Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, hem kentte yapacağı hizmetleri şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla tüm kurum ve paydaşların katılımı ile belirlemek, hem de geçmiş dönemde hayata geçirilen hizmetleri değerlendirmek amacıyla çalıştaylar düzenlemeye devam ediyor. Sağlıkla ilgili olarak 5, engellilere yönelik olarak 2 masanın oluşturulduğu çalıştayda, Mersinliler’in sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştıracak çalışmalar ele alındı.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Engelliler Dairesi Başkanlığı’nın 2020-2024 yılı Stratejik Planı’nı hazırlamak amacıyla düzenlediği Engelsiz Mersin ve Sağlık Çalıştayı tamamlandı. Yeni dönemde yapılması planlanan projeler ile hizmetlerin anlatıldığı ve paydaşların beklentilerinin alındığı çalıştayda, daha sağlıklı bir Mersin için, kentte bulunan 26 farklı kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelindi.
SAĞLIK HİZMETLERİ İÇİN 5 MASA OLUŞTURULDU; FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNULDU
Evde Sağlık ve Bakım/Yaşlı Bakım/Palyatif Bakım, Belediye Sağlık Merkezleri/Mobil Sağlık Hizmetleri, Bağımlılıkla Mücadele/Ruh Sağlığı, Beslenme Hareketli Yaşam/Gıda Güvenliği Masası ile İş Sağlığı ve Güvenliği Masası olmak üzere toplam 5 masanın kurulduğu çalıştayda, Mersin’de 5 yılda izlenecek yol haritası çizilmeye başlandı.
Ulaşımın zor olduğu kırsal bölgeler ve dezavantajlı grupları hedef alan sağlık hizmetleri ile Mersin’de sağlık konusunda ulaşımı kolaylaştırmak için çalışan Büyükşehir Belediyesi, çalıştay sonucunda çıkacak sonuçlar ile birlikte Mersin sınırları içerisinde verilecek olan sağlık hizmetleri ile ilgili yol haritasını belirleyecek.
BÜYÜKŞEHİR PAYDAŞ GÖRÜŞLERİNE ÖNEM VERİYOR
Evde Sağlık ve Bakım/Yaşlı Bakım/Palyatif Bakım Masası’nda, Evde Sağlık ve Bakım Hizmeti, Alzheimer ve Demans Hasta ve Hasta Yakınları Buluşma Merkezi ve Palyatif Bakıma ağırlık verilmesi gerektiği konusunda paydaşlardan görüşler alındı.
Belediye Sağlık Merkezleri/Mobil Sağlık Hizmetleri olan ikinci masada ise, gezici göz, gezici kalp ve gezici diş sağlığı tarama araçları ile sağlık birimlerine ulaşılabilirliğin zor olduğu yerlerde, kırsal bölgelerde, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, özellikle yaşlı, yatalak, engelli vatandaşlara program dâhilinde gezici sağlık tarama araçları ile hizmet verildiği hakkında konuşuldu. Ayrıca bu hizmetlerin devamlılığı ve hizmetlerin artırılmasına yönelik paydaş görüş ve önerileri alındı.
BAĞIMLILIKLA MÜCADELE MASAYA YATIRILDI
Bağımlılıkla Mücadele/Ruh Sağlığı Masası’nda ise Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan bağımlılıkla mücadele konusunda Emniyet Müdürlüğü, AMATEM, Yeşilay, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Üniversitesi’nden uzmanlarla bir araya gelindi. Bu masada madde kullanımı ile ilgili halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi üzerine çalışmalar yapılması gerektiği, madde bağımlılığı ile mücadelenin önemi ve belediye olarak önleyici-koruyucu neler yapabileceği ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.
Beslenme Hareketli Yaşam/Gıda Güvenliği Masası’nda da vatandaşları ve özellikle çocukları güvenilir gıda tüketimine yönlendirmek, güvenilir gıda üretimini desteklemek amacı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak okullarda güvenilir gıda eğitimlerinin verilmesi planlandı.
İSG KAPSAMINDA NELER YAPILACAĞI KONUŞULDU
Son olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Masası’nda da iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının kurumun genel stratejisi ile uyumlu olacak şekilde yürütülmesi için kullanılan ve işyerinde çalışanların sağlık ve güvenliğini etkileyebilecek tüm durumların sistemli bir şekilde denetimini sağlayan iş sağlığı ve güvenliği konusu üzerinde duruldu.
ENGELLİLER İÇİN 2 MASA OLUŞTURULDU
Çalıştay kapsamında, Engelliler Dairesi Başkanlığı bünyesinde iki masa oluşturuldu. Projeler ve Sosyal Yardımlar Masası’nda istihdam, farkındalık, erişilebilirlik çalışmaları, ulaşıma yönelik transfer hizmeti ile medikal malzeme desteği konuları üzerinde duruldu. Sosyal Yaşam ve Sağlık Masası’nda ise sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler, engelsiz yaşam merkezleri, rehabilitasyon programları, spor kursları ve mesleki eğitim kursları görüşüldü.