Haber Merkezi
CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında tarımın sorunlarını verileriyle ortaya koydu. Türk tarımının can çekiştiğini belirten CHP’li vekil, çiftçi borçlarının her gün arttığını, çiftçilerin ipotek baskısıyla başa çıkmaya çalıştığını söyledi.
ÇİFTÇİLERİN YÜZDE 92’Sİ İPOTEKLİ
AKP’nin tarımda yalnızca iki şeyi artırdığını ifade eden Gökçel, bunların çiftçi borçları ve girdi maliyeti olduğunu aktardı. Girdi maliyetlerinin sadece iki yılda yüzde 100’den fazla arttığına dikkat çeken Gökçel, AKP döneminde çiftçi borçlarının 4 milyar liradan 160 milyara tam 40 kat arttığını söyledi. ÇKS kaydı olan 2 milyon 104 bin çiftçinin 1 milyon 964 binin ipoteği olduğunu ortaya koyan Gökçel, “Türkiye’deki çiftçilerin, yüzde 92’sinin borcu nedeniyle ipoteği var. 39,5 milyon dekar tarım alanı ipotekli. Bu araziler Konya’nın yüz ölçümünden büyük. Mersin ve Adana’nın toplam yüzölçümü kadar” dedi.
“BORCUN VARSA YÜKSEK FAİZ, BORCUN ÇOKSA DAHA YÜKSEK FAİZ”
Çiftçilerin borcu borçla kapatmak için ha yüksek miktarda daha yüksek faizle kredi kullandığını belirten Gökçel, çiftçilerin üretimde kalabilmek için sadece bir yılda 20 milyar liradan fazla borçlanmak zorunda kaldığını belirtti. Ziraat Bankasından kredi alamayan çiftçilerin özel bankalara yöneldiğini, o da yetmeyince tefeciye başvurduğunu söyleyen Gökçel, Tarım Kredi Kooperatiflerinin çiftçinin borç durumuna göre faiz uygulamasını eleştirdi. “Borcun varsa yüksek faiz. Borcun çoksa daha yüksek faiz. Ödeyemedin mi? Traktörüne bile haciz!” diyen Gökçel, yandaş şirketleri kurtarmaya parası olan Ziraat Bankasının çiftçileri kurtarmaktan aciz olmasını eleştirdi: “Kamu bankalarını, vatandaşın parasını, yandaşın batık şirketlerine değil; çiftçiye kullanın. Yandaşınız bugün var, yarın yok. Ama çiftçiler bu toprakları on bin yıldır alın teriyle suluyor, sulamaya da devam edecek.”
SOĞAN İHRACATI ENGELLENİYOR
Mersin’li üreticilerin kendisine ulaştığını ve soğan ihracatına izin verilmediğini söylediklerini aktaran CHP’li Gökçel, önceden bildirimde bulanan şirketler dışında çiftçilerin soğan ihraç etmesinin fiilen yasaklandığını belirtti. Tarımsal üretimin artırılması, ürünlerin ucuza üretilmesi ve ihracatla çiftçinin daha çok kazanarak üretime devam edebilmesini savunan Gökçel, ihracat yerine ithalat yapılırsa “(Çiftçiler) Mersin’deki çiftçiler gibi tarlasını bahçesini yok pahasına satar. Aksaray’daki çiftçi gibi hapis ile tehdit edilir. Alanya’daki üretici gibi portakallarını gözyaşlarıyla çöpe döker. Serada biber yetiştiren kova kova biber döker. Üreticiye bilerek zarar ettirirler; sonra da ‘ithalat zorunlu’ diye çiftçimizin hakkını yabancılara ve ithalat baronlarına yedirirler” dedi.