ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA!


 

Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’deki çiftçilerin borçlarını ve TARSİM’LE ilgili yaşanan sorunları meclis gündemine taşıdı. “Ekonomik kriz nedeniyle çiftçiler borç batağında” diyen Turan, bakanlığa bu duruma çözüm üretmek için bir şey yapıp yapmadığını sordu.

Haber Merkezi

Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
Mersin’de üretim yapan çiftçilerin ürünlerini iç ve dış pazarda satamadıklarını söyleyen Milletvekili Turan önergesinde, “Tarım ne yazık ki şirketlerin isteklerine göre şekillendiği için çiftçilere verilen destekler yetersiz kalmaktadır.  Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2003-2018 yılları arasında toplamda 117,4 milyar TL tarımsal desteklemeler yapılmıştır. Çiftçiler için yapılan bu destekler yeterli olmamaktadır. Mersin yaylalarında zorlu koşullarda üretim yapan çiftçiler üretimin maliyeti, pazarlamanın zorluğu ve çiftçi borçlarının ağırlığı altında üretim yapamaz hale gelmiştir. 2019 yılında çiftçiler, 2018’e göre üretim girdi fiyatlarının iki kat yükseldiği koşullarda üretim yapmaktadır. Çiftçilerin önemli bir kısmı girdi maliyetlerinden dolayı borçla üretim yapmaktadır. Bakanlık tarafından yapılacak destekler önceden açıklanmadığı için çiftçiler yıllık üretim planlarını yapamamaktadır.  Bütün zorluklara ek olarak hava koşullarından dolayı ürün rekoltesindeki kayıp için çiftçiye destek olmak için kurulan TARSİM uygulaması doğru biçimde uygulanmamaktadır. Mersin’de bu sene domates ve şeftali üreticileri hava koşullarından dolayı üründe verim ve kalite düşüklüğü yaşamıştır. TARSİM üreticinin verim düşüklüğü talebini yerinde inceleyerek raporlarla tespit etmiş, fakat zaman aşımı öne sürülerek verim düşüklüğü oranında sigorta primi alacağında indirime gitmemiştir. Bu durum zaten zarar eden çiftçilere ayrı bir yük ve külfet getirmiştir. Çiftçiler, TARSİM uygulamasında değişikliğe gidilerek üretimde verim düşüklüğü oranında sigorta prim alacağının da düşürülmesi gerektiğini ifade etmektedir” dedi.

“EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE ÇİFTÇİLER BORÇ BATAĞINDA”
Milletvekili Turan önergede Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu sorulara yanıt istedi: “Tarım ve Orman Bakanlığında, Mersin’de üretim yapan çiftçilerin sorunlarını çözmek için yerel ve coğrafi özelliklerine göre çalışmalar yapılmakta mıdır? Eğer var ise bu çalışmalar nelerdir? 2019, ekonomik krizden dolayı önceki yıllara göre çiftçiler açısından daha zorlayıcı olmuştur. Tarım Bakanlığı’nın çiftçilerin üretim koşullarını kolaylaştıracak girişimleri olacak mıdır? Ekonomik krizin etkisiyle çiftçiler borç batağında üretim yapmaya çalışmaktadır. Bakanlığın ekonomik kriz veya hava şartlarından dolayı çiftçilerin borçlarını ertelemek gibi çalışmaları var mıdır? Borçlu olan çiftçi sayısına yönelik bakanlığın elinde veri var mıdır? 2019 yılında borçlarının ertelenmesi için kaç çiftçi başvuru yapmıştır? Buna göre kaç çiftçinin borcu ertelenmiştir? Mersin’de üretim yapan çiftçi sayısı ve bunların içinde borçlu çiftçi sayısı ne kadardır? Bakanlık tarafından çiftçilerin borçlanmasının ertelenmesinin, çiftçilerin üretim koşullarına nasıl bir etki ettiğine yönelik çalışma yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu çalışmalar nelerdir? Mersin’de hava koşullarından dolayı mağdur olan çiftçilerin TARSİM’den destek alamamasın gerekçeleri nelerdir? TARSİM uygulamasının çiftçilerin mağduriyetlerini çözmedeki başarı oranı nedir? TARSİM’in uygulamasından kaynaklanan aksaklıklar nelerdir? Bakanlığın yeni dönem planlamasında TARSİM uygulanmasında mevcut aksaklıkları gidermek için çiftçilerin lehine değişiklik yapılacak mıdır?

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA