HEDİYE EROĞLU
Dünya nükleer santralden vazgeçerken Türkiye, herhangi bir kazada doğa katliamına ve insan sağlığında ölümcül sonuçlara yol açacağına dair uyarılara kulak asmıyor, nükleer santral ısrarını sürdürüyor.
Ancak çevrecilerin sürdürdüğü hukuk mücadelesi de artarak devam ediyor. Son olarak Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan’ın iki yıl önce Akkuyu Nükeler güç Santrali Projesi etrafındaki SİT alanlarında tahribat yaratacağı ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının santral yapımı ve sonrasında tehlike altında kalacağı iddiasıyla açtığı dava yeni bir boyut kazandı.
Aslan’ın bireysel hukuk mücadelesi kabul görmezken MERÇED adına açılan dava Mersin 1. İdare Mahkemesi’nce kabul edildi. İlk duruşması geçtiğimiz günlerde yapılan duruşma kapsamında; Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne 1,5 kilometre mesafedeki Akdeniz foklarının yaşam alanlarına ve doğal sit alanlarına dikkat çekildi.
KARAR ERTELENDİ
MERÇED üyesi ve avukat Semra Kabasakal, konuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada davanın Sit alanlarının ve Akdeniz fokları’nın yaşam alanlarının korunması adına büyük önem taşıdığını söyledi.
Dava kapsamında bölgede Akdeniz foklarının yaşam alanlarının ve SİT alanlarının belirlenmesi amacıyla keşif yapılmasını istediklerini aktaran Kabasakal, mahkemenin kararı ertelediğini bildirdi.
Karar ne çıkarsa çıksın mücadele kararlı olduklarını belirten Kabasakal, keşifte ısrarcı olduklarını vurguladı.
Türkiye’de yer tahsisi 40 yıl önce yapılan Akkuyu Nükleer Santralı’nın temeli 2015 Nisan ayında atıldı. Santralı, Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom inşaa ediyor. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu, doğa aktivisti ve bölge sakinleri santrala karşı dava açtı.