MERSİNLİLER GÜNEŞİN KEYFİNİ ÇIKARTTI


 

Başkan Vahap Seçer, Cumhur İttifakı’nın Burhanettin Kocamaz döneminin araştırılması için 3 aydır ısrar ettiği Araştırma Komisyonu kurulması talebine, topu Ankara’ya atarak karşılık verdi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019 yılı Temmuz ayı olağan toplantı döneminin 2’inci birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıya Cumhur İttifakı’nın önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın 5 yılının incelenmesi için Araştırma Komisyonu kurulması talebi damga vurdu. 
Kocamaz dönemine ilişkin hizmet alım, asfalt ve yol yapım, doğrudan temin, çevre ve haşere ile mücadele için ilaç alım ihaleleri başta olmak üzere bazı ihalelerin araştırılmasına yönelik 7 meclis üyesinden oluşan 6 ay veya 1 yıl süreyle Araştırma Komisyonu kurulması ile ilgili teklif ‘ilgili kurumlardan görüş alınarak onay verilmesi halinde kurulması’ şartıyla oylanarak kabul edildi.

MHP: “MERSİN HALKI ARAŞTIRILMASINI İSTİYOR”
Konuyla ilgili ilk söz alan MHP’li Mahmut Tat, “Konu aylardır konuştuğumuz bir konuydu. Mersin halkının özellikle bizden istediğidir. Bu dönem meclis üyeleri olarak tabiî ki neyi aldık, ne haldeyiz onu bir görmek istedik. Böyle bir talebimiz oldu. Bunu kamuoyunda şahsi olarak değerlendirme noktasına getirenlerde oldu. Asla şahsi değildir. Biz grup, ittifak olarak böyle bir talepte bulunuyoruz. Kamuoyunca böyle bilinmesini istiyoruz. Meclis uygun gördüğü takdirde böyle bir komisyonun kurulup görev yapmasını istiyoruz” dedi. 

“DENETLENSİN AMA HUKUKA UYGUN OLARAK”
Daha sonra söz alan HDP’li Ali Tanrıverdi ise “Belediye meclisinin çalıştırılması ile ilgili temel kaynağımız 5393 sayılı belediyeler yasasıdır. Kim olursa olsun buna Sayın Kocamaz da dahildir, biz bu halkın bir kuruş parasını yiyen veya sağa sola çarçur eden kim var ise bunun sonuna kadar hesabının sorulmasını ve gereğinin yapılmasını şiddetle savunuyoruz ve bunun peşinde de olacağız. 5393 sayılı yasa, belediye meclislerinin bir yasama organı olduğunu zaten belirtiyor ama bunun yanında meclisin bilgi edinme ve denetim yollarının neler olduğunu da yine açık olarak ele alıyor.
Bu hesabın sorulmasını istiyoruz ama yaptığımız uygulamanın da mutlaka yasal çerçevede olması, ileride doğabilecek her hangi bir sorunla bu meclisin karşı karşıya gelmemesi gerektiğine inanıyoruz. Komisyon kurulması isteniyor ama zaten bir denetim komisyonu kurulması gerekir ki bu zaten önümüzdeki ocak ayında kurulacak. Faaliyet raporları zaten önümüze geliyor, değerlendiriyoruz. Soru sorulabilir, bilgi istenebilir. İdareden bu konunun araştırılması ile ilgili her meclis üyesi veya gruplar soru sorma hakkına sahiptir, bu haklarını kullanabilirler. Yine genel görüşme açılabilir, bu da yasal temeldedir. Bir önerge vererek, her hangi bir konuyla ilgili genel görüşme açma talebinde bulunabilir, gensoru verebilirler. 
Şimdi arkadaşlarımızın önerisi acaba bu kategorilerden hangisine giriyor, bu kategoriye girmiyor. Bu önergede hukuksal bir sorun olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.  

“TEK ÇEKİNCE YASAL BOŞLUK”
Yenişehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Öziyğit de, denetim konusunda kimsenin kaçmak görüşünde olmadığını söyleyerek, “Tek çekince yasal boşluk sonucu gelecekte sıkıntı yaşanmaması. Yasal dayanaktan yoksun kalırsa bu da ilgili bir mercide kullanıldığında yok sayılır ise cezadan kurtulma aracı olarak kullanılabilir. Konuyla ilgili bakanlıklardan görüş alınarak, yasaya aykırılık var ise çekilmesi yönünde kurulmasını sağlayalım” dedi. 

İYİ PARTİ’DEN TEPKİ: “KOCAMAZ İLE BİRLİKTE HAREKET ETTİNİZ”
İYİ Partili Kerim Şahin ise komisyon kurulması talebine tepki verdi. Şahin, şunları söyledi: “Süresi içinde belediyenin kendi mekanizmaları zaten çalışmıştır. Belediyenin kendi kendine çalıştırdığı mekanizmaları yok sayarak, Ankara’nın müfettişleri, denetim elemanları önümüzdeki süreçte belediyemizden hiç çıkmayacaktır. Bu algı oluşturma çabası. İlgili kişilerin çoğu Burhanettin Kocamaz’ın ekibinde yer almış, bu ihaleleri, doğrudan alımlar yapmışlardır. Şimdi sadece geçmişin hesabı için şimdi bir çabanın içindeler. Kamu denetçileri hiçbir zaman belediyeden eksik olmadılar. Bu işlerle ilgili komisyon üyeleri zaten yasal çerçevede çalışılırlar. Kimse yasayı aşamaz. Yasayı aşan bir konu var ise iç denetim mekanizmalarını çalıştıramamışsak cumhuriyet başsavcılarına başvururuz. Sizlerin de başınızdan hiç denetçiler eksik olmayacaktır”.

“KOMİSYON YASAL DENETİM MEKANİZMALARI DEVRE DIŞI BIRAKABİLİR”
Hukukçu CHP’li Ali Dinsever ise “Bazı şeyler bir birine karıştırılıyor ve hukuk mantığıyla hareket edilmeyince de içinden çıkılmaz bir hale geliyor” diyerek tartışmaları eleştirdi.
“Aslında zaten bu maddenin gündeme alınması da hukuka uygun değil” diyen Dinsever, “İhtisas komisyonu ile denetim komisyonu çok farklı şeyler. Bu teknik ve hukuki bir konu. Bunun hukukçular tarafından tartışılıp neticeye bağlanması çok daha doğru olacaktır. Burada çok teknik bir tartışma yapamıyoruz çünkü meclis üyelerinin çoğu hukukçu değil. Önerge dayanağı yapılan 24’üncü madde ihtisas komisyonlarını düzenlenmesine ilişkin. Belediye bu Araştırma Komisyonu’nun kurulmasında ihtisas komisyonları kurulması yolunu kullanabilir ama hukukta hiçbir şey tesadüfi değildir. Hepsinin hukuki bir anlamı ve sonucu vardır. Bir kısım ihtisas komisyonları zaten zorunludur bir kısmı da meclisin takdirine bırakılır. İhtisas komisyonları yapılacak dönem işler için kurulur, geçmişi yargılamak için değil. Denetim komisyonu da geçmiş dönemdeki bir yıllık incelemeleri yapmak üzere kurulur. Dolayısıyla çok teknik ve hukuken hepimizi zorda bırakabilecek bir konu. Bu konuda mutlak süratle hukuki görüş alındıktan sonra hareket edilmesi gerekiyor. 
Arkadaşlar ısrarla biz denetim yapılmasın gibi anlıyor ve bu yönde mesaj verilmeye çalışılıyor. Asla böyle bir niyette değiliz tam aksine biz yasal olmayan bir denetim mekanizmasının, yasal denetim mekanizmalarını devre dışı bırakacağından korktuğumuz için hassas davranıyoruz. 
Çünkü meclisin burada oy çokluğuyla aldığı her kararın meşrutiyeti vardır gibi bir saptama yanlış olur, meclisinde mevzuata uygun çalışması lazım, yoksa akabinde başka hukuki problemler çıkabilir” şeklinde konuştu.

