MERSİN’DEN FRANSA’YA YENİ BİR RO-RO HATTI AÇILABİLİR!


 

Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu II. Toplantısı, Mersin Deniz Ticaret Odası ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda Mersin’den Fransa’ya yeni bir ro-ro hattı açılabileceği gündeme geldi.

Haber Merkezi 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubunun” ikinci toplantısının açılışı sabah saatlerinde Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Konferans Salonu’nda yapıldı. Toplantıya TC. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Fransa Büyükelçiliği, TCDD Genel Müdürlüğü, TOBB, Mersin Liman Başkanlığı, AKİB, MTSO, MIP ve özel sektör temsilcileri katıldı. 
İki gün süren Türkiye ve Fransa arasındaki ticaretin geliştirilmesi için alınması gereken önlemler değerlendirilerek, Tarsus’ta yapımı devam eden Yenice Lojistik Merkezi ile Mersin Limanı’na teknik gezi düzenlendi. Programda ayrıca Türk ve Fransız firmaları arasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi. 

“MERSİN, İSTANBUL’UN TEK ALTERNATİFİDİR”
Toplantının açılışı sabah saatlerinde Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Konferans Salonu’nda yapıldı. 
Toplantının açış konuşmasını yapan MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu toplantısına ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını söyledi. İstanbul, Mersin ve İzmir olmak üzere Türkiye’nin 3 önemli dağıtım merkezi olduğunu belirten Lokmanoğlu, İstanbul Limanı’nın ithalatla, İzmir Limanı’nın ihracatla öne çıktığını, ancak Mersin Limanı’nın hem ithalat hem ihracat hem de transit liman olma özellikleriyle diğerlerinden farklı bir konuma sahip olduğunu kaydetti. Mersin Limanı’nın Doğu Akdeniz’in en büyük limanı olduğunu ve İstanbul’un tek alternatif limanı durumunda bulunduğunu ifade eden Lokmanoğlu, toplantının Mersin’de düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

“DOĞU AKDENİZ’İN TİCARİ POTANSİYELİNİN KISA MESAFELİ DENİZYOLU TAŞIMACILIĞI İLE GELİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürü Cem Murat Yıldırım ise, Mersin’in deniz taşımacılığında özel bir yeri olduğunu söyledi. Toplantının Doğu Akdeniz’in ticari potansiyelinin kısa mesafeli denizyolu taşımacılığı ile geliştirilmesine yönelik olarak düzenlendiğini bildiren Yıldırım, bu konunun proje olarak ulusal kalkınma planına da işlendiğini kaydetti. Yıldırım, Mersin ve bölgesinin yaş meyve sebze üretiminde ciddi bir potansiyeli olduğunu ve ürünlerin Fransa’ya ulaştırılması konusunda çalışmalar yapılacağını söyledi. 

“DENİZCİLİK KONUSUNDA İKİ ÜLKENİN BAĞLARI ÇOK GÜÇLÜ”
Fransa Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Maxime Jebali de denizcilik konusunda Türkiye ile Fransa’nın bağlarının çok kuvvetli olduğunu ve çoğu Türk şirketinin Marsilya Limanı’nı kullandığını belirtti.
Özellikle ro-ro şirketlerinin tüm Akdeniz ülkeleri ile lojistik açıdan sorunlar yaşadığına değinen Jebali, gerçekleştirilen bu toplantılar ile iki ülke arasındaki lojistik problemlerin çözülmesini umduğunu kaydetti. Toplantıya katılan Fransız heyetin içerisinde özel sektör temsilcilerinin de bulunduğunu belirten Jebali, “Bu şirketler kendilerini sizlere tanıtacaklar. Bu toplantıda Türk ve Fransız şirketleri arasında yeni iş birlikleri oluşturmanın yollarını arayacağız” diye konuştu. 

“MERSİN’DEN FRANSA’YA YENİ BİR RO-RO HATTI AÇMAK İSTİYORUZ”
Daha sonra söz alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Madde ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğü Kombine Taşımacılık Daire Başkanı Bülent Süloğlu ise geçtiğimiz yılın ocak ayında kurulan Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu’nun ilk toplantısının Fransa’da gerçekleştirildiğini ve eylem planı üzerinde anlaşma sağlandığını belirttiği konuşmasında, ikinci toplantının Türkiye’de gerçekleştirilmesi kararını aldıklarını ve toplantının Türkiye ayağında Mersin’e bir teknik gezi düzenlediğini anlattı. 
Sunumunda Türkiye’nin ulaşım altyapısı ile ilgili detaylı bilgiler paylaşan Süloğlu, son 15 yılda özellikle demiryolu altyapısının ciddi oranda iyileştirildiğini söyledi. Demiryolu taşıma olanaklarının daha fazla kullanılması gerektiğine dikkat çeken Süloğlu, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun devreye alınmasıyla Orta Asya’ya yapılan Mersin merkezli taşımalarda artış kaydedildiğini, Suriye meselesi nedeniyle bazı demiryolu hatlarının kapalı olduğunu ancak ileride durum değişince bu hatların yeniden açılacağını anlattı. 
Türkiye’deki demiryolu bağlantılı limanlar hakkında bilgi veren ve bunun avantajından faydalanmak istediklerini belirten Süloğlu, başta Mersin olmak üzere İskenderun ve hatta Antalya’dan daha fazla ro-ro hattıyla Avrupa’ya ve özellikle Fransa’ya ulaşmak istediklerini ifade etti. Süloğlu “Önümüzdeki dönemde Mersin’den Fransa’ya yeni bir ro-ro hattı açmak istiyoruz” dedi. 
Düzenlenen bu toplantıda Doğu Akdeniz bölgesinin ulaşım altyapısının inceleneceğini, intermodal taşımacılığı geliştirmek için gereken çözümlerin tartışılacağını, Fransa’nın Sete ve Toulon limanları ile yaşanan sorunların gündeme getirileceğini, firmaların talep ve beklentilerinin değerlendirileceğini söyleyen Süloğlu ayrıca Mersin’den Fransa’ya yaş sebze meyve koridoru oluşturmak istediklerini dile getirerek “Mersin yaş sebze meyve üretiminde çok önemli bir merkez. Bu anlamda ciddi üretimi var. Bu nedenle bu toplantıda soğuk zincir lojistiği konusunda da bilgi paylaşımı yapmayı istiyoruz” diye konuştu. 
Toplantının devamında Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nden Denizcilik Uzmanı Tolga Avcı, Türk ve dünya ekonomisinin genel durumu ile Türk deniz ticaretine ilişkin verilerin değerlendirildiği bir sunum yaptı. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA