GİZEM EKİCİ
Mersin’de başvurusu onaylanan Fahri Trafik Müfettişlerinin eğitimi başladı. Mersin’e kayıtlı 542 Fahri Trafik Müfettişine, 438 kişi daha eklendi. Her meslek grubundan kişilerin başvurduğu gönüllü Fahri Müfettişlik eğitim toplantısı Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.
“ÖLÜMLÜ KAZALARIN AZALTILMASINDA İNSAN FAKTÖRÜ ÖNEMLİ”
Ülke genelinde 6 bin kişiyle faaliyete geçildiğini belirterek konuşmasına başlayan Mersin il Emniyet Müdürü Mehmet Şahne; “Şimdi ülke genelinde 34 bin kişiyle yola devam ediyoruz. Kaza sebepleri arasında yollar, araçlar çok az yer tutmaktadır. Asıl odaklanmamız gereken nokta ise insan faktörüdür. Sizlerin sayısını arttırarak insan faktörünün etkisini ön plana çıkarmayı amaçlamakta, bu uğurda eğitimlere devam etmekteyiz. Yasal çerçeveler ve eğitim faaliyetleri ile insanların trafik kurallarına uyma çalışmaları hızla devam etmektedir” dedi. Ölümlü kazaların azaltılmasıyla ilgili 2023 hedefleri arasında yüzde 50 azaltma hedefinin bulunduğunu hatırlatan Şahne; “Geçen yıl ilimizde arkadaşlarımızın ve sizin yoğun desteğiyle yüzde 33 oranında ölümlü kazalarda azalma meydana geldi. Bu azalmayı istikrarlı bir şekilde devam ettirerek hedeflenen rakamı elde etmeye çalışacağız. Bizim trafiği yönetirken temel amacımız sürücülere ya da yayalara ceza yazmak değil, denetimler sayesinde trafik kazalarını engellemek ve akışın düzenli olduğu bir trafik kültürü oluşturmaktır. Kesintisiz ve kararı çalışmalarımızda tek ve nihai amacımız trafik kurallarına uymayı ortak bir davranış ve yaşam biçimi haline getirerek trafik kazalarını asgari düzeye indirmektir” dedi.
Şahne konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bu uğurda özellikle Milli Eğitim Bakanlığıyla yapılan ortak protokolde çocuk yaşından başlayarak bu eğitimi devam ettireceğiz ve çocuklara rol model olma yolunda önümüzü açacağınızı biliyorum. Çocuklarımızın yoksa okullarda aldıkları eğitimlerle trafik kurallarına uymaları gerekirken büyüklerinin yanlış, olumsuz rol model olmalarının sonucuyla onlarda birer trafik canavarı olabilirler. Sizlerinde trafik kazalarının en aza indirilmesi ve trafik düzeninin sağlanması amacıyla adaletli ve mevzuata uygun denetimlerde bulunarak kolluk görevlilerimize büyük yardımlarınız olacağına inancım tamdır. Sizlerden özellikle fiilimize yönelik istediğim en önemli fark; trafiğin içerisinde bizlerden daha farklı bir bakış açısıyla yaşıyorsunuz. Trafik cezası yazmak dışında da gördüğünüz eksiklikleri, görüş ve fikirlerinizi paylaşırsanız trafiğin düzenlenmesinde de katkı sağlamış olursunuz”.
“SİZ GİZLİ GÖZSÜNÜZ”
Kamuya destek verecek bir işe bu kadar çok kişinin gönüllü olduğunu ve herkesin farklı meslek gruplarından olduğunu söyleyen Mersin il Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Diyaaddin Özer, Seçilirken de toplumun değişik katmanlarından sabıkası olmayan ve belli bir olgunluğa erişmiş, eğitim düzeyi de tartışma konusu olmayan kitlelerden Trafik Müfettişleri kabul görüyor. Yaptığınız müracaatlar Ankara’ya gönderiliyor. Ankara’da değerlendiriliyor ve akabinde ilimize bilgi verilerek bu müracaatlar kabul gördü deniliyor ve eğitime başlayabiliyorsunuz deniyor” dedi. Özer, “Açıkçası buna bilgilendirme diyebilirsiniz. Çünkü yetişkinleri eğitmek kaba bir tabir olur. Siz yetişkinlerin deneyimleri var ve ciddi birikimleri var. Ama en azından biz kendi alanımızla ilgili yine genel bir bakış açısı oluşturmaya çalışacağız. Bizim karşılaştığımız sorunlar ya da Fahri Trafik Müfettişlerinin yapmaması gerekenler gibi hususlara değineceğiz. Ama bu gönüllülük oluşunca sizlere mekana ve zamana bağlı olmayan bir yetki veriliyor. Yani bir trafik polisi mesai saatleri içerisinde ceza yazıyor ve denetim yapıyor. Zamanı bittikten sonra mesainin dışına çıkıyor. Siz trafik polisi ya da jandarma görevlisi kendi bulunduğu bölgede görevliyken aynı ilin bütün sınırları dahilinde ve Türkiye genelinde tespit yapmaya görevlisiniz. Bu şu demek; siz bir trafik polisinden daha büyük bir gizli gözsünüz. Otobüse bindiniz gizli bir göz olacaksınız” diye konuştu.