Koronavirüs ile mücadele kapsamında Nisan ayında ihracatının izne bağlanması nedeniyle elde kalan limonlar depolarda çürümeye terk edildi!
HEDİYE EROĞLU
Dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs ile mücadele kapsamında Nisan ayında ihracatının izne bağlanması limonun elde kalmasına neden oldu. Kolonya yapımında kullanılan, C vitamini deposu limonun yurtta kalması ve fiyatların düşmesi için atılan adımlar çiftçiyi vurdu.
Limonun başkenti olarak da bilinen Mersin’de limon üreticileri ihracat yasağı nedeniyle pazarlarını kaybederken, depolarda bekletilen limonlar çürümeye terk edildi.
LİMONUN KİLOSUNDA KAYIP 1-1,5 TL
Mersin Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, gazetemize yaptığı açıklama ile acı tabloyu okurlarımız ile paylaştı. “Limon ile alakalı sıkıntılar devam ediyor” diyen Demir, “Limon fiyatları çok kötü. İhracatın yasaklanması bize pazar kaybettirdi. Pazarlarımız diğer ülkeler tarafından ele geçirildi. Fiyatlar düştü. Ancak iç piyasada pandemi nedeniyle restoranların kapalı olması ve tüketimin azalması nedeniyle depolardaki limonlar çürümeye terk edildi. Önümüzdeki yıl bu şeklide olur ise limon üreticisi depolama yapmayacak. Yani malını hemen elden çıkarmak isteyecek ki bu da yine zarar etmesine neden olacak. Şuanda depoda fiyatı 3 lira olan limonun kilosunda çiftçinin yaşadığı zarar kiloda 1-1,5 TL. Bu zaten çiftçinin kazancı olarak rakamdı. Ancak çiftçi şuan zarar etti” dedi.
VEKİLLER MECLİSE TAŞIDI
Limon üreticilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyarak, iktidara seslenen
CHP Mersin Milletvekilleri Cengiz Gökçel, uygulanan ihracat yasağının limon üreticisini çok zor durumda bıraktığını belirterek yasağın derhal sonlandırılması gerektiğini söyledi. Gökçel, “Bu limonları çürütmeye, ülkenin millî servetini heba etmeye ve limon üreticilerini mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Cumhurbaşkanına sesleniyorum, bakanınıza talimat verip ihracat yasağını kaldırın, yoksa çiftçinin tepkisi çok sert olur” dedi.
Mersin’de üreticilerle küflenmiş limon kasalarının önüne açıklama yapan Gökçel, “ Sayın Bakan, eserinle övünüyor musun? Bin bir emek ve masrafla yetişen millî servet olan limonu bu hâle sokmak kimsenin ne hakkı ne de haddidir” diyerek, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bu durumdan sorumlu olduğunu öne sürdü.
"LİMON İHRACATINI SERBEST BIRAKIN"
Limona uygulanan ihracat yasağı nedeniyle binlerce ton ürünün depolarda çürümeye terk edildiğini vurgulayan Cengiz Gökçel, “ Bu gün üreticiyi mağdur ederken, 6 ay sonra ithalatçılara bayram ettirirsiniz. Bu limonları çürütmeye, ülkenin millî servetini heba etmeye ve limon üreticilerini mağdur etmeye kimsenin hakkı yok. Cumhurbaşkanına sesleniyorum, bakanınıza talimat verip ihracat yasağını kaldırın, yoksa çiftçinin tepkisi çok sert olur” sözleri ile tepkisini dile getirdi.
“BU ŞEKİLDE MİLLİ ÜRETİMİ ARTTIRAMAZSINIZ”
Hükümetin uyguladığı yanlış tarım politikaları nedeniyle üreticinin perişan hâle getirildiğini öne süren Gökçel, “Eğer siz millî üretimi arttırıp, kendi çiftçimizi üretimde tutmak istiyorsunuz, üretimdeki ürünlerin pazarlamasına sıkıntı yaratarak bunu başaramazsınız” diyerek, limon üreticisine yurt dışı pazarının açılmasını istedi.
İstanbul, Ankara ve Mersin büyükşehir belediyeleri tarafından limon üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek için limon alınarak halka dağıtıldığını belirten Gökçel, bu konuda yapılan eleştirilerin doğru olmadığını söyledi.
Gökçel, “Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hükümet çiftçiyi tarımdan kopararak, canından bezdirdi” diyerek, iktidara tarım politikalarını yeniden gözden geçirmesi çağrısında da bulundu.