GİZEM EKİCİ
Mersin Barosu, kuruluşunun 95. yılını düzenlenen etkinlikle kutladı. Mersin Adliyesi Baro Odasında düzenlenen 95. yıl kutlama etkinliğine, Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, Mersin Barosunun önceki dönem Başkanlarından Şengün Erdoğan, Halit Akın, İsa Gök, Hulki Özel, avukatlar ve stajyer avukatlar katıldı.
Konuşmasında Mersin Barosunun tarihçesi hakkında bilgiler veren Başkan Yeşilboğaz, 1 Aralık 1924 tarihinde kurulan Mersin Barosunun, Cumhuriyetle yaşıt, başarılarla dolu köklü bir baro olduğuna vurgu yaparak, “Mersin Barosunun kuruluşu, Muhamat Kanunundan sonra 6.12.1926 tarihinde yürürlüğe giren 708 sayılı kanunun kabulünden sonra gerçekleşmiştir. Bu kanun yürürlüğe girdiği 14.78.1938 tarihini takip eden aylarda teşekkül eden Mersin Barosunda 16 Mersin, 3 Tarsus, 1 Silifke’de olmak üzere 20 avukat kayıtlı bulunuyordu. İlk Baro başkanı Av. Hüseyin Avni Beydir. Mersin Barosu, cumhuriyetle yaşıt olması ve birçok projeye öncülük etmiş olması sebebiyle köklü bir barodur. Türkiye’deki barolarda kullanılan ve barolara ekonomik katkı sağlayan 'baro pulu', Mersin Barosu’nun icadıdır. Mersin Barosu o günün koşullarıyla borç batağında iken, baromuzun borçlarını ödemek için ‘baro pulu’ çıkarmıştır ve borçlarını bu yardımlaşma sistemiyle ödemiştir. Bu icadımız Türkiye Barolar Birliği tarafından benimsendi ve projemiz tüm barolarda şu anda uygulanıyor. Avukatlık mesleğinin ekonomik ve siyasal anlamda yol kat etmesinde Mersin Barosunun rolü çok büyüktür” şeklinde konuştu.
Birçok baronun, fiziksel mekân yetersizliği nedeni ile stajyer avukatlara sınırlama getirdiğini, ancak Mersin Barosunun bu konuda yeterli imkana sahip olduğunun bilgisini veren Yeşilboğaz, “Gökdelen hizmet binamız, tüm meslektaşlarımıza gerekli eğitimi verecek her türlü imkâna ve donanıma sahip. Bu hizmet binamız, sadece meslektaşlarımızın kendi maddi destekleri ile baromuza kazandırılmıştır. Bu açıdan Mersin Barosu, gerek fiziki mekânı ve donanımı ile birçok barodan öndedir. Mersin Barosu ailesi her geçen gün daha da büyümektedir. Değişik yıllara göre Mersin Barosu’na kayıtlı avukatların mevcudunu sizlerle paylaşacak olursam; 1940 yılında 20, 1951 yılında 45, 1961 yılında 81, 1971 yılında 152, 1981 yılında 319, 1982 yılında 327, 1985 yılında 391, 1986 yılında 445, 1986 yılında 446, 1989 yılında 516 avukat kayıtlı idi. 365 avukat Mersin’de, 80 avukat Tarsus’ da 38 avukat Gülnar’da görev yapmaktaydı. 1990 yılı itibari ile Baroda staj yapmakta olan stajyer adedi de 67’dir. Şimdi ise baromuza kayıtlı 3 bine yakın avukat kayıtlı olup, şu an staj yapan avukat sayımız ise 241 kişidir” ifadesini kullandı.
95 yıllık Mersin Barosunun köklü, demokrat ve ilerici bir yapısı olduğunun altını çizen Baro Başkanı Yeşilboğaz, “Bu yapıdan hiçbir zaman vazgeçmedik. Mersin Barosu, sadece mesleki teşekkülden oluşmuyor. Ayrıca, Avukatlık Kanunu barolara ve avukatlara; hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, insan hakları temelli olmak üzere tüm çevre ve hayvan haklarını savunmak adına mücadele etme görevini vermiştir. Bu bayrağı ben devraldım. Bu onurlu görevi yaptığım için kendimi çok şanslı hissediyorum. Bunda da siz değerli meslektaşlarımızın çok büyük katkısı var. Tarihi başarılarla dolu olan, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında yol alarak adalet ve hukuk mücadelesinde öncü olan Mersin Barosunun kuruluşunun 95. yıldönümünü kutlar, 95 yıllık gururumuza katkı veren geçmiş dönem tüm baro başkanlarımıza, yönetim kurullarına, diğer kurullarda görev alan ve başarılarımıza destek veren tüm meslektaşlarımıza şahsım ve yönetim kurulu adına teşekkür eder, aramızdan ayrılanları rahmetle anar, saygılarımızı sunarız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, önceki dönem Baro Başkanları Şengün Erdoğan, Halit Akın, İsa Gök ve Hulki Özel ile birlikte 95. yıl pastasını kesti.