ÇİMSATAŞ’A GREV YOLU GÖZÜKÜYOR!


 

Metal işkolunda greve doğru: İşveren örgütü MESS lokavt ilan etti. Mersin’de ise gözler süreci yakından takip eden METAL-İŞ Sendikası’nda örgütlü ÇİMSATAŞ’taki 700 işçide!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı.

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan TİS görüşmelerinde ekim ayından beri süren müzakerelerden bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş sendikaları geçen hafta grev kararı aldı.

Grev kararlarının ardından MESS; Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikaları ile yeniden görüşme talep etti. Pazartesi gerçekleştirilen görüşmelerde MESS, daha önce önerdiği yüzde 8’lik teklifini yüzde 10’a yükseltti. Altışar aylık dönemler için de enflasyon oranında artış teklif etti. MESS, işçi sendikalarının da tekliflerini revize etmelerini istedi. Fakat işçi sendikalarının geri adım atmaması üzerine MESS lokavt kararı aldı. MESS, lokavt kararını borsaya ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi.

KAP’a yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.”

MERSİN’DE GÖZLER ÇİMSATAŞ’TA!

Süreç Mersin’de de Çukurova İnşaat Makineleri’nde (ÇİMSATAŞ) örgütlü 700 işçiyi kapsıyor. Geçtiğimiz günlerde Mersin’e gelerek kamuoyu bilgilendirmesi yapan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ÇİMSATAŞ işçileri ile de bir araya gelmişti. Serdaroğlu Mersin’den hükümete, “Fabrikaların bacalarının tütmesi için metal işçilerinin hakları verilsin” çağrısı yapmıştı.

LOKAVT NEDİR?

Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasıdır. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. TİS sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması durumunda bu yasa hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, "yasal lokavt", yasal koşullar gerçekleşmeden yapılan lokavta, "yasadışı lokavt" denir.

1961 Anayasası'nda yer verilmeyen lokavt kurumuna 1982 Anayasası'nda yer verildi. Lokavt grev gibi uluslararası kabul gören ve hak olarak kabul edilen bir uygulama değildir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) grevi bir hak olarak kabul ederken lokavta yer vermemiştir.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA