KENTİN SİMGELERİ SİYASETE KURBAN GİTMESİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KENTİN SİMGELERİ SİYASETE KURBAN GİTMESİN!


 

Mersin’de Millet Bahçesi yapılmak istenen simge alanlarla ilgili mimar ve mühendislerden, “Kentin simgeleri siyasete kurban gitmesin” çağrısı geldi.

Haber Merkezi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersi İl Koordinasyon Kurulu üyeleri, kentteki Millet Bahçesi çalışmalarını yaptığı yazılı açıklama ile değerlendirdi.

İKK Sekreteri Seyfettin Atar yaptığı açıklamada, Mersin kent merkezinde yer alan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yıkım kararının alınması ile birlikte kentin en önemli simge alanı olarak kabul edilen eski stadyum ve çevresinde projelendirme yarışının başladığına dikkat çekti.

Geçen süre zarfında birçok yarışma ve vaatler verilmesine rağmen kentin en önemli noktası kabul edilen alanlarında herhangi bir proje çalışması üzerinde uygulama başlatılamadığını söyleyen Atar, “Yıllarca her dönem kamusal alan olarak nitelendirilen kent merkezindeki alanların mülkiyet yapısı incelendiğinde kamusal alanlardan çok bazı kurumların denetiminde olduğu gözlemlenmiştir.

Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun mülkiyeti TOKİ’ye aittir. Tarihi deniz feneri ve çevresinin mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğüne aittir. Ordu evi karşısında yer alan kısmın mülkiyeti Oyak kurumuna aittir. Eski Lunapark ve çevresinin mülkiyeti Milli Emlak Genel Müdürlüğüne aittir”.

Kentin simge alanlarının onaylı 1/5 bin Nazım İmar Planı’na ilişkin güncel durumu hakkında da bilgi veren Seyfettin Atar, Tevfik Sırrı Gür Stadyumu ve tarihi Deniz Fenerinin kentsel dönüşüm bölgesi içerisinde olduğuna dikkat çekti. Atar yine plana göre; Ordu evi karşısında yer alan bölgenin 2. derece doğal ve tarihi sit alanı olup, diğer kısımların ise rekreasyon alanı içerisinde kaldığını bildirdi.

MİLLET BAHÇESİNİ KİM YAPACAK?

Son dönemlerde Milletvekili Lütfü Elvan önderliğinde Akdeniz Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri ile birlikte yukarıda belirlenen alanların Millet Bahçesi olarak düzenlenmesi ile ilgili çalışmaların başlatıldığını anımsatan İKK Sekreteri Seyfettin Atar, “Proje görsellerinin hazırlatıldığını kamuoyu ile birlikte takip etmekteyiz. Bu alanlarda katılımcı bir anlayış çerçevesinde yapılacak olan projeler bahsedilmekte olup bu projelerin merkezi yönetim nezninde veya kentimizin yerel bir kurumu tarafından mı yapılacağı resmi olarak bahsedilmemektedir.

HER HANGİ BİR YERE TAHSİS YAPILDI MI?

Özellikle, mülkiyet sahipleri tarafından tahsislerin herhangi bir yerel kuruma verilip verilmediği belirsizliğini korumaktadır.

Geçmiş dönemde Milli Emlak Genel Müdürlüğü 2019 yılına kadar eski lunapark ve çevresinin tahsisini Mersin Büyükşehir Belediyesine vermiş olup Büyükşehir Belediyesi bu tahsise dayanarak yarışma projeleri düzenlemiş ve bu alanı yatırım programına dahil etmesine rağmen 2019 yılının ortalarında bu alanın tahsis süresinin dolduğu ve süre uzatımı yapılmayacağı Mersin Büyükşehir belediyesine iletildiği tespit edilmiştir.

“ZAMANDA BÖLGENİN SOSYOLOJİK YAPISINA UYGUN KULLANIMLAR ORTAYA KONULMALI”

Sonuç olarak Akdeniz ve Yenişehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alan bu alanlar kentimizin en önemli simge noktalarını oluşturmaktadır. Uzun yıllardan beri her dönem belirli kişi ve kurumlar tarafından alan üzerinde bir takım çalışmalar yapılmakta ve tabi mülkiyet sorunu ve katılımcılık sağlanamamasından dolayı projeler üretilememektedir.

Ayrıca projelendirme aşamasında yapılan projenin bölgemizin iklimsel, bölgesel ve yerel özelliklerini bilen kişi ya da kurumlar tarafından yapılmasına; böylece ortaya çıkan proje ile, bölgenin ekolojik yapısına uygun olarak ekolojik değerlerin artırılmasına ve küresel ısınmadan kaynaklanan zararların indirgenmesi açısından katkı sağlayacak değerler ortaya konmasına ve aynı zamanda bölgenin sosyolojik yapısına uygun kullanımlar ortaya çıkarmasına olanak verilmesini talep etmekteyiz.

“BU ALANLARDA PROJE ÇALIŞMASI YAPAN KURUMLAR RESMİ OLARAK BELİRLENMELİ”

Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak bu alanlarda proje çalışması yapan kurumların resmi olarak belirlenmesini, mülkiyet problemi bulunan alanlarda proje çalışmasını yürütecek kuruma tahsislerin yapılmasını, alan içerisinde hazırlatılacak olan projelerin süreçlerinin tamamlanmasını ve projelendirme sürecinde kentin tüm bileşenleri ile birlikte katılımcı bir politika izlenerek kentin en önemli alanlarının kamusal alanlar olarak halkımızın kullanmasını sağlamak ve kent gündemini meşgul edecek yaklaşımlardan kaçınılması gerekmektedir. Belirtilen bölgeler siyasi odaklarının siyasi yaklaşımlarının sergilendiği alanların olmaması gerektiği ve projelerin kamu yararı ilkelerine dayanarak gerçekleşmesi gerektiğini talep etmekteyiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA