’dan bir partner bulursanız devamında biz size bu konuda yardımcı olacağız. Altyapı yanında akıllı şehirler ismini verdiğimiz projeler de var. Yaklaşık 50 tane yeni akıllı şehir inşası var. Birkaç şehrin de gözden geçirilmesi söz konusu. İkincisi ‘Yetenekli Hindistan’ isimli programda da genç nüfusu hedefliyoruz. Gençlere yeni iş olanakları sağlamak istiyoruz. Son projemiz ise ‘Dijital Hindistan’. Bu program ile dijital ortamla gelişimi sağlayıp yatırımı artırmaya çalışıyoruz. Bunların hepsi kapsamlı programlardır.”
“HEDEF, 10 TRİLYON DOLARLIK İHRACAT”
Türkiye ve Hindistan arası ticaretin henüz istenilen seviyede olmadığına değinen Sanjay Bhattacharyya, mevcut durumda karşılıklı 8,6 milyon dolarlık ticaret hacmi olduğunu ancak bu rakamın hedefin altında yer aldığını bildirdi. Hedefin 2022 yılına kadar 10 trilyon dolar olduğunu kaydeden Bhattacharyya, hedefe ulaşabilmek adına karşılıklı çalışılabilecek sektörleri şöyle sıraladı: “Öncelikle şunu söylemeliyim ki Mersin ile özellikle tarım ürünleri konusunda ihracatımızı geliştirebiliriz. Daha önce de belirttiğim gibi altyapı ve inşaat önemli sektörler. Sağlık ve tıbbi ürünlerde çalışabiliriz. Daha önce gelişmemiş ama potansiyeli olan otomotiv ve makine sektörlerinde önemli bir potansiyel var. Sizin de bizim de güçlü olduğumuz tekstilde deneyimlerimizi paylaşabiliriz. Aynı zamanda enerji de keşfedilebilecek alanlardan biri. Her iki ülkede de petrol ve doğalgaz kaynakları sınırlı ama yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirebiliriz. Hindistan’da bu alanda yapılacak yatırımlara önemli destekler sağlanıyor. Uluslararası Güneş Enerjisi İttifakı Hindistan’da bulunuyor. Paris’teki konferans sonucu ortaya çıkan bir oluşum. Türkiye, henüz buraya üye değil ama üye olmasıyla birlikte yenilenebilir enerji konusunda daha da iyi adımlar atılacağına inanıyorum.
Bilgi teknolojileri ve uzay teknolojileri de bizim güçlü olduğumuz alanlar. Bu alanlarda da işbirliğimiz artabilir. İnvest İndia isimli kurum size yatırımlarınız ve işbirlikleri noktasında her türlü desteği sağlayacaktır.”