AKP: “SORUNLU İHALELERİN ŞARTNAMELERİ KAMUOYUYLA PAYLAŞILIRSA YETERLİ OLUR”
AKP’li İsmail Yerlikaya da, “Geçen dönem biz 5 yıl meclis üyeliği yaptık, denetim komisyonu denetimi yaptı ve hiçbir şey de çıkmadı. Çünkü belediyelerin hukuk birimi var, iç denetimi var, her şey mevzuata uygun oluyor. Keşke bu komisyon daha önce kurulsaydı. İhalelerin şartnameleri hazırlanırken kurulsaydı. İhale şartnameleri bürokratlar tarafından hazırlanıyor. Geçen yıl kaç defa ‘kişiye özel ihale’ manşetleri ile basına düştük.
Yapılması gereken bence; geçen dönem ile ilgili bir şey yapılacaksa, geçen dönem yapılmış sorunlu görülen ihalelerin şartnameleri kamuoyuyla paylaşırsa yeterli olur” diyerek, kısa bir konuşma yaptı.

VAHAP SEÇER: “ART NİYETLİ ZİHNİYETLER YÜZÜNDEN ZORDA KALIYORUZ”
Son olarak söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise meclisin aldığı her kararın hukuki bir dayanağı olması gerektiğini vurgulayarak, “Geçmiş döneme ait karanlık kalan noktalar var ise bunların aydınlatılması noktasında her hangi bir çekincemiz, üstünü örtme, ortadan kaldırma, koruyucu hüviyete büründürmek gibi bir çabamız yok. Cumhur İttifakı’na mensup üyeler ‘geçmiş dönemi yargılayalım’ diyor ama sanki CHP ve başkan bunu engelliyor gibi bir algı var. Hukuk bilen için bunun olması mümkün değil ama bunu art niyetli zihniyetler gündeme getiriyor ve biz zorda kalıyoruz.
Bu sebeple böyle bir önergenin bugün gündeme gelmesi mevzuat açısından uygun olmamasına rağmen gündeme alarak, kamuoyunun yanlış algısı ortadan kalksın istedim.

VAHAP SEÇER TOPU ANKARA’YA ATTI!
Denetlemek istiyorsanız denetleyelim ama tabi olduğumuz yasalar var. Kanunlar çerçevesinde hareket etmek zorundayız. Buradaki çelişki bizim denetim yöntemimizin ne olacağı konusunda. Ali Dinsever’e katılıyorum bu bir ihtisas komisyonudur, denetim değil. Denetim komisyonları ocak ayında geçmiş yılı denetlemek üzere kurulur. Bu işin yöntemleri var, gensoru verilebilir, önerge verilebilir. Bu yöntemler yoluyla denetim mekanizmaları çalıştırılabilir. Diğer taraftan benim yetkilerim var. Teftiş Kurulu’nu, iç denetimi devreye sokar idare. Mali, performans denetimi yapabilirim. Sayıştay gelir denetimini yapar ama tüm bu enstrümanlarda bir türlü ortaklaşamadık. Tartışmayı büyütmeye gerek yok, ben bunu oylayacağım ama bir şartla: ilgili kurullardan görüş isteyelim eğer görüş uygun gelirse bu komisyonu çalıştıralım. Boş yere kürek çekmeyelim. Haybeye uğraşmak istemiyorum. İlgili kurullardan görüş almak ve bu görüşlerin olumlu olması koşuluyla komisyon çalışmalarını başlatmak üzere teklifi oylarınıza sunuyorum” dedi.
Konuyu İçişleri Bakanlığı’na sorarak, görüş isteyeceğini ve “Hayır böyle bir komisyon kurma hakkınız yok, böyle bir denetim mekanizması geçersiz” denildiği takdirde komisyonun geçersiz olacağını söyleyen Seçer’in açıklamasının ardından Araştırma Komisyonu kurulması teklifi mecliste oy çokluğuyla kabul edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA