HEDİYE EROĞLU
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) iş birliği ile düzenlenen “Sosyal Uyum Çalıştayı”nda, “Yabancıların hakları, yükümlülükleri ve sosyal uyumları” başlıklı bir sunum yapan Göç İdaresi Mersin İl Müdürlüğü’nde uzman olarak görev yapan Kemal Doğru, önemli açıklamalar yaptı.
Sunumunda öncelikle geçici korumanın tanıtımını yapan Doğru, geçici korumanın; ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen yabancılara sağlanan korumayı ifade ettiğini belirtti. Doğru, geçici koruma uygulamasının 28 Nisan 2011’den itibaren Suriyelilere, mültecilere ve vatansızlara uygulandığını kaydetti.
“ÖNCELİKLE GEÇİCİ KORUMA KİMLİĞİ ALMALARI GEREKİYOR”
Geçici koruma kapsamındaki Suriyeliler için öncelikle her hangi bir ücrete tabi olmayan geçici koruma kimlik belgesi düzenlendiğini bildiren Kemal Doğru, “Bu belge ile beraber ülkemize yasal tanış hakları sağlanmaktadır. Bu belge ile yabancı kimlik numarası ile kamu hizmetlerinden yararlanması sağlanmaktadır.
Geçici koruma kimlik belgesi verilen kişiler; eğitim, sosyal hizmetler ve yardımlara erişim, iş piyasasına erişim hakkı, sağlık hizmetleri, abonelik işlemleri yapılması ve adli makamlara başvuru hakkından yararlanabilmektedir.
“HAKLARI DA VAR, YÜKÜMLÜLÜKLERİ DE”
Suriyelilerin hakları olduğu gibi yükümlülükleri de bulunmaktadır. Yükümlülükler bunun en başında ülkemiz kanunlarına uymak gelmektedir. Suriyelilerin, Geçici Koruma Kimliği aldıkları ilde ikamet etmeleri zorunludur, farklı bir kente gitmek için bulundukları Göç idaresi İl Müdürlüğü’ne başvurarak izin talep etmeleri zorunludur. İzinsiz ayrılmaları durumunda çeşitli idari işlemler başlatılabilmektedir.
Özellikle bizler için kayıt altına alınan Suriyeler’in yeni doğan çocuklarını bildirmeleri, beyan edecekleri evlilik, boşanma, ölüm durumlarını bildirmeleri de zorunludur.
EN ÇOK SURİYELİ AKDENİZ’DE
Geçici koruma kapsamında il genelinde 202 bin 914 bin kişi bulunuyor. Akdeniz ilçesinde 69 bin 624, Tarsus’ta 38 bin 590, Mezitli’de 25 bin 247, Toroslar’da 25 bin 138, Yenişehir’de 16 bin 558 yabancı bulunmaktadır. 5 Eylül 2019 tarihi itibariyle il genelinde 202 bin 913 Suriye uyruklu yabancı kayıt altındadır.
MERSİN’DEKİ SURİYELİLER’İN 100 BİNİ AŞKINI ÇOCUK!
Suriyelilerin yaş gruplarına göre dağılımında ise 0-4 yaş arasının 27 bin 732, 5-17 yaş arası okul çağında bulunan çocukların sayısı 57 bin 922, 18-64 yaş arası Suriye uyruklu yabancıların sayısı ise 113 bin 302 ve 65 yaş üstü Suriyelilerin sayısı ise 3 bin 958” diye konuştu.