HEDİYE EROĞLU
Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, “Mezitli İçme Suyu Projesi” ile ilgili Halkın Katılımı Toplantısı düzenledi.
Türkiye’deki Mültecilere Yönelik Mali Yardım Programı FRIT II kapsamında, Mersin ili Mezitli ilçesinde yapılması planlanan içmesuyu projesi için yürütülen çevresel ve sosyal çalışmalar kapsamında halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak, inşat ve işletme dönemlerinde halk ile işbirliği tesis etmek üzere düzenlenen toplantı Orkide Restoran’da düzenlendi.
PROJE 23 PROJEYİ KAPSIYOR
Toplantıda projeyle ilgili bilgilendirmeyi projeyi hazırlayan ENCON Çevre ve Danışmanlık Firması’ndan Nehir Yıldız yaptı.
Projenin 17 milyon 150 bin Avro tutarındaki hibe ile yapılacağını aktaran Yıldız, proje kapsamında 49 kilometre isale hattı, 585 kilometre içme suyu şebeke hatları ile 15 adet içme suyu deposu yapılacağını aktardı.
Çevresel ve sosyal anlamda yapılan işler ile projenin etkileri ile bu etkilere karşı alınacak önlemlerden bahseden Yıldız, projenin; Atatürk, Fatih, Kaleköy, Yenimahalle, Viranşehir, Çankaya, Çamlıca, Kuyuluk, Merkez, Menderes, Eski Mezitli, Akdeniz, Esenbağlar, 75. Yıl, Anayurt, İstiklal, Davultepe, Cumhuriyet, Seymenli, Şahintepesi, Tece, Deniz ve Hürriyet Mahallelerini kapsadığını söyledi.
“MÜLTECİLER GELDİ ALTYAPI YETERSİZ KALDI”
Projenin Avrupa Birliği tarafından oluşturulan bir fonla Fransız Kalkınma Bankası aracılığıyla İlbank’a aktarılan fon ile hayata geçirildiğini aktaran Yıldız, “Yani projenin sahibi aslında MESKİ. İnşaat ve ihale sürecini yürütecek kurum MESKİ olacak.
Projenin amacı; 2011 yılında Suriye’de olan iç savaş sebebiyle Türkiye’nin güney ve güneydoğusuna bir Suriyeli göçmen nüfusunda artış oldu. Bu yüzden Mersin Mezitli’de de bu artış meydana geldi. Mezitli’deki içmesuyu altyapısı aslında normal nüfus artış oranları ile gitmesi öngörülerek inşa edilmiştir. Fakat bu aniden olan nüfus artışı sebebiyle altyapı yetersiz kaldı. Bu sebeple bu proje kapsamında altyapının artan nüfusa yetecek şekilde geliştirilmesi öngörüldü. Böylelikle su yönetim sistemlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde arttırılarak, halk sağlığı standartları iyileştirilecek.
Proje ile mevcut su şebekesinin 2050 nüfusunu karşılayacak şekilde geliştirilmesi hedeflenirken, mevcut su şebekesinin yenilenmesi, toplam 802 kilometrelik yeni boru hattının döşenmesi ve 14 yeni su deposu inşa edilmesi planlanıyor.
MEZİTLİ’DE KAYIP-KAÇAK ORANI YÜZDE 54
Mevcutta MESKİ’nin içme suyu altyapısında 4 bileşen var, bunlar; su kaynakları, iletim hatları, su depoları ve şebeke olarak. Mevcut su kaynakları kuyulardı ancak yeni yapılacak proje ile kuyular iptal edilecek ve 2025 yılına kadar Berdan Barajı’ndan su sağlanacak. 2025&den sonra da hem Berdan hem de Pamukluk Barajı’ndan su temin edilecek. Buradan alınan sular iletim hatlarına ve oradan da su depolarına gönderilecek. Su depolarında mevutta kullanılan ve ömrünü tamamlamaya yakın olan depolar kullanımdan çıkartılacak. Mevcut depolardan 5 tanesi aynen kullanılmaya devam edilecek ve buna ek olarak 14 yeni su deposu inşa edilecek. Klorlanma da bu su depolarında yapılacak ve buradan şebekeye verilecek. Mezitli’de 2011 yılında sisteme 21 milyon metreküp su verildi ancak mevcut iletim hattının eski olması sebebiyle borulardan sızan sular ve kaçak kullanım nedeniyle yaklaşık 11,3 milyon metreküp yani toplam miktarın yüzde 54’ü kadar su kaybı meydana geldi. Bu da yüksek su kaybını azaltmak için sisteme acil bir yatırım ihtiyacı olduğunu ortaya çıkarmıştır. İçmesuyu temin ve dağıtım sistemlerinde ki su kayıplarının kontrolü yönetimi uyarınca 2023 yılına kadar kayıp-kaçak oranının yüzde 25’e indirilmesi gerekmektedir.
“MEZİTLİ’DE 2050 BİR KİŞİ 142 BİN METREKÜP SU TÜKETECEK “
Ayrıca şuanda mevcutta kullanılan insan sağlığına olumsuz etki yapabilecek aspesli borular da yenilenip, insan sağlığı için daha uygun olan Hdpe boruları ile değiştirilecek.
Mevcutta beklenen nüfus artışlarına baktığımızda şuanda Mezitli’inn nüfusu 194 bin olup, 2035’de 365 bin, 2050’de de 581 bin olması öngörülüyor. Buna göre su artışlarının da günlük olarak şuan 57 bin metreküp olan su tüketiminin, 2035’de 75 bin metreküp ve 2050 yılında 142 bin metreküp olması öngörülmektedir.
Bizim yaptığımız çalışmada projenin çevresel, sosyal ve kültürel miras üzerine etkileri de incelenmiştir. Öncelikle kuyu suyu kullanımının önüne geçildiği için projenin yer altı su kaynaklarına olumlu etkisi olacak” diye konuştu.