Haber Merkezi
Mersin Barosu Avukat Hakları Merkezimiz tarafından, 8 – 9 Şubat 2020 tarihlerinde ‘Avukatlık Mesleğinin Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu çalıştay, Türkiye Barolar Birliği ile 26 baronun katımıyla yapıldı.
Mersin Barosu Konferans Salonunda düzenlenen çalıştaya Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, Avukat Hakları Merkezi Başkanı Elçin Özkan Yiğit, TBB Avukat Hakları Merkezi yürütme kurulu üyesi Şenol Yücesoy, merkez üyesi avukatlar, TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Gültekin Uzunalioğlu, TBB yönetim kurulu üyesi Ali Elibol, TBB Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyeleri Av. Hüseyin Köprülü, Atilla Önal, Av. Ramazan Çakmakcı ve Burhan Uyan ile Adana Adıyaman, Ankara, Aydın, Antalya, Çorum, Denizli, Gaziantep, Giresun, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Ordu, Siirt, Sivas, Sakarya, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Hatay barolarının yöneticileri, temsilcileri, avukat hakları merkezi başkanları ve üyeleri katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Avukat Hakları Merkezi Başkanı Elçin Özkan Yiğit, çalıştayın meslek sorunlarımızın çözümü adına faydalı olacağına inandığını belirterek, “Hepimizin katkısıyla bu çalıştayda alacağımız kararların hayata geçirileceğine inanıyorum. Hep birlikte kararlı davranıp, olumlu adımların atılacağını düşünüyorum” dedi.
“SAVUNMAYA SAYGI DUYULDUĞU VAKİT, YARGININ GÜCÜ ARTACAKTIR”
Baro Başkanı Yeşilboğaz ise konuşmasında bu çalıştayda, Türkiye’deki avukatların yaşadığı sorunların bir kez daha masaya yatırılacağını belirterek, “Mesleki sorunlarımız kendi içimizde kavga ederek çözülmeyecektir. Sonuç bildirgesinden çıkacak olan çözüm yollarının gerçekleşmesi için barolar ve TBB olarak, neler yapılabileceğinin mücadelesini hep birlikte vermek zorundayız. Çözüm odaklı çalışmazsak, çözümleri üretme ve sonuçlandırma şansımız da olmayacaktır” dedi.
Avukatlık mesleğinin, tarihin en eski mesleklerinden birisi olduğunu ifade eden Bilgin Yeşilboğaz, “Avukatlık mesleği 1939 yılından bugünlere, ülkenin siyasal rejiminden kaynaklı kesintilerle ciddi erozyona uğradı ama avukatlar hiçbir zaman mücadelelerinden vazgeçmediler. Avukatlar, hem mesleğin gelişmesi, hem de ülkedeki demokratik, özgürlükçü yaşamın gelişmesi anlamında çok ciddi mücadeleler verdiler, ciddi bedeller ödediler.
“BİZLER KEŞKE BUGÜN, BU ÇALIŞTAYI YAPMIYOR OLSAYDIK”
Yargının değişik yapılara bağlandığı bu süreçte, her geçen gün avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran yasal ve fiili düzenlemelerin gerçekleştiği, avukat hakkı ihlallerinin gün geçtikçe arttığı, mesleğimizin yok edilmeye çalışıldığı bir düzendeyiz. Keşke bizler bugün bu çalıştayı yapmıyor olsaydık da, savunmanın sorunlarını; erkler, devlet yöneticileri savunmaya saygı duyarak çözülebilseydi. Belirli periyotlarda farklı barolarımızın sıkça düzenlemiş olduğu avukat hakları çalıştayı, avukatların ne denli tehlike ve tehdit altında olduğunu göstermektedir. Savunma mesleğine ve savunma hakkına saygı duyulduğu vakit, yargının gücünün ve toplumunda yargıya olan güvenin artacağı bilincine varılmalıdır.
“YARGI REFORMUNUN FİYASKOYLA SONUÇLANACAĞINI BİR KEZ DAHA BELİRTİYORUZ”
Avukatın yargının dışına itilerek, savunmasız bir yargı sisteminin oluşturulmak istenmesi, avukatın mahkeme salonlarında, kalemlerde, kolluklarda, mesleğini icra ettiği her yerde hak ihlaline uğraması, ülkemizde kontrolsüz bir şekilde hukuk fakültesinin ve avukat sayısının hızla artması, avukatların ekonomik ve özlük haklarının hala iyileştirilmemiş olması, CMK ücret tarifesindeki adaletsizlik, mesleki sorunlarımızın başında yer almaktadır. İçinde bulunduğumuz bu durumda, yargı reformu paketinin fiyaskoyla sonuçlanacağını bir kez daha belirtmek zorundayız.
“BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİ, BÜYÜTMEK ZORUNDAYIZ”
Mesleki sorunlarının çığ gibi büyüdüğü bu süreçte, bizler de birlik ve beraberliğimizi büyütmek zorundayız. Savunma mesleğimizi özgürce, saygın bir şekilde ve her anlamda emeğimizin karşılığını alarak yapmayı sürdürebilmek için çalıştayımızda bir araya gelerek, sorunlar ve çözüm yolları üzerinde fikir üreterek, çözüm yollarının ortak bir tavırla hayata geçirilmesini sağlamak adına, çalıştayın düzenlemesinde emeği geçen avukat hakları merkezimize ve yönetim kurulumuza, ayrıca çalıştayımıza destek veren Türkiye Barolar Birliği’ne, katılan tüm meslektaşlarımıza, tek tek teşekkür eder, saygılarımı sunarım” diye konuştu.
“3-4 YILDA AVUKAT SAYISINDA YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ARTIŞ OLDU”
Daha sonra konuşma yapan TBB Yönetim Kurulu Üyesi ve TBB Avukat Hakları Merkez Koordinasyon üyesi Av. Gültekin Uzunalioğlu, “Türkiye’de meslek sorunlarımız her geçen gün büyümekte. Bunda hukuk fakültelerinin ve mezun sayısının artmasının çok büyük etkisi var. 3 yıl önce biz yönetime geldiğimizde yaklaşık 80 bin avukatımız varken, bugün yaklaşık 130 bin avukata ulaştık. Yani yaklaşık 3-4 yıl içerisinde avukat sayısında yüzde 50’nin üzerinde artış oldu. Bizden önceki yönetim de, bizler de avukatlık sınavının gelmesi için yıllarca mücadele ettik. Avukatlık sınavının konulması bu döneme rastladı. Çok gecikmiş bir karardır. Bu nedenle sınav ne kadar faydalı olacak? Tabiki bu bir adımdır ama keşke daha önceden alınmış bir karar olsaydı diye düşünüyoruz. Bu çalıştayda çözüm odaklı çalışalım. Çalıştaydan çıkacak çözüm odaklı talepleri, TBB yönetim kuruluna sunacağıma söz veriyorum. Bizlerin bugün burada toplanmamıza vesile olan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’a, yönetim kuruluna ve avukat hakları merkezine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardında oluşturulan çalışma masalarında yapılan atölye çalışmasında üç ayrı başlık değerlendiriliyor.