HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılı 1. Olağanüstü meclis toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Açılış ve yoklama ile başlayan toplantı, bir önceki tutanak özetinin görüşülmesi ile devam etti.
Yeni daire başkanlıkları kurulması ve bunlara bütçe aktarımı ile üniversite öğrencilerine yardım maddelerinin görüşüldüğü meclise ilgi düşük oldu.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında yapılan toplantıya; Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç, Aydıncık Belediye Başkanı Ferhat Aktan katılmadı.
Toplantıda ilk olarak Başkan Vahap Seçer’in; Kadın, Mezarlıklar ve Makine İkmal Daire Başkanlıklarının kurulup, Engelliler ve Sağlık Daire Başkanlığı’nın birleştirilmesi ve İşletme İştirakler Daire Başkanlığı’nın kaldırılmasını kapsayan teklif oy birliğiyle kabul edildi.
MECLİS ÜYELERİNİN STRATEJİK PLAN BİLGİSİ YOK!
Teklifle ilgili İlk söz alan HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi oldu. Tanrıverdi, düzenleme ile Ar-Ge Birimi’nin kaldırıldığını belirterek, “Halbuki özellikle tarım alanında Ar-Ge yapılması önem arz ediyor. Keşke o birim yerinde kalabilseydi. Bunun yerine tarımsal hizmetler ve eğitim olarak adı geçiyor ama Ar-Ge’nin geri plana atılması bir eksikliktir.
Ayrıca altyapı birimi de kaldırılıyor. Ülkemizde tam da depremlerin olduğu günlerde altyapı çalışmalarını daha da önemsememiz gerekir. Mersin’in altyapı sorunları gerçekten çok ve ciddi. Stratejik Plan hazırlanırken Büyükşehir çalışmalarında neler ortaya çıktı bilmiyorum ama bu planın hazırlanmasında belediye meclis üyeleri ile ortaklaşma sağlanamadı, bu yüzden pek bilgim yok. Ama Akdeniz’de yapılan çalışmaların başından sonuna kadar içindeyiz. Orada halkın en çok beklediği sorunun altyapı bozukluğu olduğu geliyor. Altyapı biriminin kaldırılmasının yanlış olduğun udüşünüyorum. Buna bağlı olarak zemin inceleme birimi de kaldırılıyor. Son yapılan araştırmalarda Mersin’in de bir deprem bölgesi olduğu, ülkemizde bu gibi olaylarla karşı karşıya kalacağımızı İstanbul depremi ile gördük. Zemin araştırmalarının daha da genişletilmesi gerekirken bu birimin kaldırılmasını bir eksiklik olarak görüyorum.
Yine çalışma yönetmeliğini incelediğimde usul ve esaslarla ilgili olarak yerel demokrasi konusunda sağlanamadığı görülmekte. Dünyada ve ülkemizde demokrasi yerelleşiyor, yerel demokrasi diye bir gelişme var. Demokrasinin yerelde gelişeceği üzerine ciddi çalışmalar, çabalar var. İlgili yönetmelikte her hangi bir kavramın geliştirilmemesini yine bir eksiklik olarak geliyoruz. Hayvan ve çocuk hakları ile ilgili gelişme var ama insan hakları ile ilgili hiçbir kavrama rastlamadım. Buda ciddi anlamda gerek STK’larla ilişkilerin gelişmesi, katılımcı demokrasi adına bu yönetmelikte STK’larla dayanışma, ortaklaşma, onları güçlendirme yönünde her hangi bir düzenlemeye rastlamadım. Bu eksikliklerin ileride düzeltileceğini temenni ediyoruz” dedi.
STARTEJİK PLAN MECLİSE GELİYOR
Vahap Seçer ise demokrasiyi herhangi bir başlık altında, bir isim, şube olarak değerlendirmekten ziyade uygulamada hayata geçirmeye önem verdiklerini dile getirdi.
Stratejik Plan ile ilgili de her alanda çalıştaylar yaptıklarını belirten Seçer, “Uzmanları, meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını bu çalıştaylara dahil ettik ve oradan aldığımız değerlendirmeler sonucu yol haritamızı belirledik. Stratejik Plan ile ilgili de bundan sonra meclis üyelerimizin dahil olacak aşamaya geldik” dedi.
“BAZI DÜZENLEMELER ZORUNLULUKTAN”
Öte yandan yönetim şeması ile ilgili bazı düzenlemelerin daha efektif, etkin çalışmak adına yapıldığını,bazılarının ise zorunluluktan yapıldığını söyleyen Seçer, “110 şube müdürü norm kadromuz var. Şube müdürlüklerimiz bu sayıyı aştı ve biz de bu nedenle bazı şubeleri birleştirdik. Ekim ayında Stratejik Planı meclise getireceğiz. Ondan önce bu tartışmaları, müzakereleri yaparak, herkesin fikrini, katkısını alacağız. Tüm meclis üyelerimize plan gönderilecek” dedi.
“BELEDİYE GELİRLERİ ARTTIRILMALI”
MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara da, belediyenin gelirlerinin arttırılması ile ilgili çalışmalara dikkat çekerek, “Daire olarak siz; planlama, ilan, reklam, takibi ile ilgili konularda hassasiyetinizi dile getirdiniz. Belediyenin gelirlerini arttırma noktasında inşallah el birliğiyle bir gayret gösteririz.
Öte yandan Nazım İmar Planları ile ilgili merkez dışındaki ilçelerde yok, buna özel bir şube müdürlüğü kurmakta, bu planların ivedilikle çıkması için düşünülebilirdi. Kentsel Dönüşüm ile Nazım bu yüzden birlikte düşünüldü. Ama niyet olarak halisane. Sayın başkan parti grupların dinledi ve birlikte bir çalışma oldu” diye konuştu.
“GÖRMEMEZLİKTEN GELİNMİŞ KONULARA BUNDAN SONRA PARMAK BASACAĞIZ”
Belediye gelirleri ile ilgili ayrı şube olması için değerlendirmeler olduğunu ancak bazı engellerden dolayı bu konu şeflik bünyesinde ele alındığını aktaran Başkan Seçer de, “Daha kaliteli hizmet sunabilmemiz için yasaların bize verdiği ölçüde belediyeye gelir sağlamamız gerek. Bazı popülist yaklaşımlarla bunu görmezlikten gelemeyiz. Bundan sonraki süreçte bugüne kadar üzerinde durulmamış, görmemezlikten gelinmiş, ilgilenilmemiş konulara bundan sonra parmak basacağız. Mersin’de son derece yoğun bir tabela kirliliği söz konusu. Bunları bir düzene sokacağız, şuanda bunların tespitlerini yapıyoruz. Kısa bir süre sonra da kayıtlarımızda olmayan, ilan-reklam vergisi ödenmeyen tüm tabelaları ortadan kaldıracağız. Ayrıca trafiği tehlikeye atan tüm tabelaları da ortadan kaldıracağız. Bazı belediyelerimiz de bu tür tabelalar kullanıyorlar. Onlara dokunmayacağız. Birebir görüşmeler yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde bilgimiz dışında bazı gelişmeler olmuştu, bu yanlışı düzeltti arkadaşlarımız.
Bilbordlarımız ile ilgili de her ilçenin büyüklüğüne göre belli bir kulanım hakkı sağlayayım istiyoruz. Bilbordlar zaten şuanda bizim uhdemizde, önümüzdeki günlerde de ihaleye çıkılacak” diye konuştu.
KENTİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL NAZIM İMAR PLANLARI
Nazım İmar Planları’nın ise Mersin’in gelişmesinin önünde engel olarak duran en önemli sorun olduğunu açıklayan Seçer, “Bu gelişme ekonomik, sosyal, kentsel yapılar açısından tüm alanları kapsamakta, Nazım Planları kısa sürede bitiremiyorsak önemli sıkıntılarla karşı karşıya kalacağız. Hiçbir konuda ilerleyemiyoruz. Bir çok bölgede bu sorunla karşı karşıyayız. Bu sorunun çözümü için komisyon oluşturduk, bu konuda özel çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca bu çalışmaların dozunu ayarlayarak sivil toplum kuruluşlarını da işin içine katmak istiyoruz. Doz vurgusunu neden özellikle yapıyorum, bu konuların speküle edilmesini istemeyiz. İyi niyetle kentin tüm aktörlerini işin içine dahil ederken, bir tartışma ortamı açarken yeni planlarla ilgili spekülatif çevrelere zemin açmak istemeyiz.
Ancak kurum görüşleri işimizi geciktiriyor. Bu konuda da başta sayın valimiz, sayın milletvekillerimiz tüm seçilmişler, atanmışlar bize katkı sağlayacak aktörlerle görüşüyoruz. Herkes de kendi ölçüsünde önemli katkılar sağlıyor. Umut ediyorum artık bunları kuru sohbetten çıkarıp uygulamaya koyacağız. 1-5 binlik planları ve beraberinde 1-1 binlik planları ve uygulama planlarını devreye sokacağız.
“KAÇAĞI-GÖÇEĞİ ÖNLEMEMİZ LAZIM”
Öte yandan Makine İkmal Daire Başkanlığı kuruyoruz. Bu önemli bir daire başkanlığı. Çünkü çok geniş bir araç parkımız var. Toplu taşımadan binek araçlara kadar bunların bakım onarımı bize çok büyük bir külfet. Bizim taahhhül ettiğimiz yatırımları yapabilmemiz için paraya ihtiyacımız var. Paraya ulaşmak günümüz koşullarında öyle kolay değil. İller Bankası’ndan geliyor. Öz gelirlerimiz var ama bunlar bize yeterli değil. Ya hibe bulacağız ya da makul faiz oranları ile krediler bulacağız. Biz kredi kullanmak istemeyiz. Bunları yaparken diğer taraftan da israfı önlememiz, masrafımızı en aza indirmemiz, kaçağı-göçeği önlememiz lazım. Makine İkmal de bunların başında geliyor. Ödemede zorlandığım, vicdanımın kanadığı faturalar daha çok bu konularla ilgili faturalar. Dolayısıyla yeni bir daire başkanlığı oluşturduk bundan sonra bu alanı da disiplin altına alacak, masraflarımızı minimize edeceğiz” diye konuştu.
AKP İLE CHP ARASINDA ‘TEŞEKKÜR’ KRİZİ!
Ancak Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın, 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nın hızlanması için gereken kurum görüşlerinin alınmasında Milletvekili Lütfi Elvan ile kendisinin büyük katkısı olduğunu vurgulayarak, teşekkür etmesi kısa süreli gerilime neden oldu. “Eğer bu şehirde bir şeyler yapılıyorsa, millet bunu kimin yaptığını bilmeli” diyen Gültak, “7 yıldır imar çözülmüyorsa ve bugün çözülüyorsa bunu kimin yaptığını millet bilmeli. Tüm belediye başkanlarına hizmet için geldik. Hepsine kapımız açık. Bürokratlar kapıyı tıkıyor izlenimini doğru bulmuyorum” dedi.
Ancak CHP’li Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Gültak’a tepki göstererek, “Son 6 ayda yapılan işlerin, neden 20 yılda yapılmadığına ilişkin de vatandaşın aklına bir soru gelebilir. Siyaset yapmanın burası yeri değil. İyimize bakalım. Memlekete hizmet edelim” eleştirisinde bulundu.
ENGELLENEN MEZİTLİ İSYANDA
Daha sonra yine CHP’li Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın, kurumlarda engellerle karşılaşmaları ve bunun aşımı için mecliste işbirliği yapılması da gerilimi sürdürdü. Tarhan, “İlin gelişmesine yönelik merkezi idare ile ilgili sıkıntılar yaşadığımız bir gerçek. Acaba bu konular gündeme gelse de değerlendirilse faydası olur mu? Çünkü Milli Emlak’a yazdığımız yazıya 6 yıldır cevap alamadık. Ama bazıları bir günde cevap alabiliyor. İŞKUR kendi kafasına göre tasarrufta bulunuyor, sayın valimiz devreye girdiği halde bizim talebimize ilişkin hala ayak sürüyor. Bu kentin gelişmesi için eğitim, sağlık, Milli Emlak, İŞKUR’a ilişkin çalışmalarımızın hızlanması için meclis olarak bir araya gelebilir miyiz? Bırakalım halk teşekkür etsin bize” dedi.
Bunu üzerine AKP’li Mevlüt Ok, “Vahap başkanım 6 ayda bu sorunu çözdü, sizde bir sorun vardır. Kendisiyle görüşürseniz çözebilirsiniz” tepkisi verdi.
“İSYAN, KAMU KURUMLARINDAKİ GECİKMELERE”
AKP’lilerin tepkilerine yanıt Başkan Vahap Seçer’den geldi. Seçer, “Tabiî ki bazı çektiğimiz sıkıntıları da dile getireceğiz. Kamu kurumlarında yazışmalarda olan gecikmelere isyan ediliyor çünkü belediye hizmetlerini aksatıyor. Doğru bir yaklaşım. bir araya geldiğimiz zaman çözemeyeceğimiz hiçbir sorun yok. Temel prensibimiz Mersin’e hizmet. Hiç birimiz Mersin’de hizmeti engelleyen parti konumuna düşmek istemeyiz. İyi niyetle gayretle bir şey yapmak istediğimizde bazı kurumlarda sıkıntı yaşıyoruz, bunu aşmamızda bize yardımcı olun’ diyor, bu gayet normal. Yardım eli uzatmak istiyor, aynı zamanda sizlerden de yardım istiyor, bu diyalogu geliştirelim istiyoruz. Burada bir art niyet yok. Bunu birebir de konuşalım. Demek ki konuşabiliyor, uzlaşabiliyoruz. Bu açıdan gayet iyi bir yaklaşım” dedi.
EĞİTİM YARDIMI 1250 TL OLDU
Meclisin ikinci gündem maddesi ise üniversite öğrencilerine yapılacak yardım oldu. En az 4 yıllık bölümleri tam burslu kazanan ve ailesi Mersin’de ikamet eden öğrencilere ilk yıl için karşılıksız bin 250 TL eğitim yardımında bulunulması ile ilgili teklifte mecliste oy birliğiyle kabul edildi.