YAZIK OLUR!


 

Toroslar Belediyesi’nin ilçede başlatmaya hazırlandığı ‘beton yol’ hamlesine inşaat mühendislerinden; “Yazık olur!” yanıtı geldi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin’in en büyük ilçelerinden biri olan ancak altyapı yatırımları alanında büyük eksiklikleri bulunan merkez Toroslar ilçesinde yeni belediye yönetimi ‘beton yol’ dönemi başlatmaya hazırlandığını açıkladı.

Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, bir otelde düzenlediği basın toplantısında yeni dönemde yapacağı çalışmalarla ilgili açıklamalar yaptı.

“GENİŞ BİR KIRSAL BÖLGE BİZİM SORUMLULUĞUMUZDA”

Başkan Yılmaz, “Mersin kent merkezinin kalbinde bulunan Toroslar, son yıllarda yakaladığı gelişme hamlesi ile daha da ileriye taşıyarak, fiziksel çevrenin sağlıklı bir yapıya kavuştuğu, arsa ve emlak fiyatlarının sürekli arttığı bir cazibe merkezine dönüşüyor. Şehir Toroslar’a doğru gelişiyor, büyüyor, yeni yatırımlar Toroslar’a yapılıyor. Diğer ilçelerimizden Toroslar’a doğru bir hareketlenme var.

Memleketimizin yapısal problemi işsizlik, çözümü de yeni iş yerlerinin açılması ile olur. Sosyal fayda sağlayacak her türlü yatırımın Toroslar’a yapılması için yatırımcıları her platformda davet ediyor ve destek sözü veriyoruz.

Değişim ve gelişimde sürekliliği yakalayan belediye hizmetlerinin ilçenin her noktasına ulaştı, yaşam kalitesi yüksek ve modern bir Toroslar oluşturmak hedefiyle var gücümüzle çalışıyoruz.

Mersin’in 5 büyük yaylasının 4’ü bizde, geniş bir kırsal bölge bizim sorumluluğumuzda. Burada ağır kış şartları nedeniyle bozulmuş yollar var. Bağ bahçe yollarını tamirini yapıyor, ayrıca çocuğundan gencine, kadına yaşlıya her türlü ihtiyaca cevap verebilmek adına rutin belediyecilik adına sosyo ekonomik ve kültürel alanda da yürüteceğimiz çalışmalara da hız veriyoruz” dedi.

“TÜM YOLLAR TOROSLAR’A ÇIKACAK”

Çok önemsediği ‘beton yol’ projesini hayata geçirmeye hazırlandığını açıklayan Başkan Yılmaz, hedefinin, gelişen, üreten ve büyüyen Toroslar olduğunu vurguladı.

Konum ve sahip olduğu özellikleri ile Mersin’in nefes aldığı bölgesi olan Toroslar’ın ekonomi, sanayi, turizm ve tarımla ilgili potansiyeli çok yüksek bir bölge olduğunu kaydetti. “Biz Toroslar’ın gelecek vizyonunu; üreten, gelişen ve refah düzeyi yüksek bir kent olmak üzere hazırladık” diyen Atsız Afşın Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kuracağımız üretim ve istihdam sahaları ile kendisine yeten bir kent inşa edeceğiz. Ancak tüm bunları yaparken elbette en önemli adımın altyapı olduğunun farkındayız.

Kentlerde yükselen nüfus hızı ile artan yapılaşma, yaşam alanlarının gelişmesini beraberinde getiriyor. Mekansal büyüme ve gelişme, yerleşim alanlarını birbirinden uzaklaştırarak, ulaşım maliyetlerinin artmasına ve taşıma hizmetlerinin etkinliğinin azalmasına neden oluyor. 

Bugün tüm dünyada kabul gören bir gerçek var; gidemediğin yer senin değildir, medeniyetin göstergesi yoldur. Yol hizmeti çok önemli.

Gelişen dünya ile ilgili bir kurgusu, inancı, ideali olan yolda da kendini göstermek ister. Bundan sonra tüm yollar Toroslar’a çıkacak inşallah.

“ASFALT ARTIK UCUZ DEĞİL”

Toroslar, beton yola geçiyor. Tüm dünyada gelişmişliğin ve sosyo ekonomik büyümenin göstergesi olarak görülen ulaşım ağı, Toroslar’da da en iyi seviyeye taşınıyor. İlçeyi; uzun ömürlü, ekonomik ve sağlam beton yollarla taçlandıracağız. 1950’den sonra giderek yaygınlaşan asfalt kaplama ve döşeme üzerine belirli bir deneyim ve tecrübeye düzeyine ulaşıldı. 1973 yılındaki petrol krizine kadar asfaltın ana maddesi ucuz bitüm sağlanabildi. Ancak 1973 yılında petrol fiyatlarındaki ani artış nedeniyle asfalt betonun birim fiyatında bitümün payı yüzde 30’a yükseldi. 1976’da bu oran yüzde 45’e çıktı. Böylece asfalt hammadde maliyeti açısından sahip olduğu avantajı yitirmeye başladı.

Bugün ülkemizdeki 5 rafineriden kaliteli bitüm temini giderek güçleştiği gibi bunu nakliyesi de ciddi bir sorun haline geldi.

Asfaltın temel hammaddesi bitüm iken beton yolun hammaddesi çimento, petrolde dışa bağımlılık söz konusu olup, çimento üretiminin ise tamamı yerli ve milli. Beton kaplamanın sınanmış en önemli üstünlüğü; uzun hizmet süresi ve üstün dayanıklılığı. Beton yollar Türkiye’nin kendi kaynaklarından ve düşük maliyetle yapabileceği bir karayolu seçeneği. Bugün Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış 50’den fazla çimento fabrikası bulunmakta. Ancak bitüm temin edilebilecek 5 rafineri bulunmakta ki bunun büyük bir bölümü de ithal ediliyor.

BETON YOLDA HAMMADDE YERLİ VE MİLLİ; ÇİMENTO

Oysa dünyada ham petrol rezervlerinde Türkiye, gerilerde bulunuyor, 57’inci sırada. Bitüm üretiminde de Türkiye 11’inci sırada. Türkiye çimento üretiminde ise önemli bir oyuncu, şuan 4’üncü sıradayız. Avrupa’da birinciyiz, ihracatta da ilk 3 ülke arasındayız. Üretiyoruz, ithalat değil, ihracat yapıyoruz.

Bu tercihin sebebi; maliyetler, ülkemizin genel ekonomisi ve dayanaklılık açısından önem arz ediyor olması. Bu rastgele verilmiş bir karar değil, beton yollar dünyanın birçok yerinde kullanılan, gittikçe yaygınlaşan bir tercih. Beton yolların tercihi cari açık açısından da önem arz ediyor.

Asfalt en çok kış ve bahar aylarında bozuluyor. Asfaltta küçük bakımlar ortalama 3-5 yılda, büyük bakımlar ise 17 yılda bir yapılıyor. Betonda ise küçük bakımlar 12’inci yılda, büyük bakımlar ise 18’inci yılda yapılıyor. Bu açıdan; beton yolların maliyeti, asfalt yolların maliyetine göre yüzde 30 daha ucuz, ancak ömrü asfalt yollardan 3 kat daha fazla. Ayrıca sektörler arası rekabet her zaman fayda getirmiştir.

Biz beton yolu özellikle kırsal kesimlerdeki yollarımız için tercih ediyoruz. Büyük yollar Büyükşehir Belediyesi’nin ara yollar ise bizim sorumluluğumuzda. Özellikle kırsal kesimlerde çetin kış şartları nedeniyle asfalt yolların daha hızlı bozulduğunu görüyoruz. Özellikle beton yollar altyapı çalışması tamamlanmış ya da altyapı çalışması olmayacak yollarda tercih edilmesi gerekiyor. Bizde beton yolları kırsal kesim için tercih ediyoruz. Beton denilince beton dökülür, sulanır şeklinde yapılmıyor. Kısa sürede silindir ile sıkıştırma sistemiyle yolu doğrudan hizmete açmak mümkün oluyor. Sıkıştırılmış beton yolların ilk yapım maliyeti satih kaplama yollara göre yüzde 10 daha pahalı ancak satih yolların ömrü çok kısa, beton yolun ise kullanım süresi daha uzun. Yapım hızı ve kolaylığı,uygun metotla yapıldığı zaman hızlı açılıyor olması önemli.

Açık yüzey rengi güvenli sürüş imkanı sağlıyor. Ekonomik, uzun ömürlü, konforlu ve kamu yararı  olduğu için Toroslar’da beton yola geçiyoruz. Servis ömrünün uzun, bakım masrafının az olması beton yolları, asfalt yollara göre uzun vadede çok daha ekonomik bir eçenek olarak karşımıza çıkarmaktadır. Beton yolların yüzde 100 öz kaynaklarla üretilmesi, asfalt yollara nazaran daha yüksek trafik yükünü taşıyabilmesi, asfalt yollara göre daha açık renkte olması nedeniyle gece görüş mesafesinin artması ve elektrik tüketiminde tasarruf sağlaması, tekerleklerin asfalt yola gömüldüğü kadar beton yolda gömülmemesi nedeniyle yakıt tüketimini dolayısıyla karbondioksit salınımını azaltması nedeniyle daha çevreci ve ekonomik açıdan daha uygun bir yol haline getiriyor. Biz de hem kamu yararını gözeterek beton yola geçiriyoruz. Bir anda tüm Toroslar’ı veya yolları beton yola çevirmek mümkün değil.

BETON YOLDA ÖNCELİK KIRSAL

Ayrıca özellikle şehir içinde değişik kurum ve kuruluşlar değişik altyapı çalışmaları yapıp yolları kazıyor, yeni hatlar oluşturuyor ve bakım yapıyorlar. Beton yolların tercih edileceği yerler daha çok bizim sorumluluğumuzdaki kırsal kesimlerdeki yollar”.

HİZMET ALIMI YAPILACAK

Başkan Yılmaz, soru cevap bölümünde ise projenin başlayıp başlamadığı ve belediyenin altyapısının bu projeye müsait olup olmadığına dair soruya, “Hazırlık çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemizin asfalt yolla karşılaştırıldığında beton yol üretimi konusunda her hangi bir fark yok. Satih kaplama yollarını belediyemiz kendi imkanları ile yapıyor. Ama diğer asfalt yolların yapımı hizmet alım yoluyla yapılıyor. Bizde hizmet alım yoluyla başlayacağız buna. Daha sonra kendi imkanlarımız ile yapmaya başlayacağız. Bu yıl kıştan önce beton yolların bir kısmını dökmüş olacağız” dedi. 

İNŞAAT MÜHENDİSLERİNE 5 AYDIR RANDEVU VERİLMİYOR

Ancak Toroslar’da beton yol dönemine geçilmesi ile ilgili meslek odası ve sivil toplum kuruluşlarından görüş alınıp alınmadığı ile ilgili görüşüne başvurduğumuz İnşaat Mühendisleri Odası mersin Şube Başkanı Halil Deveden böyle bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

Hatta ve hatta 31 mart seçimlerinden sonra Büyükşehir ve tüm ilçe belediye başkanları ile bir araya gelmek için randevu alarak görüşmeler yaptıklarını ancak Toroslar’dan geri dönüş dahi alamadıklarını açıklayan Deveden, beton yol projesi ile ilgili de bilgilerinin olmadığını söyledi.

“BETON TEKNİK ŞARTLARA GÖRE YAPILIR İSE EVET İYİ BİR TEKNOLOJİ AMA GÜVENEMİYORUM”

Başkan Deveden, beton yol teknolojisinin yeni olduğunu ve asfalta göre de ekonomik olduğunun bir gerçek olduğunu belirterek, “Beton teknik şartlara göre yapılır ise evet iyi bir teknoloji. Asfalta yama yapmaktan bıkıyoruz evet ama betona yama yapmak gerekirse ne olacak? Tamam beton daha sağlıklı ama bu teknoloji bize ne kadar uygun? Bunu geniş anlamda bakmak gerekir. Mersin için ne kadar geçerli? Ülkemizde özellikle altyapı yatırımları alanında kontrolsüz bir çalışma tarzı var.

Altyapısı tamamen tamamlanmış belli bir bölge için beton yol teknolojisi tercih edilebilir. Ancak daha bizim kaldırımlarımız kaldırım değil, geçen dönem kaldırımların tamamını yeniden döşediler ama örneğin kot farklılıkları yine düzeltilmedi. Bizim bunları ayarlamadan, beton yollara girmemiz ekonomik olmaz. Ekonomik yönden düşünmek gerekiyor. Bunun çalıştayının yapılaması lazım. Karar verirken doğru karar vermek gerek, ‘ben buna karar verdim’ demek yazık olur. Paramıza pulumuza yazık olur. Ama ben güvenemiyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA