HEDİYE EROĞLU
Mersin’de son yıllarda hemen hemen her yıl aşırı yağışlar sonrası yaşanan sel afeti özellikle bölge çiftçisini isyan ettirdi.
Özellikle Karaduvar ve Kazanlı’da sık sık meydana gelen sel afetleri sonrası eleştiri okları yeniden Devlet Su İşleri’ne (DSİ) döndü! Bölge sakinleri ve siyasetçiler DSİ’ye çiftçilerin yaptığı ödemeleri hatırlatarak, hizmet çağrısı yaptı!
FATURA AĞIR OLDU!
Son olarak konu Akdeniz Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. HDP’li Meclis üyeleri Ali Tanırverdi ve Salih Akbaş, sel afeti sonrası bölgede meclis adına yapılan incelemeler ile ilgili bilgi vererek DSİ’nin eksikliğine dikkat çekti.
Özellikle Akbaş, yüksek girdi maliyetleri ve borçlanma nedeniyle adeta yaşam mücadelesi veren bölge üreticisinin sel afetleri nedeniyle tükenişe sürüklendiğini söyledi. DSİ’ye su temini ve hizmet için düzenli olarak ödeme yapan bölge çiftçisinin hizmet alımında istediği karşılığı alamamasının faturasının ağır olduğunu aktaran Akbaş, son yağmurlarda tıkalı menfezler ve seralar nedeniyle yüzlerce dönüm seranın sular altında kaldığını işaret etti.
DSİ KENDİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YAPTI MI?
HDP’li Akbaş “Afetlere karşı nasıl tedbir alıyoruz, önemli olan budur. Biz bir sel felaketi yaşadık. Bu sel felaketine ilişkin sahada çalışmalar yürütürken orada en başta kurumların eksikliğini gördük. Örneğin Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı eksiklikleri gördük. Sahada kanalların açılmadığını tespit ettik. Seraların büyük oranda zarar ziyanı var şuanda. DSİ kendine düşen görevleri yaptı mı?.Menfezlerin tamamı kapanmış, yolun üst tarafındaki seraların içini doldurmuş. Denetim sağlanmamış orada. Menfezlerin kapalı oluşu akan yağmurun sele neden olmasına sebep olmuş” dedi.
Yağmurların başlaması ile aynı olayların yaşanmasın kaçınılmaz olduğunun da altını çizen Akbaş, DSİ’ye ödeme yapan çiftçinin hizmet beklediğini aktardı. Bölgede yaptıkları incelemelerde üreticilerin, DSİ’ye müracaat ettikleri ancak ekiplerin bölgeye gelmediği yönünde beyanları olduğunu dile getirdi.
FABRİKALAR DENETİMSİZ Mİ?
Ayrıca yine bölgedeki işletmelere yönelik denetimlerin de yetersiz kaldığını savunan Akbaş,
“Ayrıca belediyenin kontrolsüz bırakmış olduğu Kazanlı’da Suriyeliler’in açmış olduğu fabrikanın kanalları kapatmasından dolayı seraların su altında kaldığını tespit ettik,. Bu denetimlerin bir an önce yapılmasını talep ediyorum” dedi.
TEDBİRSİZLİK VAR!
Akdeniz Belediyesi’nin HDP’li Meclis Üyesi Ali Tanrıverdi de, sel afetleri ve depremlere karşı önlem alınması için çağrı yaptı. Sel afeti sonrası bölgede inceleme yapan belediye meclis üyelerinin tedbirsizler tespit ettiğini belirten Tanrıverdi, tedbirsizliğin zararı arttırdığını belirtti.
Tanrıverdi, “Sel olayından sonra meclis grubu içende bir komisyon oluşturduk ve Akdeniz bölgesini gezerek bazı tespitler yaptık. Evet yaşananlar doğal bir afettir, önlenmesi mümkün değildir ama tedbirlerin alınması belki sel felaketinde yaşanan kayıplar büyük oranda azaltılabilir. Hatta alınan bazı önlemlerin biraz daha iyi görülüyor ama yetmez” dedi.
Bazı tedbirsizliklerin olduğunun yapılan tespitlerde ortaya çıktığını işaret eden Tanrıverdi, “Örneğin, su kanallarının kirliliğinden, tıkanıklığından dolayı sel felaketinden dolayı akışın düzgün gerçekleşmediği görülmekte, Mevcut kanalların mutlaka periyodik aralıklarla temizlenmesi, menfezlerin yeniden gözden geçirilmesi gerekmekte. Akıntının bir yolunun olması gerekir.
17 DERE YATAĞI YAPILAŞMAYA AÇILMIŞ!
Mersin’de ki çarpık yapılaşmadan da dem vuran Ali Tanrıverdi, “Çarpık yapılaşma sonucu ne yazık ki dere yataklarını konutlara açarak, yerleşim alanları yapmışız. Doğa bugün bizden intikam alıyor. Önünü kapattığımız su, başka alanlarda kayıplar yaşatıyor. Yapılan tespitlere göre Mersin merkezden Çeşmeli’ye kadar olan 17 dere yatağı çarpık kentleşme sonucu yapılaşmaya açılmış. Bundan sonra planlamalar yapılırken mutlaka bunun göz ardı edilmemesi gerekiyor” diye konuştu.