MERSİN EN UCUZ SUYU KULLANMIYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN EN UCUZ SUYU KULLANMIYOR!


 

Mersin’de vatandaşlar artan su faturalarına isyan etmeye başladı. Yetkililer ise suya zam yapmadıklarını savunurken, faturaların kullanım miktarı 0-10 m3’ün üzerine çıkıldığında kademeli hesaplamanın devreye girmesi, bakım yapılmadığı halde bakım ücreti adı altında alınmaya başlanan paralar ile diğer vergi kalemleri ile arttığı ortaya çıktı.

SERKAN TULTAK

Son günlerin tartışılan konusu, su faturaları üzerine Radyo Ülkü de yayınlanan ve Serkan Tultak’ın hazırlayıp sunduğu Yerel Gündem programında açıklamalarda bulunan Araştırmacı Yazar Abdullah Ayan, çarpıcı bilgiler verdi.

Önceki Büyükşehir Belediyesi Yönetimi döneminde meskenlerde 1-12 metreküp arası kullanıma uygulanan kademenin bu yıl 10 metreküpe çekildiğini anımsatan Ayan, “10 metreküp altı su kullanan metreküp başına 5 lira öderken 10 metreküp üstü 7,5 lira ödeyecek. Örneğin Adana'da kademe yok ve su fiyatı meskende ne kadar kullanırsanız kullanın mart ayında yapılan indirimle 3,35 liraya çekildi. Mersin' de 10 metreküp üstü 7,5 lira öderken Adana'da bunun yarısını ödüyor. Oysa Mersin ve Adana maliyeti etkileyen en önemli faktör olan cazibe itibariyle aynı maliyetlerde su üretir” dedi.

“ZAM YOK AMA YİNE DE ŞİŞİK FATURALAR GELMEYE BAŞLADI; ÇÜNKÜ…”

Faturaların şiştiğini, bununda vatandaş tarafından şikayet edildiğini kaydeden Ayan,

“Mersin'de 15 metreküp su kullanan Çevre Temizlik Vergisi ve bakım bedeli vs. giydirmeler hariç 112,5 lira öderken, Adana' da 15 metreküp su kullanan mart ayından itibaren 50 lira 25 kuruş ödüyor. Karantina nedeniyle evde kalma zorunluluğu sanırım su tüketimini de arttırmış. Ve zam yok ama kademe artış rakamı aşılınca şişik faturalar gelmeye başladı.

Öte yandan MESKİ boru değiştirmedi, hat yenilemedi; bakım bedeli alıyor. Nedir bu bakım bedeli anlamak mümkün değil. Şimdi birde Evsel Atık Bedeli bu faturalara eklenirse o zaman daha yüksek faturaları ödemek durumunda kalacağız” şeklinde konuştu.

“ÇIPLAK FİYAT ÜZERİNDEN KONUŞULURSA YANLIŞ SONUÇ ORTAYA ÇIKAR”

“Sayın Başkan açıklamalar yaparken çıplak fiyat üzerinden ve 1 metreküpe göre birim fiyatı vererek konuşuyor” diyen Ayan şu bilgileri verdi: “Oysaki kullanıma göre konuştuğumuzda faturaların neden arttığı ortada. Mersin MESKİ ve Adana ASKİ su fiyatlarını karşılaştırırken iki kurumun resmi rakamlarını veriyorum. Bazıları rahatsızlık duyabilir ama gerçeği paylaşmak benim ahlaki ve vicdani sorumluluğum. Adana’nın resmi açıklaması şu şekilde; ‘Adana Aski Genel Müdürlüğü 2020 Yılı Mayıs Ayı Tahakkuna Uygulanan Su Ve Ksub Tarifesi 2020 Yılı Mart Ayı Tüketici Fiyat Endeksi Aski Genel Kurul Kararı İle İçme Suyundan (%35) Oranında İndirim Yapılmıştır”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA