Serkan Tultak
Çarşıda birçok iş yeri ya satılık ya da kiralık; boş iş yerlerini soran bile olmazken, bazı iş yeri sahipleri “Kirada indirim” afişleri asarak iş yerlerini kiraya vermeye çalışıyorlar. Ancak bu da çözüm olmazsa ne yapılacağı ise belirsizliğini koruyor.
Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer’in, Şehir merkezinin çekici hale getirilmesi için de bir an önce çalışma başlatılması gerektiğinin altını çizerek, “Çarşı cazibe merkezi haline gelmez, sorunları çözülmezse hepimiz birden batacağız” çağrısı henüz karşılık bulmadı.
Radyo Ülkü de yayınlanan Yerel Gündem programına katılan Mersin Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Bekir Algüllü de, benzer bir çağrı yaparak esnafa sahip çıkılmasını istedi.
“ÇARŞI BETONA DÖNDÜ, HİÇBİR CAZİBESİ YOK”
Algüllü, akşam saatlerinde çarşının boşaldığını, gündüz ise otopark ve temizlik sorunu yaşadığını vurgulayarak, “Parkomat sorunları çözemez ama geçici bir çözüm sunabilir. Tabi burada daha önce yapılan yanlışlar yapılmamalı İnsanların araçlarını bırakıp esnaf ile olan işi için kısa süreli park etmelerine izin verilmelidir. 1 saatlik ücret makul olmalıdır. Yoksa halkımız yine gelmeyecektir. Tabi otopark sorunu da ciddi bir sorun olarak durmaktadır. Çarşıyı geniş bir alan olarak düşünürsek maalesef bir cazip yanı yok. Ramazan şenliklerinin merkezde yapılması biraz hareket katmıştı ama oda bir ay sürdü… Ulu Cami yanı betona döndü; Yoğurt Pazarında insanlar oturamıyor. Atatürk Caddesinde insanlar sağlı sollu iş yerlerinin gölgesinden ilerliyor. Rahatlıkla oturacakları yer yok. Taş Binanın hemen yanındaki iki ağacın altı neden bu kadar kalabalık bir düşünün. Böyle devam ederse çarşıda kimse kalmayacak.”diye konuştu.
“HER ŞEHİR TARİHİ BİR ÇARŞI VAR AMA MERSİN’İN TARİHİ ÇARŞILARI ÖNE ÇIKARILAMADI”
Merkezden taşınan ve kapanan kurumlara da dikkat çeken Algüllü, şunları söyledi:
“Şehir elbette büyüyor. Bazı kurumların taşınması normal ama biz bunu da planlı yapamadık. Yerlerine bir şey düşünmedik. Ben her defasında çarşının tarihi yanına da dikkat çektim. Tarihi Zafer Çarşısı, Hurmalı Han, Balık Pazarı, Kasaplar Çarşısı, Hamam Sokağı gibi yerler tekrar ele alınmalıdır. Başka illere gittiğinizde hemen tarihi bir çarşısı dikkatinizi çeker ve oraya gidersiniz. Mersin de bu sayı çok ama hiçbiri tarihi özellikleri ile öne çıkarılamadı.”
“ÇARSI DÜZENLEME VAKFI KURULMALIDIR”
Çarşıyı bir bütün olarak ele alınması hususunu vurgulayan Algükllü, “Kent tasarımı yetersiz. Çarşının güzelleşme lazım. Yeni baştan kentsel tasarıma ihtiyacı var. Çarşıyı komple ele almamız gerekiyor ve tıpkı Bursa’nın yaptığı gibi Çarsı Düzenleme Vakfı kurulmalıdır. Bu vakıf üzerinden tarihi kent merkezi düzenleme ve canlandırma çalışmaları yapılmalıdır. Bu vakıfta Valilik, Büyükşehir ve tüm belediyeden yetkililer, Mimarlar Odası ve esnaf temsilcileri olmalıdır.” dedi