Temelinin atılmasının üzerinden sekiz yıl geçen Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın işletme ve üst yapı ihalesinde teklif verme süresi 16 Mart’a ertelendi. 2011 yılında işletme ihalesini alan firma 357 milyon euroluk yatırım bedelini karşılayamadığı için işten çekilmişti.
Haber Merkezi
Geçtiğimiz günlerde kente gelerek bir dizi incelemelerde bulunan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı'nda üst yapı halesine çıkıldığını açıklayarak, “4 Şubat itibarıyla tüm teklifler alınmış olacak. İnşallah Şubat ayı sonuna doğru üst yapıda yapım çalışmalarına başlayacağız" demişti.
Ancak beklenen yine olmadı Temelinin atılmasının üzerinden sekiz yıl geçen Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın işletme ve üst yapı ihalesinde teklif verme süresi ertelendi.
TEMELİ 2013’TE ATILDI
Temeli 2013 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından Mersin, Tarsus’ta atılan Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaatı aradan geçen 8 yılda 3 defe temel atılsa da, bir türlü tamamlanamayınca geçen yıl bitiminde şimdi de üst yapı inşaatı için ihaleye çıkılmıştı.
16 MART’A ERTELENDİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli çerçevesinde yaptırılması, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesi ve devrine ilişkin ihalede teklif süresini uzattı. İhale tarihi 4 Şubat olarak belirtilmişti fakat Resmi Gazete’de bugün yer alan bir düzenlemeye göre ihalede teklif süresi bitimi 16 Mart’a ertelendi.
600 BİN EURO TEMİNAT
İhaleye katılacak firmalara şartnameler 25 bin lira karşılığında satılacak ve teklif verecek firmalar 600 bin Euro veya karşılığı tutarda geçici teminat yatıracaktı.
“KREDİ BULAMADI”
DHMİ Eski Genel Müdürü Funda Ocak, geçen yılın sonunda TBMM KİT Komisyonu’nda kurumun 2015-2016 yılı hesaplarına ilişkin görüşmeleri sırasında Çukurova Havalimanı projesiyle ilgili bilgi verirken gecikmelerle ilgili şu açıklamaları yapmıştı: “2011 yılında yap-işlet-devret modeliyle bu havalimanımızı ihale ettik. İhaleye tek bir firma katıldı ve ihaleyi alan firma verilen garantilere rağmen yatırım maliyetini çıkaramadı. Yatırım maliyeti 357 milyon euroydu. Kredi bulamadı, tıkandı. Bunun üzerine 2015’te sözleşmesini feshettik. Bu defa öz kaynaklarımızla bu işi yapmak istedik, yatırım maliyetinde revizyona gittik, küçülttük. Altyapı, üstyapı olarak iki ayrı ihaleye çıktık. Altyapı ihalesinin toplam tutarı 285 milyon TL. Ancak şu an çalışmalar yavaş yürüyor, inşaatın yüzde 40’ına geldik tıkandık. Üstyapı da 899 milyon TL’ye ihale edildi. Yer teslimi yapıldı.”