HÜZNÜ KATMERLİ BİR 21 MAYIS | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

HÜZNÜ KATMERLİ BİR 21 MAYIS


 

Anavatanları Kafkasya’dan 156 yıl önce soykırıma maruz kalarak başta Anadolu olmak üzere dünyanın dört bir yanına hindbağ çiçeği gibi dağılan ve yaklaşık 2 milyon atasını sürgün yollarında kaybeden Çerkesler, soykırımın tanınmasını istiyor!

HEDİYE EROĞLU

Her yıl 21 Mayıs tarihinde Çerkes soykırım ve sürgünü çeşitli etkinliklerle anılarak hafızalarda korunmaya çalışılıyor. Yaşananların soykırım olduğunu savunan Çerkesler dünyanın bu acıyı tanımasını ve Rusya’dan da resmi bir özür bekliyor.

Bu yıl korona virüse takılan anmalar sınırlı olsa da yapıldı.

Çarlığı tarafından 156 yıl önce Kafkasya'dan toplanılarak Türkiye'ye sürgün edilen ve sürgün sırasında binlercesinin hayatını kaybettiği Çerkesler, atalarını anmak için Kocaeli’de bir araya geldi. Çerkes toplulukları tarafından oluşturulan sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Türkiye'ye ilk ayak bastıkları yer olan Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Karaağaç köyü ve Babalı Sahili'nde anma töreni düzenledi. Korona virüs nedeni ile her yıl binlerce vatandaşın katılımı ile gerçekleştirilen anma töreni bu yı sınırlı katılımla yapıldı.

SOSYAL MEDYADAN SÜRGÜN ANMASI

Mersin’de yaşayan Çerkesler her yıl katıldıkları bu etkinliğe bu yıl iştirak edemese de Sürgün Anması’nı ihmal etmedi. Her yıl düzenledikleri tören ile soykırım ve sürgünü gecenin karanlığında yaktıkları ağıtlar ve denize bıraktıkları siyah çelenk ile görünür kılan Mersinli Çerkesler bu yıl mesajlarını sosyal medyadan verdi.

Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği, bağlı olduğu Kafkas Dernekleri Federasyonu’nun açıklamasını paylaşarak, kamuoyunu bilgilendirdi.

HÜZNÜ KATMERLİ BİR 21 MAYIS

Açıklamada, “Bir takvim yılı içerisinde toplumumuz için en önemli gün hiç şüphesiz Çerkes Soykırımı ve Sürgününün yıldönümü olan 21 Mayıs’tır. Toplumumuz hem anavatanda hem de diasporamızın yaşadığı ülkelerde anma törenleri ve çeşitli etkinlikler ile acısını hem birbiri ile hem de kamusal alanlara çıkarak birlikte yaşadığı halklar ile paylaşır, adalet talebini tüm vicdanlara duyurmaya çalışır. Federasyonumuz da her yıl Başkanlar Kurulu ve Yönetim Kurulu’nda konuyu görüşerek anma etkinliklerimizin hem yerel hem Türkiye geneli hem de anavatan ayağını üye derneklerimiz ile birlikte koordine etmektedir.

21 MAYIS ANMA ETKİNLİKLERİ, 125’İNCİ YILDA BAŞLADI

Federasyonumuzu oluşturan derneklerin çalışmaları sonucu 125. Yılda başlatılan 21 Mayıs Anma Etkinlikleri, toplumumuzun ve özellikle de yeni yetişen gençlerimizin kimlik bilincinin gelişiminde önemli bir etken olmaktadır. Yapılan etkinliklere onbinlerce kişi katılmakta, kamusal alanlara kimliğimiz, kültürümüz, tarihimiz ve taleplerimiz taşınmaktadır. Son yıllarda artan medya ve siyaset dünyasının ilgisi de sesimizin ülke ve dünya gündemine taşınmasına katkı sağlamaktadır.

ANMAYA VİRÜS ENGELİ

Ne yazık ki bu yıl 21 Mayıs, küresel ölçekte yaşadığımız Korona virüsü sorunu ve bu çerçevede alınan önlemler nedeni ile evlerimize çekilmek zorunda kaldığımız bir döneme denk geliyor. Bu çerçevede kamu sağlığına ilişkin ciddi riskler ve yasal önlemler nedeni ile, fiziki olarak kamusal alanlara arzu ettiğimiz ölçüde çıkamayacağız; acımızı kardeşlerimiz ve dostlarımız ile yeterince paylaşamayacağız.

ANMA SOSYAL MEDYAYA TAŞINDI

Pandemi şartlarını da göz önüne alarak derneklerimiz ve toplumumuz ile birlikte iletişim kanallarını etkin şekilde kullanarak 21 Mayıs’ı anlamına uygun şekilde anmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, Korona önlemleri döneminde ilk adımlarını 25 Nisan Adıge Bayrağı Günü’nde attığımız sosyal medyayı ve internet yayıncılığını daha etkin kullanma çalışmalarını 21 Mayıs haftasında daha da ileriye taşıyoruz.

İlkokul yaş grubu çocuklarımızın katılımı ile “Hayalimdeki Kafkasya”; ortaokul ve lise grubu gençlerimizin katılımı ile “Çerkes Sürgünü” temalı resim yarışmaları düzenledik. Yine 21 Mayıs anmaları çerçevesinde bir öykü yarışması da düzenledik. Yarışmalarımızın jüri üyeliklerini üstlenen kıymetli sanatçı ve aydınlarımıza da bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyor; derece alan gençlerimizi kutluyoruz.

“VARLIK MÜCADELESİ VEREN BİR TOPLUM OLDUĞUMUZU UNUTMAMALIYIZ”

Dünyanın ve içerisinde yaşadığımız ülkelerin gündemleri ve şartları dönem dönem bazı büyük olaylarla değişebilmektedir. Bugün de Korona virüsü pandemisi ile böyle bir dönemden geçiyoruz. Ancak gerek anavatanımızda gerek diasporada dilini, kültürünü ve kimliğini kaybetme riskine karşı varlık mücadelesi veren bir toplum olduğumuzu unutmamalıyız. Dünyanın ve içinde yaşadığımız ülkelerin gündemlerinden ve şartlarından etkilenmemek mümkün değilse de odağımız daima toplumsal mücadelemizde olmalıdır. Bu hedeften şaşmadan her alanda kurumlarımız ile birlikte örgütlü şekilde çalışmalıyız. Kurumlarımız da toplumumuzu tüm farklılıkları ile toplumsal çalışmalara dahil etmek ve kimlik bilincini başta gençlerimiz olmak üzere tüm bireylerimizde güçlendirmek üzere çalışmalıdır. Bu hedef doğrultusunda 2020 yılını kurumsallaşma yılı ilan etmiştik, bu çerçevede çalışmalarımızı kararlı şekilde sürdürüyoruz.

“SOYKIRIMIN TANINMASINI TALEP EDİYORUZ”

Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün yıldönümü vesilesi ile bir kez daha başta Rusya Federasyonu ve içerisinde yaşadığımız ülkeler olmak üzere tüm dünya ülkelerinden soykırımın tanınmasını talep ediyoruz. Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün sonuçlarının ortadan kaldırılması yönünde dönüş hakkı ve çifte vatandaşlık ile yaşadığımız ülkelerdeki dil, kültür ve kimlik haklarımızın anayasal, yasal ve kurumsal düzenlemeler ile garanti altına alınmasını talep ediyoruz.

Toplumumuz ve kurumlarımızın, savaş, sürgün, soykırım, dağınık iskân, asimilasyon kentleşme ve küreselleşme gibi pek çok zorlukla mücadele ederek bugüne kadar azimle taşıdığı kimliğini, bu olağanüstü dönemde de güçlü şekilde destekleyerek geleceğe taşıyacağına inancımız tamdır” denildi.

BAŞKAN SAVRUM KAMUOYUNA SESLENDİ

Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Güner Savrum da, günün ve önemine ilişkin sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile kamuoyuna seslendi.

Savrum, 21 Mayıs’ın; milyonlarca Çerkes’in anayurtlarından sökülüp, dağıtılışı, yüzbinlerce Çerkes’in sürgün yollarında kırılışı, Karadeniz’in soğuk ve karanlık sularına gömülüşler olduğunu vurgulayarak, “21 Mayıs soykırımdır – sürgündür!” dedi.

ÇERKES SÜRGÜNÜ NEDİR?

Kafkasya'da yüz yıldan uzun süren Rus-Çerkes Savaşları 21 Mayıs 1864 tarihinde sona erdi.

Ancak bu tarih Çerkesler için de 'sonun başlangıcı' oldu. Çarlık Rusyası, savaşı kaybeden Çerkesler sürgüne tabi tuttu. Resmi olmayan rakamlara göre yaklaşık 1,5 milyon kişi, Rusya'nın çeşitli liman kentlerinden toplu halde Osmanlı topraklarına sürüldü.

Yol şartlarının çok ağır olmasının yanı sıra salgın hastalıklar ve açlık, yine resmi olmayan kaynaklara göre 400 bin ila 500 bin kişinin hayatına mâl oldu.

ÇERKESLER NE TALEP EDİYOR?

Çerkes tarihçi Murat Yalçın, Çerkesler’in Türkiye'den ve Rusya'dan talep ettiği maddeler şöyle sıralıyor: “Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün TBMM'de resmen tanınması, Rusya ve Türkiye arasında yapılacak olan ikili anlaşmalar ile Türkiye vatandaşlarına çifte vatandaşlık hakkının verilmesi, bu büyük acıyı anlatan müzelerin açılması, Çerkes dili ve kültürünün korunması adına diğer adımların atılması. Bunlar Türkiye'den taleplerimiz. Rusya'dan ise soykırım ve sürgünün resmen kabul edilmesi, Çerkesler’den ve diğer Kafkasyalı mağdur halklardan resmi özür dilenmesi, çifte vatandaşlık anlaşmaları ile ger dönüşün ve Kafkasya ile olan ilişkilerin kolaylaştırılması, Kafkasya'daki yerleşim yerlerine eski orijinal isimlerinin iade edilmesi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA