Haber Merkezi
Amerika Birleşik Devletleri Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden misafir araştırmacı olarak gelen ve çalışmalarını Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde sürdüren Dr. Maria Veldhuizen; dünyanın çeşitli üniversite ve bilim insanlarının katıldığı ve COVID-19 ile koku ve tat kaybı, bazı kimyasallarla olan hassaslık arasındaki bağlantıyı araştıran Küresel Kemosensör Araştırma (Global Chemosensory Research) Konsorsiyumunda yer aldı.
Şu ana kadar 40’tan fazla ülkeyi temsil eden 4.039 katılımcının yer aldığı araştırmada yapılan anket sonuçları, 10 dilde olmak üzere 8 Mayıs Cuma günü medrxiv.org1’de yayınlandı.
Araştırma sonucundaki ilk bulgulara göre; COVID-19 tanısı alan hastalarda koku, tat ve kemosensörün önemli ölçüde azaldığı ve burun tıkanıklığının, COVİD-19’da yaşanılan kayıplarla ilişkili görünmediği anlaşıldı. Bu da, COVID-19 enfeksiyonunu soğuk algınlığı veya grip gibi diğer viral enfeksiyonlardan ayırt etmenin önemli bir yolu olabileceği şeklinde yorumlandı.
Yakın zamanda COVID-19 da dahil olmak üzere herhangi bir solunum hastalığı yaşayan herkesi, 29 dilde doldurulabilecek https://bit.ly/2zkLrmc adresindeki ankete yönlendiren Dr. Maria Veldhuizen’dan alınan bilgiye göre; COVID-19, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu rahatsızlıkları ile tat ve koku kaybı arasındaki olası ilişkiler hakkındaki küresel çalışmanın videosuna https://youtu.be/iWGUp8MEdj0 adresinden ulaşılabilir.