Haber Merkezi
Mersin il Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı 4 Şubat Kanser Günü nedeniyle bir yazılı açıklamada bulundu. ölüm nedeni olarak dünyada ikinci sırada olan kanser hakkında bilgi veren Bahçacı, “Dünya genelinde yaklaşık her 6 ölümden biri, ülkemizde ise her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir” dedi.
OBEZİTE VE TÜTÜNE DİKKAT!
Kanser gelişiminde en önemli risk faktörünün tütün olduğunu vurgulayan Bahçacı, “Tütün, kansere bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumludur. Akciğer kanserinin yanı sıra özefagus, mesane, böbrek, pankreas, mide, serviks (rahim ağzı) kanserlerinden de sorumlu olduğu bilinen tütün kullanımı, hangi yaşta olursa olsun terk edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve yaşam süresi üzerinde anlamlı bir fark yaratmaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri ile kansere karşı anlamlı risk azaltımı sağlanması mümkündür” dedi. Bahçacı ayrıca sindirim ve boşaltım sisteminin farklı türde kanserler ile ilişkili olduğunun ispatlandığını belirterek, “Kanser gelişim riskini azaltmada bireysel farkındalık ve çaba ile önemli oranda önlenme şansına sahiptir” dedi.
ULUSAL KANSER TARAMA PROGRAMI
Bahçacı, Sağlık Bakanlığı 2013 yılında ülke genelinde Ulusal Kanser Tarama Programı başlatıldığını hatırlattı. Bu kapsamda Mersin’de 7 adet Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi (Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli, Tarsus, Anamur ve Erdemli) hizmet verdiğini duyuran Bahçacı, “Ayrıca Aile Hekimleri ve yataklı sağlık tesisleri hem koruma hem de tedavi anlamında gerekli desteği sağlamaktadır” dedi.
ERKEN TEŞHİS BİNLERCE HAYAT KURTARDI
Mersin’de, 2013 yılından bu yana 167.558 kadına meme kanseri (mamografi), 222.641 kadına rahim ağzı kanseri, 416.733 kişiye de kolon kanseri taraması yapıldığını söyleyen Bahçacı, “Taramalar sonucunda 228 kişide meme kanseri, 29 kişide rahim ağzı kanseri ve 35 kişide kolon kanseri erken safhada teşhis edilerek tedavilerine başlanmıştır. Ülke genelinde yapılan değerlendirmede (hedef nüfusu 100.000 üzeri olan iller arasında ) Mersin İl Sağlık Müdürlüğü 2017 yılında kolon kanseri taramalarında 2. meme kanseri taramalarında da 4. olmuştur. 2018 yılında ise hedef nüfusu 150.000 olan iller arasında kolon kanseri taramalarında 1. hedef nüfusu 70.000 olan iller arasında ise serviks kanseri taramalarında da 2. Olmuştur” açıklamasında bulundu.
“VATANDAŞLAR ÜCRETSİZ FAYDALANABİLİR”
Bahçacı açıklamalarını şunları ekledi;
“Ayrıca Çukurova Kalkınma Ajansına hazırladığımız proje kapsamında hizmete alınan mobil mamografi tarama aracı Tarsus ilçemizde, gerek görülmesi durumunda diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın ayağına kadar giderek hizmet veriyor. Vatandaşlarımız aile hekimlerine ve KETEM’lere müracaat ederek tarama programlarından ücretsiz olarak faydalanabilirler. Müdürlüğümüze bağlı ekipler tarafından, bugün Saya Park AVM de 11.00-19.00 saatleri arasında stant ve fotoğraf sergisi açılarak farkındalık çalışması yapılacaktır”.