Haber Merkezi
Vaillant Türkiye’nin çevre ve doğal yaşamın korunması konusunda farkındalık yaratmak ve bu konudaki bilinci artırmak amacıyla 2015 yılında Doğa Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nde 2019 yılında önemli çıktılara ulaşıldı. Bu yıl küçük akbabaların yaşam şartlarını iyileştirmeye ve göç yollarında karşılaştıkları sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmaların hayata geçirildiği proje kapsamında Ankara Beypazarı’nda yuva arama ve Mersin’de küçük akbabaların göç yollarında sayım yapıldı. Ayrıca nesli tükenmeye yüz tutan küçük akbabaların yaşam koşullarını iyileştirmek ve karşılaştıkları tehditleri ortadan kaldırmak için çalışmalar hayata geçirildi.
MERSİN, EN ÖNEMLİ GÖÇ YOLU
Vaillant’ın çevreci ve yenilenebilir enerjilere yönelik geniş ürün yelpazesi ile doğa dostu bir kuruluş olduğunu belirten Vaillant Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Erol Kayaoğlu, “Küçük Akbabaları Koruma Projesi’nin ilk fazını küçük akbabaların Balkanlardaki en geniş üreme alanı olan Ankara Beypazarı’nda, ikinci fazını ise küçük akbabaların en önemli göç yolu üzerinde bulunan Mersin ve Adana bölgesinde başlattık. Projemiz ikinci fazda; Bulgaristan, Yunanistan, Ürdün, Nijer, Kenya gibi ülkelerin de dahil olmasıyla uluslararası bir boyut kazandı. Geçtiğimiz yıl projemiz ile umut verici sonuçlara ulaştık. Beypazarı’ndaki çalışmalarda 100 küçük akbaba yuvası tespit edilirken Mersin’de 64 küçük akbaba tek bir alanda gözlemlendi. Küçük akbabaların Avrupa ve Türkiye’de üreyerek Afrika’ya uzanan göç yolculuklarında en önemli toplanma bölgesi olan Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı Sarımazı Mahallesi’nde 2019’da toplam 903 küçük akbaba ve toplamda 118.124 kuş sayıldı” dedi.
TÜRKİYE KÜÇÜK AKBABALARIN GÖÇ YOLCULUKLARINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR
2020 çalışmalarının da başlatıldığı proje doğrultusunda elde edilen veriler ile tehditlerin ortadan kaldırılarak tüm Anadolu coğrafyasının küçük akbabalar için güvenli bir bölge olması adına iş birlikleri geliştirilecek. Ayrıca türün bilinen yoğun üreme alanları dışında üredikleri bölgeler belirlenerek Türkiye’deki küçük akbaba nüfusunun geneline yönelik çıkarımlar yapılacak. Saha çalışmaları kapsamında keçi ve koyun kılından iplik yapılarak (yün eğirme) dokuma kursları hayata geçirilecek. Göç eden küçük akbabaların karşı karşıya kaldıkları tehditlere yönelik farkındalığı artırmak için İstanbul’da Avrasya maratonuna katılım sağlanacak. 2020 yılı Sarımazı Yırtıcı Kuş Göçü Sayımı için sayım noktalarına küçük akbaba resimleri çizilecek ve bölgedeki çocukların göç eden kuşlara olan ilgilerini ve tehditlere karşı farkındalıklarını artırmak için çocuklara yönelik bilgilendirme tabelaları tasarlanacak.
“17 MİLYON KİŞİYE ULAŞILDI”
Türkiye’nin küçük akbabaların en yoğun üreme ve yaşam alanlarından biri olmasının yanı sıra göç yolculuklarında da köprü görevi gören önemli bir bölge olduğunu dile getiren Erol Kayaoğlu, “Projemizin en önemli unsurlarından biri, nesli tükenme tehlikesi altında olan küçük akbabalar konusunda kitlelerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık yaratılması oldu. Küçük akbabalarla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirdiğimiz iletişim kampanyası ile 17 milyon kişiye ulaştık. Hayata geçirdiğimiz sosyal medya hesabı ve web sitesi ile küçük akbabaların tanınmasını sağladık, göç yolları ve yaşadıkları sorunlar hakkında farkındalık yarattık” diye konuştu.