ECZACILIK MESLEĞİ ALARM VERİYOR!


 

Eczacılar, eczacılık fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının artmasına tepki gösterirken YÖK 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına onay verdi.

HEDİYE EROĞLU

Eczacılık mesleğinin ve eczacılık eğitiminin niteliksizleştirilmemesi için her fırsatta çağrı yapan Türkiye Eczacılar Birliği’ne (TEB) rağmen Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına onay verdi. YÖK’ün uygulamasına Türkiye genelinden tepkiler yükselirken TEB 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır da, gazetemize yaptığı açıklama ile kararı eleştirdi.

“NİCELİK NİTELİĞİN ÖNÜNE GEÇİYOR”

“ÖSYM’nin Yayınladığı Son Kılavuz Kaygılarımızı Haklı Çıkardı: Nicelik niteliğin önüne geçiyor” diyen Sağır, “Daha önce yaptığımız tüm açıklamalarda, her daim halk sağlığını önceliklendiren bir mesleğin temsilcileri olarak eczacılık mesleğinin ve eczacılık eğitiminin niteliksizleştirilmemesi gerektiğinin altını çizdik. Eczacılık fakültesi sayılarının ve kontenjanlarının artmasının eczacılık mesleğine vereceği zarardan duyduğumuz kaygıyı vurguladık. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadığı gibi, geçtiğimiz günlerde 50’inci eczacılık fakültesinin kurulmasına YÖK tarafından onay verildi.

YENİ AÇILAN FAKÜLTELERİN DURUMU İÇLER ACISI

Bilindiği üzere ülkemizin geleceği gençlerimiz, üniversite sınavları sonrası tercihlerini yaptı. Tercih döneminde kendilerine yol gösterilmesi adına ÖSYM tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ yayınlandı. Türk Eczacıları Birliği olarak söz konusu kılavuzla açıklanan rakamların bizleri ne kadar haklı çıkarttığını üzülerek görmüş olduk. ÖSYM, bu verilerle yeni açılan fakültelerin içler acısı durumunu tüm Türkiye’ye ilan etmiş oldu” dedi.

AKADEMİK KADROLAR YETERSİZ

Türkiye’de bulunan ve öğrenci alan 36 eczacılık fakültesi ile ilgili kılavuzdan edinilen bilgilere göre: 4 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen bulunmadığını işaret eden Sağır, 7 eczacılık fakültesinde de doçent unvanlı akademisyen bulunmadığını söyledi.

“7 eczacılık fakültesinde profesör unvanlı akademisyen sayısı 3’ten azdır. 15 eczacılık fakültesinde doçent unvanlı akademisyen sayısı 5’ten azdır. 23 eczacılık fakültesinin akademisyen sayısı 20’den azdır. 36 eczacılık fakültesinden yalnızca 12’si tam akreditedir.

“YENİ FAKÜLTELER AÇILMAMALI”

Bu verilerden de görüldüğü üzere akademik kadro açısından Türkiye’deki eczacılık fakültelerinin pek çoğunun durumu içler acısıdır. Mesleğimizin geleceğinin tehlikeye atılmaması için yeni eczacılık fakültesi açılmaması gerektiğini, akademik açıdan yetersiz olan fakültelerin ise Ar-Ge merkezine dönüştürülmesi önerilerimizi YÖK ile defalarca paylaştık. Bugün bu verilerle YÖK bizim kaygılarımızı tescillediği gibi; uyarılarımızı hiçbir şekilde dikkate almayarak Türkiye’deki eczacılık fakülteleri bağlamında nasıl bir yanlışın parçası olduğunu gözler önüne sermiştir.

 

“ECZACILIK ALANINA BAŞARI SIRASI ŞARTI GETİRİLMELİ”

Mesleğinin geleceğine sahip çıkan bir sağlık meslek örgütü olarak bir kez daha tekrarlıyoruz: Devlet, vakıf fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır. Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkân bulunmaması halinde kapatılmalıdır. Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA