HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı ikinci birleşiminde Parkmetre uygulamasının fiyat tarifesinin kabul edilmesi ile uygulama resmen hayata geçti.
Mersin’de 2011’de dönemin CHP’li Belediye Başkanı Macit Özcan’ın başlattığı parkomat olarak adlandırılan uygulama, 2014 yılında MHP’den Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçilen Burhanettin Kocamaz’ın, Parktur firmasının kira bedelini aksattığı gerekçesiyle sonlandırıldı. 20’yi aşkın işçinin işsiz kaldığı ve belediye alacaklarının tahsilatında sıkıntılar yaşadığı parkomat uygulaması 5 yıl sonra geri döndü!
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Vahap Seçer uygulamayı Parkmetre adıyla hayat geçirmek için sürdürdüğü çalışmalarını parkmetre güzergah ve fiyat tarifesinin belirlenip meclisten onaylanması ile yeniden başlattı.
PARKMETRE UYGULAMASI MERKEZ İLÇELERDE BAŞLAYACAK
Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayı Meclis toplantısının, önemli gündem maddelerinden biri de Parkmetre uygulaması oldu. Otopark eksikliği nedeniyle çarşı esnafının işlerini durma noktasına getiren trafik sorununa çözüm olarak hayata geçirilecek olan Parkmetre uygulaması için ücret tarifesi belirlendi. Ücret tarifelerinin belirlendiği gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.
Belirlenen fiyat tarifesine göre 0-15 dakika arası ücretsiz, 0-60 dakika arası 4 TL, 0-120 dakika arası 7 TL, 0-180 dakika arası 12 TL ve 24 saat 20 TL olacak.
PARKMETRE BÜYÜKŞEHİR ELİYLE YAPILACAK!
Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlanacak olan Parkmetre’yle ilgili fiyat tarifeleri ve uygulama lokasyonları konusuna açıklık getiren Başkan Seçer, uygulamanın 3’üncü şahıslara verilmeyecek şekilde, Büyükşehir Belediyesi eliyle yapılacağının altını çizdi.
Uygulamanın ilk aşamada sadece merkez ilçelerde hayata geçeğinin de altını çizen Seçer, “Bu yetki belediyelerde Büyükşehirlere verilmiş durumda. Bence de makul olan bu işin bir elden büyükşehirin kontrolü altında yapılması. İkincisi burada belirlediğimiz alanlar Mersin’in 4 merkez ilçesini kaplayan alanlar. Bu işi 5 yıl süreyle 3’üncü şahıslara devredilmeksizin belediye şirketleri ardacılığıyla yapacağız. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Atatürk Caddesi, İstiklal Caddesi gibi belirli caddelerde yapacağımız uygulamalar, beş yıl süre ile üçüncü şahıslara devir edilmeksizin belediye şirketleri aracı ile yapılacak” dedi.
İLÇELER İÇİN PARKMETRE YETKİSİ TALEBİ
Anamur Belediye Başkanı MHP’li Hidayet Kılınç’ın, geçmişte Büyükşehir Belediyesi’nin Anamur Belediyesi’ne parkmetre yetkisi verdiğini anımsatarak, fiyatların Anamur ile merkezde uygulanacak fiyat farkına dikkat çekti.
Kılınç, “Daha önce Büyükşehir Belediye Meclis Anamur’a bu yetkiyi vermişti. Mersin merkezde ki ücret ile Anamur’daki ücretin aynı olmasını istemiyoruz. Ayrıca bu yetki ilçe belediye verilmeli. Anamur’da 0-10 dakika arası ücretsiz, 0-60 dakika arası 1 TL, 60-120 dakika arası 2 TL, 120 ile 180 dakika arası 3 TL, gün boyu park ücreti ise 5 TL’dir. Yani burada Anamur’a göre yüzde 400 artış var. Bu noktada ilçe ilçe değerlendirmenin daha uygun olacağını düşünüyorum. Bu uygulamanın ilçelere devri önemli. Ben 5 kişi çalıştırıyorum şuan, bu 5 kişiyi şimdi farklı alanlarda istihdam edeceğiz ama talebimiz düşünülmeli” dedi.
PARKOMAT GEÇİCİ ÇÖZÜM
Ancak Başkan Seçer, parkmetre yetkisinin ilçelerde ilçe belediyelerine devredilmesine sıcak bakmadığını açıkladı. “Bir elden çıksın” kararında ısrar eden Seçer, “Ama ilçelerde ilçe belediye başkanını da işin içine katarak, alacağımız kararlarda fikrini alacağım. Hatta ilçe belediye başkanlarımız, hangi partiden olursa olsun uygulama kapsamında istihdam edilecek işçiler konusunda katkı sunabilir. Ama bu iş için en aklı selim yol; Büyükşehir’den, bir elden çıkması. Bizde yetkililer, uzmanlar var. Bunlar akşamdan sabaha hesap edilmiyor. Elektrik direğine, çöplere kadar hesaplamalar yapıldı. Bu rakamları ben belirlemedim. Ben sadece teklifi getirdim. Ücretleri, bedava olacak süre yetkisini de komisyona verdim. Benim amacım; benim dediğim olsun, çaldığım düdük olsun değil. Benim talebim teklifi bu şekilde oylamak.
Şuanda ilçelerde bu uygulamayı yapıp yapmayacağımız da belli değil. Parkomat’ı uzun yıllar sürdürelim diye uygulamaya koymuyoruz bu bir geçiş dönemi. Mersin merkez ve ilçelerde yeterli miktarlarda otopark inşaat etmek istiyoruz. Otopark inşaatları ihtiyaçları tamamlayana kadar sürdüreceğiz sonra parkomat uygulaması devre dışı olacak.
İlçelerin fiyatları, istihdam edilecek eleman konusunda ve yerlerin belirlenmesinde ilçe belediye başkanlarının görüşünü alacağım.
Otopark sorununun kısmen çözmek istiyorum ve Merkezdeki esnafların şikayeti var, can çekişiyor esnaf. İnsanlar araçlarını saatlerce bırakıyor ve esnaf siftahsız kapatıyor” diye konuştu.
“OTOPARK SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
MHP’li Mahmut Tat ise “Bu parkomat meselesi hukuk gereği geçmişte iptal edildi. Tartışmalı bir konu. Merkezdeki esnafların yüzde 100’i uygulanmasını istiyor. Merkezle irtibatı olmayan halkın bir kesimi asla istemiyor fakat merkezde işi olan vatandaşlarda büyük sıkıntılar çekiyor, cezalar yiyor. Birkaç caddede uygulanmasında fayda var diyor ve buna geçici bir çözüm olarak bakıyoruz. Merkezde otopark problemini çözecek, enine boyuna değerlendirip, sizin uygun göreceğinizi bir tarihte bunu tartışılarak çözüme gidilmesini ve bu dönemde merkezin otopark problemini çözmek niyetindeyiz. Sizlerin uygun gördüğü bir zamanda bunu uygulamaya koyarsak iyi olur.” diye konuştu.
Parkmetre uygulaması teklifi konuşmaların ardından oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Seçer de son söz olarak, “Parkomat uygulaması önümüzdeki günlerde ilimizde başlayacak” dedi.