Haber Merkezi
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Mersin ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, kentin biri doğuda diğeri batıda olmak üzere iki sanayi sitesine acil ihtiyacı bulunduğunu belirterek, yerel idarelerden bu konuda destek istediklerini söyledi.
MEZİTLİ SANAYİ SİTESİ BİR AN ÖNCE SONUÇLANDIRILMALI
Mersin kent planında Mezitli Çeşmeli Otoban altında sanayi sitesi olarak işaretlenen 520 dönüm arazide sanayi sitesi çalışmasının biran önce sonuçlandırılması gerektiğini vurgulayan Başkan Dinçer, “Mezitli ilçemiz modern sanayi sitesine kavuşma konusunda büyük bir şans yakaladı. Mezitli’de mevcut sanayi sitesi kent içerisinde kalmış ve taşınma sorunu yaşıyordu. Ancak bugün gelinen noktada Çeşmeli otoban altında 520 dönüm arazi sanayi sitesi olarak işaretlendi. Bizlerin ve Mezitlililerin beklentisi artık sanayi sitesinin biran önce temelinin atılması ve esnafımızın buralara taşınmasıdır. Bu anlamda yerel ve genel idare temsilcilerinden bizlere destek olmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
MERSİN, SANAYİ FAKİRİ BİR KENT
Açıklamasının devamında Mersin’in sanayi fakiri bir kent olduğunun altını çizen Başkan Dinçer, “Mersin’de biri 1970’li yıllarda yapılmış, ancak artık şehrin merkezinde kalmış, artık günümüz şartlarında üretim için optimum bir ölçek oluşturmayan küçük sanayi sitesi ile Tırmıl Sanayi sitesi haricinde sanayi sitemiz yok. Mersin hızla büyüyor, kentimize mevcut sanayi siteleri artık yakışmıyor. Burada zor şartlarda hizmet veren esnafımız kente yakışır sanayi sitelerinde, komplekslere taşınmak istiyor. Bugün komşu illerimize bakacak olarsak hepsi sanayi sitesi zengini. Küçük sanayi sitelerinin harici organize sanayi siteleri almış başını gidiyor. Biz ise hala kentimize küçük ve orta ölçekli sanayi sitesi kazandırma kavgasındayız” diye konuştu.
ENGEL OLDULAR
Mersin’de Vali Hasan Basri Güzeloğlu döneminde 2 bin dönüm arazinin sanayi sitesi olarak belirlendiğini ve toprak kurulundan dahi bu konuda onay alındığını vurgulayan Başkan Dinçer, “Ancak o günün Büyükşehir Belediye Meclisi söz konusu yeri sanayi sitesinden çıkartıp, konut alanına çevirerek, kentin gelişimine engel olmuşlardır” dedi.
Mersin’de 6 bin işyeri kapasiteli ihtisas sanayi sitesinin elzem ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Dinçer, kangrene dönen bu sorunun çözümü için Birlik olarak yıllardır mücadele verdiklerini ancak yerel idarelerden bekledikleri arazi desteğini bir türlü göremediklerini ifade ederek şöyle konuştu: “Bölgemizde sanayi ve imalat sektöründeki meslek kollarının iş hacimlerine, iş akışlarına, iş planlarına ve üretim hacimlerine bağlı olarak en az 200 metrekareden başlayacak ve farklı büyüklüklerde olacak şekilde açık ve kapalı alanlara sahip 6 ila 8 bin işyeri kapasiteli ihtisas sanayi sitelerine ihtiyaç var. Söz konusu sitelerde her sektörün bir arada kümeleneceği, bütün sektörlerin ortak olarak kullanabilmelerine imkan tanıyan AR-GE merkezi ve iş geliştirme merkezi, mesleki eğitim okulu, fuar ve toplantı alanları, sosyal ve sağlık tesislerini bir arada bulunmalı. Böylelikle kente, bölgeye ve uluslararası pazarlara mal ve hizmet üretecek işletmelerin bir arada olacağı sanayi yerleşkesi oluşturulmalı. Biz bunları yıllardır söylüyoruz.
YEREL İDARE ESNAFA SIRTINI ÇEVİRDİ
Üretim ve verimlilik olmadan kalkınma olmaz. Kalkınmanın rotası ise sanayidir. Ama yerel idareler maalesef bu konuda bizlere sırtını çevirdiler. Başka illerde yerel idareler esnafa sanayi siteleri için yer gösterirken, bizler “Siz yer gösterin, biz satın alıp kendi sanayi sitelerimizi kuracağız” diyoruz ama maalesef bu konuda bir adım yol kat edemedik. Bunun için Mezitli sanayi sitesi bölgenin kalkınması için bir şans. Bu bölgemizde ayrıca kadın araç sürücüleri de çoğunlukta. En ufak bir arıza, bakım, tamir yada satış için şehrin en doğusuna gitmek zorunda kalıyor. Bundan dolayı açıklanan söz konusu alanda bir an önce sanayileşmeye başlanmalıdır”.