GİZEM EKİCİ
Mimarlar Odası Mersin Şubesi ile İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nin, kette yapılacak Metro Projesi ile ilgili bilgi almak ve görüşlerini paylaşmak için toplantı düzenlendi. Metro projesinin ihalesini alan Prota Mühendislik tarafından yapılan bilgilendirme toplantısına çok sayıda mimar ve inşaat mühendisi ile mimarlık ve mühendislik öğrencileri katıldı.
Defalarca kere projede değişikliğe gidilen ve Mersinliyi yakından ilgilendiren Metro projesini yürüten şirket, toplantının basına kapalı olmasını istedi. Toplantı başında defalarca kez özel olmasını, haber yapılmamasını istediklerini belirten Prota Mühendislik Genel Müdürü Danyal Kubin’in, konuya vakıf olan mimarlar ve mühendislerden gelecek soruların ve eleştirilerin yanıtını verememekten korktuğu düşünüldü. Özel isteğe rağmen basının da yer aldığı toplantıda, Metro projesi, eleştiri ve soru yağmuruna tutuldu.
ÇED RAPORU İSTENMEMİŞ!
Projenin teknik detaylarının anlatıldığı toplantıda ÇED raporunun alınmasına gerek görülmemiş olması eleştirilere sebep oldu. Kubin, ÇED raporu hakkında gerek görülmediğini belirterek, Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun da raporu gerek görmediğini belirtti. Belirlenen hat üzerinde birçok ölçüm yaptıklarını ve bu ölçüm ve değerlendirmelerde 110 kişinin çalıştığını belirten Kubin, “Hat üzerindeki 370 binanın analizi yaptık. Çünkü altından metro geçirirken binanın bundan etkilenmemesi gerekiyor. 300 küsur binayı inceleyince 30’dan fazlasının alt yapısının güçlendirilmesi kararını verdik” dedi.
“EĞER YANLIŞ VARSA BU PROJEDE 5 KURUŞ ALMAM”
Daha önce ihale edilen metro projesinin yer üstünden yapılacağı için ÇED raporu istenmediğini belirten Abdullah Yıldız, “Siz Mersin’de 10 yıl sonrası için rakamlar belirlemişsiniz. Zaten metronun bitmesi de en az bu kadar sürecek. Bunun yerine yer üstünden bir tramvay yapılsa ve bu süre bu kadar uzamasa olmuyor mu?” diye sordu.
Mersin’de gün içinde kaç kişinin toplu taşıma kullandığını ve hangi güzergahlarda ilerlediklerini hesapladıklarını söyleyen Kubin, hafif raylı sistemin Mersin’e 10 yıl yeteceğini belirtti. 10 yıl sonra ise yolcu sayısının artacağına dikkat çeken Kubin, “Ortada bir teşhis var, bu teşhis çok net. Mersin’in şimdi günlük 16 bin yolcusu var, yakında bu 20 bine çıkacak. Buna uygun bir proje yapmalıyız. Eğer yanlış varsa bu projede 5 kuruş almam. Dünyanın hiçbir yerinde belli bir nüfusun üzerindeki yerlerde yüzeyden yapılmaz” dedi. yer altının daha maliyetli olduğunu söyleyen Kubin, “Bir projeci içinyer altı maliyeti 10’sa, yer üstü 2’dir. Geldik, gezdik Mersin’de ve bir terslik olduğunu gördük. Bu hattın yer üstünden yapılması mümkün değil. Para için yapmıyorum. 2 liraya yapalım ama 5-10 yıl sonra demode olur. Sökebilirsen, sök” diye cevap verdi.
SORUYU GÖRMEZDEN GELDİ!
Hafif raylı sistem gibi ulaşım projelerinin kar amacı güdemediğini ve güdemeyeceğini, bu gibi ulaşım projelerinin sosyal proje olduğunu belirten Levent Şehmus, “Dünyanın hiçbir yerinde metrolar para kazanmaz. İşletmesi kazanır ama yapımı kazanmaz. Uluslararası müteahhitlerin gireceği ihalede, müteahhitlere ne vaat edeceksiniz?” diye sordu. Kubin ise soruya cevap vermezken, “Mersin AKP’li bir belediye olmadığı için bakanlıktan bir ödeme alamadık. Finansman konusunda cevap vermeniz gerek, maliyeti nasıl sağlanacak?” diye tekrar soru hatırlatıldı. Finansman konusunda sessiz kalan Kubin, soruları geçiştirdi. Abdullah Yıldız ise bunun üzerine, hayali bir proje olduğunu belirtti.
TRAFİK KESİNTİSİ Mİ YAŞANACAK?
Metro inşaatından çıkacak olan hafriyatların nereye döküleceği sorusuna cevap veren Kubin, 3 milyon metre küp hafriyat çıkacağını belirtti. Bir kamyonun 15 bin metre küp hafriyat taşıyabildiğini söyleyen Kubin, Mersin’de günde 200 kamyonun şehir içinden kuzey kısımlara hafriyat götüreceğini belirtti. Bunun üzerine trafiğin ne duruma geleceğini soranlara ise Kubin, “Alternatif bütün güzergahlar hesaplanıyor. Yüzde 100 kesinti hiçbir zaman yaşanmayacak. Acil durumlarda ulaşım muhakkak sağlanacak” dedi. Acil durumlar diye belirtmesi ise gün içerisinde acil durum olmadığında trafiğin aksayacağı düşüncesini oluşturdu.
“BİZİM PROJEMİZ BU DEĞİL”
Düz bir hat üzerinde planlanan projenin üniversite ve şehir hastanesi bağlantılarının nasıl olacağı sorusuna Kubin şu şekilde cevap verdi; “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Hattı kısaltın, belediyenin bir arazisi var oraya doğru yolu kaydırın ve şehir hastanesine götürün’ diye bir talebi oldu. Bu bizim projemiz değil ama araştırdık ve anladık ki orada yüzeyden gidebiliyoruz. Hatta MEŞOT’a kadar gidilebiliyor. Üniversite ise 7.7 km’lik bir tramvay sistemiyle bağlanabilir. Ama dediğim gibi bizim projemiz şimdilik bu değil.”
Mersin’e özel bir şekilde tasarlandığı belirtilen istasyonların iç mimarisinin anlatıldığı sunum ise bir mimar tarafından kesildi ve bu aşamanın şimdi konuşulmasının doğru olmadığı belirtildi.