Haber Merkezi
Tüm dünyayı etkisi altına alan corono virüsüne karşı alınan tedbirler atarak sürüyor. Ancak sürecin en riskli gruplarından olan sağlık çalışanları için alınan önlemlerin yetersizliği tepki çekiyor.
Mersin Tabip Odası ile Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Mersin Şubesi yönetimi, yaptıkları ortak basın açıklaması ile “Sağlıkçıları da coronavirüsten koruyun” çağrısı yaptı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA İZİN YOK
Covid-19 virüsüne dair alınacak önlemler kapsamında Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün genelgesinde kamuda çalışanların izinlerine ilişkin yayınlanan genelge doğrultusunda Sağlık bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, “Düzenlemeye göre; Hamileler, yasal süt izni kullananlar, engelli olarak istihdam edilenler, yönetici pozisyonda istihdam edileler hariç olmak 60 yaş ve üzerinde olanlar, dezavantaj!' grupta bulunanlar (bağışıklık sorunu olanlar, kanser hastaları, kronik solunum yolu hastaları, obezite ve diabet, kalp damar hastaları, organ nakli olanlar, kronik hastalar) 16 Mart 2020 tarihinden itibaren 12 gün idari izinli sayılmışlardır.
Ancak Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü tarafından sağlık çalışanları ile ilgili düzenlemenin Sağlık Bakanlığı tarafından değerlendirileceğini bildirmesinin ardından Bakanlık tarafından 13.03.2020 tarihli ikinci bir yazı ile; Sağlık emekçilerinin izinlerinin yasal mazeret izinleri hariç ikinci bir emre kadar iptal edildiği; kanser hastaları ve organ nakli olanların durumlarının kurum amirlerince değerlendirilerek izinli sayılıp sayılmayacaklarına karar verileceği belirtilmiştir; bu durumda Cumhurbaşkanlığı yazısında belirtilen izinlerden sağlık emekçilerinin yaralanamayacağı anlaşılmaktadır.
ÇOCUĞU OLAN SAĞLIKÇILAR NE YAPACAK?
Okul ve kreş çağında çocuğu olan sağlık emekçileri yönetimlerden açıklama beklemektedir. Tüm dünya ülkelerinde çalışanların izinli sayılması uygulaması Türkiye'de farklı uygulanmaktadır.
Olağanüstü bir dönemden geçilirken başta sağlık çalışanı ve hastaneler için alınacak önlemlerin dünyadaki bilimsel uygulamalara uygun şekilde, ihtiyacı doğru şekilde belirleyerek titizlikle ele alınması gerekmektedir. Sağlık emekçileri de hem kendi sağlıklarıyla ilgili hem de sağlık alanında alınacak önlemlerle ilgili kaygılı ve endişe halindedir.
Bu anlamda Sağlık Bakanlığının aldığı son karar sağlık emekçilerinin yaşadığı belirsizliği ve endişeyi daha da artırmıştır. Bu durumun derhal düzeltilmesi; sağlık emekçilerinin virüs karşında en riskli guruplardan biri olduğu bilimsel gerçeğine uygun olarak önlemler alınması gerekmektedir.
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAYISI YETERSİZ
Sağlık alanında çalışan yetersizliği olduğu bilinmektedir. Yıllardır bu eksiği giderecek şekilde sağlık işgücü planlaması yapmayan, sağlık meslek örgütleri ve sendikaların taleplerini görmeyen iktidarlar, Covid-19 virüsüyle ilgili kriz sürecini de mevcut sağlık emekçilerini daha fazla sürelerle ve daha fazla risk altında çalıştırarak yürütmeyi planladığı anlaşılmaktadır; bu plandan derhal vazgeçilmelidir. Bu ne sağlık emekçileri için, ne de sağlıklı ve etkili önlemler alınabilmesi için bilimsel ve uygun değildir. Artan iş yükünü ve sağlık hizmetlerinde yaşanan olağanüstü durumu dikkate alarak güncel çalışma planlanmasının yapılması, Sağlık emekçilerinin sayısının artırılması, Fazla mesailerin kaldırılması, Nöbetlerin düzenlenmesi, Çalışma süreleri maruziyetinin en aza indirecek seviyelere çekilmesi, Nöbetlerde yedekli çalışma olanağı sağlanması, Mesai düzenlemeleri yeniden yapılmalı; 24 saat uygulamasından vazgeçilmelidir.
EKSİKLER GİDERİLMELİ
Mevcut sağlık hizmetleri yetersiz sayıda sağlık çalışanı ile yürütülmekte ve iş yükü fazladır. Coronavirüs salgını ile birlikte bu iş yükünün daha da artacağı ortadır. Bundan dolayı sağlık hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesi için sağlık alanındaki çalışan eksikliğinin giderilmesi gerekmektedir. Çalışan eksikliğinin acilen giderilmesi için ülkemizde yeterince sağlık emekçisi vardır ve görev beklemektedirler. Ataması yapılmayan yüz binlerce sağlık emekçisi, ataması yapılmış ancak güvenlik soruşturması nedeniyle işlerine başlatılmayan sağlık emekçileri, Kanun Hükmünde Kararnamelerle hukuki süreçler işletilmeden ihraç edilen sağlık emekçileri acil bir düzenleme ile ihtiyacı karşılayacak şekilde göreve başlatılmalıdırlar.
Bazı illerin hastanelerinin acil servisleri ve poliklinikleri şu an sağlık çalışanları açısında korunaksız bir durumda. Koruma önlemlerinin çoğu bulunmuyor. El dezenfektanları, koruyucu giysileri ve maskeleri bulunmuyor. Çalışanlar şu an bu koşullarda çalışıyor. Bu yüzden hastanelerimizdeki kalabalığı azaltmamız, maske, koruyucu kıyafet ve dezenfektan malzemenin acilen tüm hastanelere ve özellikle de acil servislere gönderilmesi gerekiyor. Burada Sağlık Bakanlığı’na önemli bir görev düşmektedir.
Ayrıca gerek sağlık bakanlığı ve gerekse halkımız çalışma ortamlarının daha rahat olmasının, şiddetsiz bir ortamda çalışmanın ne denli önemli olduğunu bu salgın ile bir kez daha görmüşlerdir diye düşünüyoruz ve sağlıkta şiddetin önlenmesi ile ilgili bugüne dek önerdiğimiz önlemlerin acilen yaşama geçirilmesini sağlık bakanlığından talep ediyoruz” denildi.