BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ’NDE KENTİN DOĞU GİRİŞİ TARTIŞMASI!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, kentin doğu girişinde eski İngiliz Yağ fabrikası’nın da içinde kaldığı alanın 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nın sıfırdan yapılmasına karar verdi. Akdeniz Belediyesi karara “Bölgeyi kilitlediler” diyerek tepki gösterdi!

Hediye Eroğlu

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin 2. birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Komisyonlara havale edilen konuların görüşülmesi ile başlayan toplantıda 42 madde ele alındı.

Toplantıya; Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit ve Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu başta olmak üzere 14 meclis üyesi katılmadı.

Meclise Akdeniz ilçesi sınırlarındaki kentin doğu girişinde limanın karşısındaki bölgeye dair imar düzenlemesi damga vurdu.

KOCAMAZ AYRI PLANLAMAK İSTEDİ

Burhanettin Kocamaz döneminde kent imar düzenlemesinin dışında tutulan bölge için yeniden imar planı düzenlemesi yapılmasına yönelik karar tepki çekti.

Akdeniz Belediyesi’nin imar planlarında revizyon ile çözüm talebinin karşılık bulmaması mecliste tartışma yarattı.

AKDENİZ RUHSAT HAKKINI GERİ İSTİYOR

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak toplantıda konuyla ilgili söz alarak, şehrin imarı konusunda 2 ay önce toplantı yaparak konuyla ilgili taleplerini dile getirdiğini anımsattı. Bölge ile ilgili kat yüksekliğinin eşitlenmesi ve ruhsat verme yetkisinin yeniden kendilerine verilmesini istediklerini söyleyen Gültak, “Bölge ile ilgili yeniden 5 binlik plan yapılacak. Oradaki yoğunluklar, imarlar boşa gitti. 2008 yılındaki şartlara geri dönülmüş olundu. Tamamen revizyasyon istendi.

Oysa biz bu bölge içinde kalan Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanın belediye hizmet alanından ticari alana çevrilmesine de destek verdik ama olmadı.

Umarım bu düzenlemeyi 3-4 ayda içinde yaralar. Aksi takdirde bu iş uzayacak. İnsanlar oraya inşaat yapmak istiyor, ruhsat almak istiyor. Ayrıca benim oradaki arazim var ve ben bu arazimi satarak borcumu ödemek istiyorum. Ancak bu şartlarda bu araziyi satmam mümkün değil.

Öte yandan kazanılmış haklar ile ilgili vatandaşlar mahkemeye giderse yürütmeyi durdurma kararı alabilir ki bu da bu işin durması anlamına gelir. Kamuoyunu rahatsız edecek türden aşırı rant sağlandığına dair iddiaları oturup konuşalım. Vicdanları rahatlatmak için bir orta yol bulalım ama bölgeyi kilitlediler” dedi.

“MAHKEMEDEN  DÖNER”

CHP’li Zekeriya Öz, Başkan Gültak’a destek vererek, “Bu konuyla ilgili düzenleme önceki dönem tarafından yapılmış. Ama kat düşürelim veya arttıralım önerileri bu işi çözmüyor. Büyükşehir olarak çok hızlı bu işi çözebiliriz. İhale edilirken kent merkezini canlandırmak için yapılıyor denilmiş ama planı incelediğinizde kent merkezini canlandıracak hiçbir şey olmadığını görüyoruz. 21 katlı binalar dikilmiş ama başka bir şey yapılmamış. Adil davranılmamış. Planda, ‘daha önce ruhsat almış ve terk yapmış parseller, emsallerini ilk yaptıkları terk üzerinden alırlar’ diyerek de bir not düşülmüş. Diğer parsellerin itirazı ile eşitsizlik yaratılıyor ki mahkemeden döner.

Nüfus gelmeyecek belki ama buraya yüzlerce binlerce ofis gelecek, bunların yaratacağı yoğunluk ve trafik olacak. O kadar uzun sürecek bir şey değil, kısa sürede yapabiliriz. Yeniden komisyona iade edilmeli” dedi.

“ARSA SAHİPLERİNE FARKLI BİR İLTİMAS GEÇİLMİŞ GİBİ BİR DURUM ORTAYA ÇIKMAKTA”

MHP’li Mahmut Tat da, söz konusu alanın Mersin’in doğu girişinde limanın karşısındaki bölge olduğuna dikkat çekerek, “Burası ile 100 binlik planlara dayalı olarak yeniden revize yapıldı. Bu değişikliği kucağımızda bulduk. Burada bazı eksiklikler gördük. Burası kentin girişi ve Mersin’e girerken ilk görülecek bölge. Tabiî ki güzel olmasını, ihtiyaçlara cevap verilmesi gerekiyor. Ama imar planın dışında tutulmuş bir bölge. Mersin’de yapılan tüm imar planları bütüncül olarak ele alındı ama geçen dönem ki yönetim şehirde 6 noktayı ayırmış ve bütüncül planın dışında tutup, kendi içinde ayrı planlama yapmış. Burası da 5. özel planlanan alanı. İkinci bölümü de hal kavşağından başlayıp Tarsus’a kadar giden bölge. İmar planı revizyonu yapılırken hakkaniyete uymamız gerekiyor. Eldeki imkanları kullanırken adalet ilkesinden şaşmamak gerekiyor. Burada bazı eksiklikler var. Ulaşım ile ilgili problemler var. anında işlek caddeye çıkılacak, limana giriş nereden olacak? Tüm bunları ele almak gerekir. Ayrıca yeterli kesinti payları alınmamış.

Burada arsa sahiplerine farklı bir iltimas geçilmiş gibi bir durum ortaya çıkıyor.

KORUMA ALTINDAKİ ESKİ YAĞ FABRİKASI İÇİN KORUMA KURULU’NA DANIŞILMAMIŞ!

Öte yandan İngiliz Yağ Fabrikası dediğimiz tescilli Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan bir yapı var orada. Kanunlara baktığımızda o bölgede bir planlama yapıyorsanız önce koruma kurulunun o bölgedeki düşüncesini almak zorundasınız. Burada yapılan 5 binlik plan ile ilgili Adana Koruma Kurulu’nun düşüncesi alınmamış. Koruma altında bir yapı var ise meclisten gelip, 20 katlı bina dikeceğim diyemezsiniz. Kanun derki her planlama öncesi izin alınacak. Ayrıca bölgede son noktada hal kavşağının yanında Büyükşehir belediyesinin de yeri var. Bazı parsellerde değişiklikler olması yönünde talepler var. Tüm bunları ele aldığımızda 5 binlikten sonra ortak yapılan binliklerin kendi meclisinde reddedildiğini görüyoruz. Akdeniz’in red kararını onaylıyor ve revizyon yapılmasını istiyoruz.

Biz 2 ay önce yaptığımız toplantıda düşüncelerimizi ifade ettik. Şöyle bir sonuca vardık; burası yeniden ele alınsın. Doğru, hakkaniyet ne ise uygulansın dedik. Mersin’in girişine, dünyaya hizmet verecek iş alemine, içinde sosyal donatıları, ulaşımı, yaşantısı ve kullanımı ile insanlarımıza en iyi şekilde hizmet verebilecek bir alanın olmasını hepimiz istiyoruz. Projeden vazgeçmiyoruz, revizyon istiyoruz” dedi.

“BAHANE EDEREK BURAYI DURDURMAK DOĞRU DEĞİLDİR”

AKP’li İsmail Yerlikaya da, 2 ay önce yapılan toplantıda verilen sözlerin yerine getirilmemesini eleştirerek, “Görüşme yapılmamışçasına komisyonda direk oylama yapıldı. Komisyon üyelerine; meclisi doğru bilgilendirmek, yanlışa yönlendirmeme göreve düşmekte. Teknik kadronun da doğruları anlatması gerekiyor. Ret gerekçeleri yarın bizi hukuk önünde zora sokacak. Bahane ederek burayı durdurmak doğru değildir. Akdeniz Belediyesi’nin gerekçelerini doğru buluyoruz. Kat yükseklikleri ile ilgili sıkıntı var ise düzenlemeye gidebiliriz. Gerekçeler gerçekçi değil. Tekrardan komisyona havale edilmelim” diye konuştu.

“ŞEHİRCİLİK SADECE YASALAR İLE SAĞLANMAZ”

CHP’li Zekeriya Özgür de, “Şehircilik özel bir bilim alanıdır” diyerek, “Bu bir vizyon meselesidir. Şehircilik sadece yasalar ile sağlanmaz. Belli bir öngörü olması lazım. Yenişehir’in üst kesiminin planları 1996’da yapıldı. O zamanlar imar kanunu’nun 18. maddesinde belediyelerin yüzde 35 alma yetkisi vardı. ama imar planı zayiatı yüzde 49’du. Bugün Yenişehir’i Yenişehir yapan o planlama anlayışıdır. Kentleşmenin bir standartları vardır. Bunlar  sadece yazılı standartlar değildir. Buranın da kentin merkezini canlandırmak ve daha iyi bir plan için revize edilmesini talep ediyorum” diye konuştu.

Komisyon kararı oy çokluğuyla kabul edilerek planda revize yapılmasına karar verildi.

Aynı bölgenin devamı olan Akdeniz İlçesi, Kent Merkezi Doğu Girişi Özel Proje Alanı 2. Kısım 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Ulaşım Komisyonu ile Çevre ve Sağlık Komisyonu’na müştereken havale edilen konunun idareye iade edilmesine ilişkin teklif de, komisyon üyeleri Erhan Contar ve İsmail Yerlikaya’nın şerh koymasına karşın komisyonda olduğu mecliste de oy çokluğuyla kabul edildi.  

 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA