“İTALYA’DAN ÖLÜ KUŞ MU İTHAL EDİLDİ?”


 

Milletvekili Cengiz Gökçel, Mersin ve İskenderun limanlarına gelen plastik atık konteynerlerinde kuş ölüsü, ped ve bebek bezi olduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Gökçel, doğru atık yönetimi yerine 526 bin ton plastik çöp ithal edilerek ülkemizin dünyanın en büyük çöp ithalatçılarından biri haline getirilmesinin izaha muhtaç olduğunu belirtti.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle Mersin ve İskenderun limanları üzerinden ülkemize sokulan 3 bin ton çöpün içinden kuş ölüleri, ped ve çocuk bezi gibi çöplerin çıktığı iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de plastik poşet kullanımının %77 azaldığı bir dönemde doğru atık yönetimi yerine 526 bin ton plastik çöp ithal edilerek ülkemizin dünyanın en büyük çöp ithalatçılarından biri haline getirilmesinin izaha muhtaç olduğunu belirten Gökçel, ithal çöp denetimlerinin konteyner kapaklarının açılıp kapatılması şeklinde yapılmasını eleştirdi.

PLASTİK EN BÜYÜK TEHDİT

Çevreyi en çok kirleten ürünlerin başında plastik ve naylon geldiğini belirten CHP’li Gökçel, son yıllarda görülen düzensiz iklim olaylarının, ülkemizin de küresel iklim değişikliği ve çevre felaketlerinden önemli ölçüde etkilendiğini gösterdiğini söyledi. Çevreyi en olumsuz etkileyen ürünlerin başında plastiğin geldiğini ifade eden Gökçel, doğada çözünmesi yüzyılları bulan plastiğin deniz ve toprak kirliliğinin yanında halk sağlığı açısından da tehdit oluşturduğunu söyledi. Denizlerimizden çıkarılan her iki balıktan birinde miktoplastik bulunmasının bunu kanıtladığını ifade eden CHP’li vekil, devletlerin plastik sorununa çözüm bulmak için çeşitli tedbirler aldığına ve ithalat sınırlaması getirdiğine dikkat çekti.

ATIK YÖNETİMİ YERİNE İTHALAT

Son dönemde kamuoyunda tartışma yaratan konulardan birinin ithal çöpler olduğunu belirten Cengiz Gökçel, Türkiye’de plastik poşet kullanımının yüzde 77 azaldığı bir dönemde doğru atık yönetimi yerine 526 ton plastik çöp ithal edilmesinin izaha muhtaç olduğunu söyledi. İthal edilen çöplerin arasına geri dönüştürülebilir olmayan atıkların yer aldığı iddialarını soran Gökçel, Mersin ve İskenderun limanlarına İtalya’dan getirilen 3 bin ton çöpün içinde ölü kuşlar, ped ve çocuk bezi gibi geri dönüştürülmesi mümkün olmayan ürünler olduğu iddiasını aktardı.

GÖKÇEL’İN SORULARI YANIT BEKLİYOR

Milletvekili Gökçel şu sorulara yanıt istedi; “Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son 10 yılda Mersin Limanı’ndan kaç ton atık ülkemize sokulmuştur?

İtalyan KRC Atık Yönetimi adına gemilerle gelen atıkların geri dönüştürülebilir olmayan kuş ölüleri, ped, çocuk bezi gibi atıkları içerdiği iddiasına yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa akıbeti nedir?

Daha önce basına yansıdığı gibi, atık denetim uygulaması konteynerin kapağının açılıp kapatılması şeklinde mi devam etmektedir?

İthal edilen atıkların denetlenmesi konusunda uygulanan işlemler nelerdir? Bu işlemler sonucunda geri dönüştürülebilir olmayan atıklar tespit edilmiş midir? Bunlara yönelik ne gibi işlemler yapılmıştır?

Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son 10 yılda kaç ton atık ithal edilmiştir? Bu atıkların ne kadarı bertaraf, depolama ve/veya yakılma işlemlerine maruz kalmıştır?

Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere, son 10 yılda hangi ülkelerden ne miktarda plastik atık ithal edilmiştir?

Geri dönüştürülen ithal atıklar ne miktarda, hangi tesiste geri dönüştürülmüştür?

İthal edilen atıklar, gümrük kapıları ve miktarları ayrı ayrı belirtilmek üzere ülkemize hangi gümrük kapılarından sokulmuştur?

Türkiye’de yıllık plastik tüketimi ne kadardır? Son 10 yılda nasıl bir değişim yaşanmıştır?

Plastik ihtiyacımızın ne kadarı ithal çöplerden karşılanmaktadır?

Türkiye içinde üretilen plastik çöp miktarı ne kadardır? Bunun ne kadarı geri dönüşümle yeniden kullanılabilmektedir?

Atık ithalatı konusunda lisanslı fırma sayısı kaçtır? Bunların illere dağılımı nedir?

Atık ithalatı gerçekleştiren lisanssız firmalar hangileridir? Bu firmalar son on yılda kaç ton çöp ithal etmişlerdir?

Plastik çöp ithalatı yerine geri dönüşüm eğitimleri ve seferberliği ile plastik çöplerin henüz hane içindeyken ayrıştırılması ile ithalatın önüne geçmeye yönelik bir çalışmanız mevcut mudur?

Türkiye’de üretilen evsel atık miktarı ne kadardır? Bu atıkların ne kadarı geri dönüştürülmekte, ne kadarı vahşi ne kadarı düzenli depolamaya konu olmaktadır?

Ülkemizde kaç vahşi döküm sahası bulunmaktadır? Bunların kapasiteleri ve illere göre dağılımı nedir?

Ülkemizde kaç düzenli depolama alanı bulunmaktadır? Bunların kapasiteleri ve illere göre dağılımı nedir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA