HEDİYE EROĞLU
Sık sık balık çiftlikleri yapımı ve doğa tahribatları ile gündeme gelen Mersin’in Anamur ilçesinde mermer ocağı tehdidi büyüyor. Son olarak Korucuk Mahallesi mevkiinde mermer ocağı açmak isteyen Özdemir Çevre Arıt. Müh. Müş. Orm. Mad. İnş. Taş. Tem. Hiz. Tur. San. Ve tic. Ltd. Şti. için Mersin Valiliği’nce, “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararı verilmesi tepki çekti.
“İZİN VERMEYECEĞİZ”
Anamur Çevre Platformu karara tepki göstererek, ilçenin kirli yatırımların üssü haline dönüştürülmek istendiğini savundu.
Antalyalı iş insanı Mustafa Çetin tarafından yapılmak istenen mermer ocağına karşı platformdan yapılan açıklamada, “Çevreye ve doğaya saldırının biri bitmeden diğeri başlıyor. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalına piknik alanı yapmak için toprak döken belediye ile uğraşırken, bir de üstüne bu geldi. Anamur balık çiftliği ve II-B mermer ocağı bölgesi ilan edilmiş olmalı. Birilerinin rantı uğruna denizimizin, kumsallarımızın, ormanımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz ama” denildi.
OCAK VERİMİ YÜZDE 40 AMA YİNE DE AÇILACAK!
Korucuk Mahallesi mevkiinde 746 bin TL’lik proje bedeli ile mermer ocağı açmak isteyen Mustafa Çetin, 99,99 hektarlık ruhsat sahasının 24,89 hektarlık kısmında yıllık 52 bin tonluk 19 milyon 259,26 metreküp parça ve blok mermer çıkarmayı planlıyor.
Ocak veriminin yüzde 40 olacağının öngörüldüğü projede yıllık 20 bin 800 ton, yani yıllık 7703,7 metreküp blok mermer, 31 bin 200 ton da pasa malzeme çıkarılması planlanıyor.
Mustafa Çetin tarafından açılıp işletilmesi planlanan mermer sahasında tel kesme yöntemi ile maden çıkarımı gerçekleştirilmek istenirken, üretimin, açık işletme olarak basamaklarla yapılması hedefleniyor.
PASA ALIMI YETERSİZ KALINIRSA YENİ BİR ALAN İSTENECEK
Açık işletme yöntemiyle alınan malzeme, stok sahasına taşınacak ve talebe göre buradan satışı yapılmak üzere nakliye edilecek. Mermer üretimi sırasında alınacak pasa malzeme pasa sahasında depolanacak, bir kısmı ocak içi yollarda dolgu malzemesi olarak kullanılacak, bir kısmı da ÇED alanı içerisinde üretim faaliyetleri devam ederken üretimin bittiği kısımlarda oluşan boşlukların doldurulmasında kullanılarak, doğaya yeniden kazandırılması amacıyla rehabilitasyon işlemleri yapılarak değerlendirilmiş olacak. Pasa alanının yetersiz kalması durumunda ÇED alanı içerisinde yeni bir alan belirlenerek ilgili kurumlardan izin alınacak ve o alanda çalışılmaya başlamadan önce Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bilgi verilerek, görüş alınmadan ilave alan kullanılmayacak.
OCAK, YERLEŞİM YERİNE 300 METRE UZAKLIKTA VE ORMAN SAHASINDA!
Faaliyet alanının Mersin’e uzaklığı yaklaşık 250, Anamur İlçesi’ne uzaklığı 15 kilometre, en yakın yerleşim olan Çaltılı Mevkii’ndeki meskene ise kuş uçumu 740 metre mesafede.
Ancak projenin en dikkat çeken yanlarından biri faaliyet sahasının tamamının orman arazisi olması! 10 kişilik istihdam sağlanacak proje ile; mermer ocağında üretilen blok mermerlerin iç ve dış piyasada değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Proje dosyasında şirketin, “Çıkarılacak bu mermer iyi kalitede mermer olacağından kâr getirisi yüksek bir yatırım olacağı tahmin edilmektedir. Mermer ve benzerlerinin başlıca kullanım alanları; inşaat sektörü, güzel sanatlar ve dekorasyondur. Binaların özellikle taban döşemeleri ile iç-dış duvar kaplamaları ve dekorasyon işleri önemli tüketim alanlarını oluşturur” ifadelerinin yer alması da dikkat çekti.