Haber Merkezi
Mersin İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, bugün saat 10:00’da Mersin Valisi Ali İhsan Su başkanlığında; İçişleri Bakanlığının 01.06.2020 tarih ve 8567 sayılı ‘Şehiriçi ve Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı’ ile 02.06.2020 tarihli ve 8591 sayılı ‘ 30.05.2020 Tarih ve 8556 Sayılı Genelgenin Uygulamasına İlişkin Açıklamalar’ konulu Genelgeleri doğrultusunda gerekli kararları almak üzere olağanüstü toplandı.
Toplantı sonrasında açıklanan kararlar şu şekilde:
“İçişleri Bakanlığının 23.03.2020 tarih ve 5823 sayılı Genelgesi ile tüm şehir içi çalışan toplu taşıma araçlarında ve personel servislerinde araç ruhsatında belirtilen yolcu taşıma kapasitesinin %50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat İçişleri Bakanlığının 01.06.2020 tarih ve 8567 sayılı Genelgesi ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Sağlık Bakanlığınca yayımlanan Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin, Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri İle İlgili Alınması Gereken Önlemler’, ‘Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler’, ‘Karayolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Denizyolu Yolcu Taşımacılığı İle İlgili Alınması Gereken Önlemler’ başlıkları altında şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığına ilişkin önlemler yayımlanmıştır.
Söz konusu genelgeler ve gelişmeler değerlendirilerek, ilimiz genelinde uygulanmak üzere; Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinin, ‘Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri İle İlgili Alınması Gereken Önlemler’ bölümünün ‘Yolcular İçin Alınması Gereken Önlemler’ başlıklı kısmının 4. Maddesinde ‘ Araçlara koltuk sayısı kadar müşteri alınabilir, ayakta yolcu alınmamalıdır (ayakta yolcu taşımaya mahsus üretilmiş araçlar hariç); karşılıklı dörtlü koltukların iki koltuğu kullanılmalı, yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz olarak oturulmalıdır’ hükmünde yer alan ‘ayakta yolcu taşımaya mahsus üretilmiş araçlar hariç’ ibaresine ilişkin uygulamanın ilimizdeki toplu taşıma hatlarının ve toplu taşıma için kullanılan araçlarının niteliği(ayakta ve oturarak yolcu taşıma kapasiteleri), ayakta yolcu taşımaya uygun araçların toplam taşımadaki oranı vb. unsurlar göz önünde bulundurularak, ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu taşıma araçlarında güvenli mesafe kurallarına uyulması koşulu ile %30 oranında ayakta yolcu şeklinde uygulanacaktır.
Lokanta veya restoran, pastane, kafe, kafeterya, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, dernek lokalleri ve çay bahçeleri faaliyetlerini saat 22:00’a kadar sürdürebileceklerdir. Söz konusu işletmeler saat 22:00'dan sonra temizlik, ertesi güne hazırlık vb. nedenlerle müşteri almamak kaydıyla çalışabileceklerdir.
İçişleri Bakanlığının 30.05.2020 tarihli ve 8556 sayılı Genelgesi kapsamında faaliyete başlayan iş yerlerinde temasa neden olabilecek iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışına geçici bir süreliğine izin verilmeyecektir.
Bu işletmelerde kişiler arası mesafe ihlaline ve temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçlarla müzik (canlı müzik dahil) kesinlikle yapılmayacaktır. Sadece müşterilerin dinlemesine yönelik müzik yapılmasına müsaade edilecektir.
İçişleri Bakanlığının 16.03.2020 tarihli ve 5361 sayı ile 21.03.2020 tarihli ve 5760 sayılı Genelgeleri kapsamında faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan internet kafeler, playstation vb. oyun salonları ile gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, taverna, disko ve benzeri yerlerin faaliyetlerine ilişkin kısıtlama geçici bir süreliğine devam edecektir.
İlgili federasyonların izni ile yapılacak müsabaka, antrenman ve hazırlık süreçleri hariç olmak üzere spor merkezleri, tesisleri ve salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, müsabakalar, eğlence amaçlı maçlar (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate vb.) veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren antrenmanlara ilişkin getirilen kısıtlamalar geçici bir süreliğine devam edecektir.
AVM denetimlerinin daha önce oluşturulan komisyon tarafından denetlenmelerine devam edilecektir.
Turizm İşletme Belgeli olan konaklama tesisleri, lokanta ve restoranlar dışındaki işletmelerin faaliyetleri, Kaymakamlıklarca oluşturulacak; halk sağlığı uzmanı, yerel yönetim temsilcileri, iş sağlığı uzmanı ve makine mühendisinin bulunduğu asgari beş kişilik bir komisyon tarafından en az on beş günde bir denetlenecektir. Turizm İşletme Belgeli konaklama tesisleri, lokanta ve restoranların koronavirüs salgını ile ilgili alınacak tedbirler kapsamında denetimi Kültür ve Turizm Bakanlığınca yerine getirilecektir.
Denetim yapmak üzere kurulması öngörülen komisyonlara ilave edilecek kişi ve kurum ile komisyonların çalışma sürelerini belirleme konusunda ilgili Kaymakamlıklar yetkili olup, gerektiğinde ihtiyaca göre aynı alanda görev yapmak üzere birden çok ekibi içeren komisyonlar da oluşturulabilirler.
Koronavirüs salgını ile mücadelenin dinamik bir süreç olduğu göz önüne alınarak; salgının yayılmaması ve kontrol altında tutulabilmesi için oluşturulan komisyon ya da birimlerin çalışmalarının koordine edilmesi, alınacak tedbirlerle halk sağlığının en etkin şekilde korunması amacıyla Bilim Kurulunun tavsiyeleri göz önünde tutularak faaliyete başlaması öngörülen işletmeler için belirlenen ve İçişleri Bakanlığınca ekte gönderilmiş olan kurallar/rehberlerin ilgili işletmelere tebliğ edilerek uygulamanın buna göre yapılması ve https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/depo/toplumda-salgin-yonetimi/salgin-yonetimi-ve-calismarehberi/COVID19-SALGIN_YONETIMI_VE_CALISMA_REHBERI.pdf uzantısıyla internet ortamında yayımlanan rehberdeki kural ve değişikliklerin takip edilmesine, İlgililerin, yapılacak denetim ve işlemlerde bu rehberde belirtilen hususlara uygun hareket etmeleri, denetim sırasında ihlal tespit edilmesi durumunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin TCK’nın 195 maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususu; İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu üyelerinin oy birliğiyle kabul edilmiştir.”