ÇUKUROVA HAVALİMANI İÇİN YENİDEN İHALEYE ÇIKILIYOR


 

Mersin’de yaklaşık 10 yıldır yapımı yılan hikayesine dönen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı için 4 Şubat 2020’de üst yapı tesisleri yapımı için ihaleye çıkılacak.

HEDİYE EROĞLU

AKP Hükümeti’nin istediği oyu alamadığı Mersin’de ki prestij projelerinden biri olarak vaat ettiği ancak 10 yıldır gerçekleşmeyen Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı’nda yeni bir ihale süreci başladı.

3 DEFA TEMELİ ATILDI

İlki 2013 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından olmak üzere toplamda 3 defa temel atma töreni düzenlenen havalimanının 2016’da bitirileceği söylense de bugün daha üstyapı ihalesine 2020’de çıkılacağının açıklanması projede ki gecikmeyi bir kez daha gözler önüne serdi.

YAP-İŞLET-DEVRET ÇÖZÜMÜ

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından 4 Şubat 2020'de gerçekleştirilecek ihale “kapalı teklif” yöntemiyle yapılacak ve inşaat yap-işlet-devret modeliyle özel sektöre yaptırılmaya çalışılacak.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan ilanına göre, “yap-işlet-devret modeli” çerçevesinde yaptırılacak Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin yapımı, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesinin ihalesi, “kapalı teklif alma usulü” ile gerçekleştirilecek.

Şartname bedelinin 25 bin lira olarak belirlendiği ihalede geçici teminat tutarı 600 bin Avro’ya da karşılığı olacak.

Teklifler, 4 Şubat 2020 tarihinde saat 09.30’a kadar istekli veya vekili tarafından DHMİ Genel Müdürlüğü Kamu Özel Sektör İşbirliği Dairesi Başkanlığı Proje Üretim ve İhale Hazırlık Şubesine teslim edilecek.

KREDİ BULAMADI

DHMİ Eski Genel Müdürü Funda Ocak, geçen yılın sonunda TBMM KİT Komisyonu'nda kurumun 2015-2016 yılı hesaplarına ilişkin görüşmeleri sırasında Çukurova Havalimanı projesiyle ilgili bilgi verirken şu açıklamaları yapmıştı: “2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle bu havalimanımızı ihale ettik. İhaleye tek bir firma katıldı ve ihaleyi alan firma verilen garantilere rağmen yatırım maliyetini çıkaramadı. Yatırım maliyeti 357 milyon Euro'ydu. Kredi bulamadı, tıkandı. Bunun üzerine 2015'te sözleşmesini feshettik. Bu defa öz kaynaklarımızla bu işi yapmak istedik, yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL. Ancak şu an çalışmalar yavaş yürüyor, inşaatın yüzde 40'ına geldik tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL'ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı.”

ÜZERİNDEKİ NARLAR SATIŞA ÇIKARILMIŞTI

Osmaniye illerini kapsayacak şekilde hizmet vermesi planlanan Çukurova Havalimanı için bugüne kadar ihaleleri kazanan firmalar işi tamamlayamadı. Sonrasında yapılan ihaleler de genelde iptallerle sonuçlandı. Havalimanı için ilk ihale 15 Aralık 2011'de yapıldı. İhaleyi, 357 milyon Euro (o tarihteki kurla 871 milyon TL, bugünkü kurla 2.35 milyar TL) teklif veren SkyLine Havacılık- Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu kazandı. Ancak Koçoğlu İnşaat mali krize girip inşaat durunca sözleşme iptal edildi. 2016'da açılan yeni ihalenin devlet kaynaklarıyla altyapı tesisleri yapım işini Bayburt Grup kazandı. 2017'de görkemli ikinci bir temel atma töreni yapıldı. Ancak 2019 Mart'ında tamamlama sözü verilen yatırımlar hâlâ bitirilemedi. Üstelik maaşları ödenmeyen inşaat işçileri protesto için vinçlerin üzerine çıktı. Geçen yıl yatırım için para aranırken havalimanı arazisindeki 150 dönüm arazide yetişen narların satışı için ilana çıkıldı. Ancak kimse almadı. İkinci kez de satılmayınca narlar çürüdü.

30 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERECEK

Uluslararası Çukurova Havalimanı tamamlandığında 30 milyon yolcuya hizmet edecek, 7 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak ve yaklaşık maliyeti 350 milyon lira olacak. Havalimanı, hem iç hem dış hat trafiğine açık olacak. Havalimanı, konumu itibarıyla Adana-Mersin karayoluna, Adana ve Mersin şehir merkezlerine yakın olması dolayısıyla her yere kolay ulaşım imkanı sağlayacak.

Yaklaşık 8 milyon metrekarelik alana inşa edilen havalimanı projesinde, 60 ve 45 metre genişliğinde, her biri 3 bin 500 metre uzunluğunda iki pist olacak. Yapım çalışmaları devam eden pistin altında yaklaşık 4 metreye kadar dolgu bulunuyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (1)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA