Mersin Eczacı Odası genel kurulunda konuşan Başkan Özgün Sağır, eczacılar olarak ülkedeki ekonomik, hukuksal, eğitim, insan hakkı ve sağlık sorunlarına karşı susmayacaklarını söyledi.
SONER AYDIN
Mersin Eczacı Odası 2019 Yılı Olağan Seçimli Genel Kurulu, oda toplantı salonunda gerçekleştirildi. Çok sayıda eczanın katıldığı genel kurulda konuşan oda başkanı Özgün Sağır, geçtiğimiz günlerde bir grup sanatçının içinde yer aldığı #susamam adlı şarkıya atıfta bulanarak, “Bu ülkenin aydın insanları olup bitenler karşısında susabilir miyiz?” diye sordu.
“OLUP BİTENLER KARŞISINDA SUSABİLİR MİYİZ?”
Ülkenin ekonomik, siyasal, hukuki olarak zor günlerden geçtiği günlerde eczacılar olarak genel kurul gerçekleştirdiklerini belirten Eczacı Odası Başkanı Sağır, “Geçtiğimiz haftalarda genç müzisyenlerin bir araya gelerek yaptığı rap tarzındaki şarkı ülke gündemine oturuverdi. Doğa, iklim, eşitlik, adalet, eğitim, sağlık, kadına, çocuğa, hayvanlara şiddet, yoksulluk, işsizlik, toplum kutuplaşma, mülteciler gibi sorunlar 15 dakikalık bir şarkıya sığdırıldı. Bu kangrenleşmiş sorunlar karşısında şarkı ‘susamam’ diyor. Peki, biz eczacılar, bu ülkenin aydın insanları olup bitenler karşısında susabilir miyiz? Sağlıksızlığın hüküm sürdüğü bir ortamda susabilir miyiz? Çalışma güveliğinin sağlanmadığı, işsizliğin devasa boyuta ulaştığı, insanların fikirlerini açıklamaktan korkar hale geldiği, bir arada yaşam kültürünün ortadan kalktığı, gençlerin gelecek kaygısı içinde olduğu bir toplumun tam iyilik halinde olması beklenemez. Toplumun sağlıklı yaşam hakkını kullanması için zorunlu olan maddi, sosyal kültürel, siyasal ve ahlaki koşullara dair saptamalar yapmak uyarılarda bulunmak en önemli görevlerimizden biridir. Bu doğrultuda sağlıklı bir Türkiye için Eczacı Odası olarak tarafımız bellidir. Ulusal birlik, barış içerisinde bir arada yaşama, insan haklarına dayalı, laik, demokratik, sosyal, hukuk devleti. Bunun herhangi bir siyasi tabakaya taraf olmakla hiçbir alakası yoktur. Meslek örgütleri hiçbir siyasal yapıya taraf olmaz, olamaz. Ancak mesleğimizi sağlıklı yapmanın koşulu evrensel ilkeleri özümsemiş bir ülkede yaşamaktır. Son 15 yıl eczacılar olarak sorunlarla boğuştuğumuz bir dönemdir. Bizler mesleğimizin değersizleştirilmesine, işsizliğe, mesleğimiz üzerindeki baskılara karşı bugüne kadar susmadık susmayacağız” dedi.
“YETKİLİLER PROTOKOL İMZALAMAKTAN KAÇIYOR”
Uzun süredir mültecilerle ilgili yaşanan ilaç krizine de değinen Sağır, “İnsan sağlığını önceleyen bir mesleğin mensupları olarak bizler çok zor şartlar altında hayatlarını sürdüren kişilere ülkemize geldikleri günden bu yana kesintisiz sağlık ve ilaç hizmet sunmaktayız. Ancak bizlerdeki bu hassasiyetin karşılığını görememekteyiz. Uzunca bir süre masaya oturmaktan dahi kaçan yetkililer bu dönem içerisinde masaya oturdu ancak bir türlü istediğimiz protokolü imzalatamadık. Biz yeter artık diyoruz. Önümüzdeki dönemde eylem planımızı yapıyoruz. Umut ediyorum ki herhangi bir insanın ilaca ulaşımında sıkıntı yaşanmadan bu sorun çözülür diye konuştu.