Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu, ‘Roman Çocuklarının Kaliteli Okul Öncesi ve İlkokul Eğitimine Erişimlerinin ve Katılımlarının Artırılması Projesi’ kapsamında, Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan 1. Roman Çocuk Festivali düzenledi. Federasyonun, merkez Akdeniz ilçesi Turgut Reis Mahallesi’ndeki binası önünde gerçekleştirilen ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de katkı verdiği festivalde, Roman çocuklar eğlencenin tadını çıkardı. İki ayrı noktada oyun parkurlarının kurulduğu alanda, çocuklara festival süresince Osmanlı macun şekeri, pamuk şeker ve dondurma ikram edildi. Gönüllerince eğlenme fırsatı bulan çocuklar, masal kahramanlarını simgeleyen göstericilerle oynayarak ve verilen konserde çalan hareketli müziklerle dans ederek festivalin keyfini çıkardılar. Roman çocuklara aileleri de eşlik etti.
“İLK KEZ 1. ROMAN ÇOCUK FESTİVALİNİ DÜZENLEDİK”
Festivale ev sahipliği yapan Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir ilke daha imza attıklarını ve 1. Roman Çocuk Festivali düzenlediklerini söyledi. Roman çocuklarının bugüne kadar hiç böyle bir festivali ve beraber olabilecekleri bir ortamları olmadığını vurgulayan Daylam, “Ayrıca, Mersin’de sahilde çocukların eğlenebilecekleri bir ortam da yok. Bu bir ilk oldu. Bu proje kapsamında hem bunları desteklemek hem de Mersin Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla süreci biraz daha geliştirerek bir ilki gerçekleştirdik. İlk kez 1. Roman Çocuk Festivalini düzenledik” dedi.
“FESTİVALİ DAHA SONRAKİ YILLARDA DA DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ”
Büyükşehir Belediyesi’nin, festivalin bir kısmına destek verdiğini kaydeden Daylam, “Diğer kısmı da 7 Balkan ülkesinde yürütülmekte olan bir Avrupa Komisyonu projesi var; Batı Balkanlar Roman Gençleri ve Öğrencileri İçin Fırsatlar Projesi. Bu projemizin de ana merkezi Macaristan’da bulunan Roman Eğitim Fonu. Bu eğitim fonunun Roman çocuklarıyla ilgili Türkiye’de üç ilde yaptığı çalışmalar var. Oradaki kaynağımızı revize ederek bu festivale aktardık. Gördüğünüz bütün çalışmalar bu proje kapsamında destekleniyor. Bu 3 yıllık bir proje. Birinci yılını tamamladık. Proje iki yıl daha sürecek. Bu festivali kurumsal hale getirip daha sonraki yıllarda da devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.
“ROMAN ÖĞRENCİLERİMİZE BURS VERİYORUZ”
Federasyon olarak Roman çocuklar için şu anda yürüttükleri iki ayrı proje olduğunu, bunlardan birinin Hollanda Büyükelçiliği tarafından desteklendiğini dile getiren Daylam, “Festivali de düzenlediğimiz bu proje ise okul öncesi eğitimi, ortaokul, lise ve üniversite gençlerini kapsıyor. Proje kapsamında, lise ve üniversiteye giden Roman öğrencilerimize burs veriyoruz. Özellikle meslek liselerine giden gençlerimiz için de ayrıca bir bütçe ayırdık. Üniversite öğrencilerimize hem burs veriyoruz hem de mentör bursu veriyoruz. İstedikleri bir hocadan artı olarak matematik, Türkçe, sosyal, fen konusunda da dersler alabiliyorlar” ifadelerini kullandı.
“ROMAN ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNDE ÇOK CİDDİ PROBLEMLER VAR”
Daylam, festivalin kapsamını ve amacını ise şöyle anlattı: “Festival kapsamında, oyun parkları kurduk. Çocuklarımıza dondurma, pamuk şeker ve macun şekeri ikram ediyoruz. Onları sürece dahil ederek yüz boyama yapıyoruz. Ama biz zaten sürekli bir araya geliyoruz ve onlara eğitimin önemini anlatmaya çalışıyoruz. Ebeveynlere de bunu anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü Romanlarda ilkokuldan terk oranı yüzde 37’lerde. İlkokulu bitirenlerin sayısı oldukça az. Lise mezunu yüzde 2, üniversite mezunu binde 2. Çok ciddi problemler var. Bu sorunları bütün bileşenlerle beraber çözmemiz gerektiğine inanıyorum. Bizler burada bu farkındalığı oluşturmaya çalışıyoruz. Ama bütün bunların bir politika olarak hayata geçmesi gerekiyor. Biz anlatıyoruz; sürekli anlatmaya da devam edeceğiz.” (İha)