TAŞUCU TERSANESİ PROJESİ HIZLANDI!


 

Doğu Akdeniz ısınırken uzun yıllardır hukuk mücadelesi verilen Mersin’in Silifke ilçesi Taşucu Mahallesi’nde yapılmak istenen tersane projesinin hızlanması dikkat çekiyor! Bakanlığın ÇED raporunu onaylamasının ardından yerelde Büyükşehir belediyesi gerekli imar düzenlemesi için harekete geçti!

Hediye Eroğlu

Mersin’in Silifke İlçesi, Taşucu Mahallesi’nde yapılmak istenen tersane için gereken ÇED Raporu Bakanlık tarafından onaylandı ve çalışmalar hızlandı.

Açtığı iki dav aile konuyu yargıya taşıyan Mersin Doğa ve Çevre Derneği (MERÇED) keşif için gün sayarken Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen imar düzenleme teklifi gözleri bir kez daha Taşucu’na çevirdi.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi gerekli imar düzenlemeleri için harekete geçti. Bölgenin 1/5 bin ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı için bakanlığın görüş talebini İmar ve Bayındırlık, Çevre ve Sağlık, Kamu ve Özel Sektör Yatırımlarını Koordine ve İzleme Komisyonlarına sevk eden Büyükşehir Belediye Meclisinin kararı özellikle çevrecilerden tarafından merakla bekleniyor.

 

PROJE; MERSİN ORTAK GİRİŞİM GRUBU’NUN!

Proje, deniz alanına 40 bin metrekare dolguyu kapsıyor. Yaklaşık 117 bin metrekare proje alanının 77 bini karada kalıyorken, kalan 40 bin metrekare deniz alanı için dolgu yapılacak. Son teknoloji ile inşa edilmesi gereken stratejik öneme sahip Taşucu Tersanesi, barış dönemlerinde özel sektöre hizmet verirken savaş durumunda Türk Ordusu'na hizmet verebilecek.

Kıyı hattına beton duvarla set çekilip, bölgede yeni bir rıhtım yapısı oluşturulacak. Tersanede çelikten alüminyuma, ahşaptan, karbona kadar pek çok malzeme ile gemi inşa edilebilecek.

Toplam maliyeti 90 milyon TL olması beklenen projenin yüzde 75'i kredi, yüzde 25'i öz kaynaklardan karşılanacak. Proje yapıldıktan sonra tamir, bakım ve inşa faaliyetleriyle aylık karın 1 milyon 200 bin TL olması bekleniyor. Proje kendini yedi yılda amorti ederken, şirket 49 yıl boyunca işletme hakkını aldığı projeden 400 milyon TL kar elde edecek.

Projeyi Mersin Ortak Girişim Grubu'na bağlı Akter Akdeniz Taşucu Gemi San. A.Ş almıştı.

ÇEVRE KATLİAMI MI ASKERİ ZAFER Mİ?

Tüm bunlar bir yana, proje ile ilgili YeniŞafak'ta yayınlanan yazı dizisinde dikkat çekici ifadelere yer veriliyor. Milli Güvenlik Kurulu kararına rağmen bir türlü hayata geçirilemeyen Taşucu Tersanesi'nin önemi ve bölgeye etkileri şu ifadelerle anlatılıyor: “Tersanenin hayata geçirilememesinin sebeplerinden biri de kimi STK'ların desteklediği gösterilerdi. Ortaya çıkan belgelere göre Türkiye'yi zorda bırakacak eylemlerde hep ön planda olan Alman Heinrich Böll Vakfı, tersane sürecinde de aktif rol almış. Tersanenin yapımını protesto için bölgeye gidecek kişilerin konaklama, yeme-içme gibi masrafları vakıf tarafından karşılanmış."

Taşucu'nda tersane yapılmasını konusunu Yeni Şafak'a değerlendiren Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ise, 21. yüzyıl deniz jeopolitiğinin en önemli merkezinin Doğu Akdeniz olduğuna işaret ederek, "Anadolu’nun güneyinde gemi inşa ve onarımının yapılabileceği bir tersanenin yapılması ticari değil stratejik bir zorunluluk" diyor.

Özellikle Doğu Akdeniz'de artan gerilim nedeniyle Taşucu Tersanesi'nin stratejik önemi bulunduğu açık.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA