AYŞENUR ÖNAL
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörü Beytullah Uygur, TKDK hakkında açıklamalarda bulundu. TKDK’nın kamu tüzel kişiliğine haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumu olduğunu söyleyen Uygur, “Kurumun amacı, ulusal kalkınma, plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmektir. TKDK, AB tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı’nı uygulamaktadır” dedi.
IPARD NEDİR?
IPARD Programı’nın amacını açıklayan Uygur, “Türkiye’nin katılım öncesi dönemdeki öncelikleri ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için kapasite oluşturmayı ve işletmeleri AB standartlarına yükseltmeyi amaçlamaktadır” diye açıkladı.
Uygur, IPARD II kapsamında 5. Çağrı döneminde, Mersin İl Koordinatörlüğünde, 23 projenin inceleme ve değerlendirme süreçleri tamamlanarak sözleşme imzalandığının belirtti. Söz konusu projelerin yatırım tutarının 113,5 milyon TL, hibe tutarının ise 42,5 milyon TL olduğunu açıklayan Uygur, “IPARD II - 6. Çağrı döneminde, projelerin değerlendirme sürecinin tamamlanması sonrasında 30 proje sahibi ile sözleşme imzalanarak, toplamda 57 milyon TL, yatırımları karşılığında ise 35 milyon TL hibe ödemesi yapılması planlanıyor” dedi.
MERSİN 1’İNCİ SIRADA
25 Kasım 2019’da IPARD II - 8. Çağrı İlanı kapsamını da açıklayan Uygur, “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması yatırımlarına yönelik ilan yayımlandığı ve söz konusu çağrı dâhilinde, TKDK İl Koordinatörlüğü 147 milyon TL yatırım tutarlı 33 proje kabulü ile 42 İl Koordinatörlüğü arasında 1. sırada yerini aldı” diye konuştu.
“132,5 MİLYON TL’SİNİN HİBE OLARAK VERİLECEK”
Uygur, söz konusu 33 projenin 29 tanesi “Meyve ve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması”, 2 tanesi “Süt ve Süt Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması”, 1 tanesi “Kırmızı Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması”, 1 tanesi de “Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması”na ait olduğu belirtti. Uygur, “TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü olarak, başvuru süreci tamamlanan projelerin sözleşme imzalama sürecini de en kısa sürede sonuçlandırmak için çalışmalara başlandı. Atılacak imzalar sonrasında, Mersin’e 317,5 milyon TL tutarında yatırımın gerçekleştirilmesi hedefleniyor ve bu tutarın 132,5 milyon TL’sinin hibe olarak verilecek” diye duyurdu.