“BİR DAHA ASLA!”


 

Japonya’nın Hiroşima kentine atılan atom bombasında yaşamını yitirenler Mersin’de, turna kuşu ağaçlara asılarak anıldı.

SONER AYDIN

6 Ağustos 1945 tarihinde ABD tarafından Japonya’ya atılan atom bombasında yaşamını yitirenler anılıyor. 6 Ağustos’ta Hiroşima, 3 gün sonra ise Nagazaki kentlerine atılan atom bombaları yaklaşık 120 bin insanın ölümüne neden olurken, 1 milyondan fazla insanın ise hastalanmasına neden oldu. Nükleer silahların ortaya çıkarttığı felakete dikkat çekmek isteyen nükleer karşıtları Yenişehir İlçesi’nde Türk-Japon Dostluğunun simgesi olan İnönü Parkı’nda bir araya geldi. Çok sayıda nükleer karşıtının yanı sıra, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ve çok sayıda oda, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katıldığı anmada ağaçlara Hiroşima felaketinin simgesi olan Turna Kuşu asıldı. 

“NÜKLEER ENERJİYE İHTİYACIMIZ YOK”
Anmada kısa bir konuşma yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Antmen, nükleer santrallerin dönemin nükleer bombaları olduğunu söyledi. Gelişmelerin nükleer santral teknolojisinden vazgeçtiğini belirten Antmen, “Onların terk ettiği teknolojilerle Türkiye’de nükleer santral kurmak insan sağlığını doğrudan tehlikeye atıyor. Nükleerin zararlarının anlaşılması için nükleer kazaları beklemek gerekmiyor. Özellikle deniz kenarlarına kurulan nükleer santrallerin deniz ekosistemini nasıl bozduğu ortada. Çevresinde yaşayan insanların kaza olmadan bile hastalıklara yakalanması bilimsel bir gerçektir. Nükleer santrallere ihtiyacımız olduğu dillendiriliyor ama Türkiye özellikle güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerjilerin doğal bir kaynağıdır. Bunları inşa ettiğimiz zaman nükleer gibi bir enerji kaynağına ihtiyacımız yok. Bu yüzden derhal Akkuyu Nükleer Santrali projesi sona erdirilmeli” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından nükleer karşıtları yüzlerce Turna Kuşu maketini ağaçlara asarak, barış mesajı verdi.

TURNA KUŞU’NUN ANLAMI NEDİR?
Sadako Sasaki ve  1000 Turna Kuşunun Öyküsü Sadako Hiroşima’ya 1945 yılında atom bombası atıldığında daha iki yaşında bir çocuktu. Bomba evinin iki kilometre yakınına düşmüş, patlama sırasında evleri yıkılmış ama şans eseri kendisi de ailesi de yara almadan kurtulmuştu. Ancak aradan yıllar geçtikten sonra aniden hastalandı. Doktorlar kendisine halk arasında atom bombası hastalığı da denilen kan kanseri teşhisini koydular. Ne yazık ki o yıllarda pek çok çocuk bu hastalıktan hayatını kaybediyordu. Sadako tedavi için yattığı hastanede kendisini ziyarete gelen bir arkadaşının anlattığı turna kuşu efsanesi ile umutlandı. Efsaneye göre hasta biri kağıttan bin tane turna kuşu yaparsa iyileşebilirdi. Bu efsaneye inanan küçük kız turna kuşlarını katlamaya başladı. Ama Sadako’nun ömrü bin kuşu tamamlamaya yetmedi, 25 Ekim 1955 günü henüz on iki yaşındayken hayata gözlerini yumdu. O güne kadar 644 tane turna kuşu yapabilmişti. Geri kalan 356 turna kuşunu arkadaşları tamamladılar. O günden sonra turna kuşu barışın ve nükleer silahsızlanmanın sembolü haline gelirken, Sadako Sasaki de direnişin simgesi oldu. Hiroşima ve Seattle’daki parklara Sadako Sasaki’nin turna kuşuyla birlikte heykeli dikildi.

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA