Haber Merkezi
Mersin’de bu yıl ikincisi düzenlenecek “Paylaşmanın Sanatı ve Zanaati Festivali” önümüzdeki hafta başlıyor.
Yenişehir Belediyesi, Çukurova İnsan Tohum Toprak Atölyeleri (ÇİTTA), Kültürhane, işbirliği; Hollanda Konsolosluğu desteği ve MAYA Derneği’nin katkıları ile hayata geçen etkinlik Dikenliyol Semt Pazarı’nda 23-24 Kasım tarihlerinde meraklılarını ve hayatı paylaşmak isteyenleri bir araya getirecek. Festivalin bu yıl teması ‘Onarım’.
Festival alanında takas masası ile üretici stantları yer alırken iki gün boyunca farklı saatlerde atölye çalışmaları, konser ve paneller de düzenlenecek.
Festival alanında isteyenlerin evlerinden getireceği 15X15 ölçüsünde kumaş parçalarını birbirine iğnelerle ekleyeceği ‘40 yama’ festivalin anısı olarak daha sonra birleştirilecek.
ALMA ONAR, ATMA KULLAN
Bu yıl festival temasının ‘Onarım’ olmasının önemli bir nedeni var. Festival alanında düzenlenecek etkinliklerle gezegenin yaşadığı tahribatın boyutları ele alınacak ve onu sadece korumaya çalışmanın bu tahribatı önlemeye yetmediğini anlatan içerikler üretilecek. Festivalde sınırlı katılımcı ile uygulanacak atölye çalışmalarında yer almak isteyenler organizasyon ile iletişim kurup kayıt yaptırarak etkinliklere ücretsiz katılabilir.
2. Paylaşmanın Sanatı ve Zanaati Festivali’ni düzenleyen Kültürhane ve ÇİTTA paylaşmayı
isteyen, onarımı merak eden, eğlenmek, farklı üreticilerle tanışmak ve umudunu yükseltmek
isteyen herkesi Dikenliyol Semt Pazarı’na davet ediyor ve açıklamasında şöyle diyor: ““Gezegenimiz, üzerinde yer alan tüm varlıklarla, havayla, suyla, toprakla yardım çığlığı yükseltiyor. Sahip olduklarımızı korumaya çalışmanın önemli bir çaba olduğunun farkında olsak da tek başına yeterli olmadığını görüyoruz. Atmak, yok etmek, tüketmek yerine onarıp yeniden hayata kazandırmak da gezegenimizi korumanın etkili bir yolu. Bu nedenle festival alanındaki stantlar, atölye çalışmaları, paneller ve hatta müzikle hayatı ve ilişkilerimizi yeniden onarmanın yollarına hep birlikte bakacağız. İki gün sürecek festival boyunca ekolojik tahribatın en önemli sebebi olan tüketimi azaltmak için elimizdeki araçları, nesneleri daha uzun kullanacak bakım-onarım bilgi ve tekniklerini paylaşacağız. Toprak, su, hava gibi doğal müştereklerimizi yeniden canlandırmanın yolları üzerine düşünüp tartışacak; sanatla, edebiyatla, bilimle, sporla kendimizi diriltecek; yasal haklarımızı ve sorumluluklarımızı idrak ederek yönetimlerimizi sağaltacağız. Tüm bunları birlikte yapabilmek için yeniden doğuşa, rejenerasyon, onarıma davetimiz var. Bunu yaparken ürettiklerimizi, deneyimlerimizi, sanatımızı ve zanaatimizi paylaşacağız çünkü hatırlayacaksınız, biz nerede berabersek umut orada…”