AYŞENUR ÖNAL
Mimar Abdullah Yıldız 16 Haziran Dünya Caretta Caretta Günü’nü yaşamlarını tehdit eden sorunları gündeme getirmek için bir fırsat günü olarak kullandı ve bir mesaj yayınladı. Yayınladığı mesaj ile Mersin’de milyonlarca yıldır yuvalama yeri olan Mezitli Gümüşkum 100. Yıl Kumsalının caretta carettaların ellerinden alındığını ve ranta açıldığını vurguladı.
Çevreci insanların yanlış beyanlarla kandırıldığını belirten Yılmaz, “Üstelik koruması gerekenlerin kentsel rantı, kişisel ranta tercih eden yerel yönetici ve yatırımcı işbirliğiyle, Mersin Mezitli Gümüşkum 100.yıl Tabiat Parkı kumsalı deniz kaplumbağaları için koruma bölgesi ilan edilmişti. Lakin korunamadı. Tam da koruma tabelasının olduğu alanda yakın zamanda beton mikserlerince ezilmiş caretta caretta türü deniz kaplumbağası yavrularına ait cesetlerin görülmesi an meselesi. Artık cinayetler kimsenin umurunda olmayacak. Başta yandaş yerel yöneticiler olmak üzere, yatırımcıda amacına ulaştı” diyerek, “Devletin malı deniz, yemeyen domuz” sözünü ekledi.
“TÜRKİYE’DE 21 TANE YUVALAMA ALANI, 90 MİLYON YILDIR CARETTA CARETTALARA AİT”
Kumsalların 90 milyon yıldır caretta carettalar yuvalama alanı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Yani insanlardan çok daha önceden beri bu kumsallar onların yaşam alanı. Bu canlılar yumurta bırakmak için denizi ya da kayalıkları kullanamıyor. Yalnızca kumsallara yumurtalarını bırakabilir. Erkek bireyler hiçbir zaman karaya çıkmıyor. Sadece dişiler yumurtalarını bırakmak için Mayıs -Haziran aylarında çıkıyorlar ve kumsalda arka yüzgeçleriyle 40-50 cm’lik bir çukur açarak bu çukurlara yaklaşık 100 ila 250 arasında yumurta bırakıyorlar. Nasıl ki kuşların ana kucağı sıcak karnı ve tüyleridir, memeliler için ana rahmidir, carettalar için de kumsallar ‘ana rahmi’ gibidir. Türkiye’de 21 tane yuvalama kumsalı vardır ve bunlar hayati öneme sahiptir” diye vurguladı.
“DENİZE KOŞMALARININ TEK NEDENİ HAYATTA KALMAKTIR”
Mersin Mezitli Gümüşkum 100.yıl Kumsalının arka planında inşa edilecek restoranlar, kafeler, barlar, eğlence merkezleri alanın habitat yapısını ve karakterini değiştireceği için doğrudan etki dediğimiz sorun ortaya çıkacağını vurgulayan Yılmaz, “Kumsala eğlence merkezi girdiğinde, yumurtadan çıkan yavrular denizdeki yakamoz, ay ışığına değil, tersi yöndeki tesislerin ışığına, insanların gürültüsüne doğru koşacaktır. Çünkü bu onların milyonlarca yıllık içgüdüsüdür. Küçük hesapları, kişisel rantları için bu 90 milyon yıllık canlıların doğal yaşam alanlarını talan eden, onların yaşamlarına son veren kibar soyguncular! Varsa er geç vicdanlarıyla baş başa kalacaklardır. Dilerim ölüm döşeklerinde yaptıkları insanlık suçunu hatırlarlar” dedi.
BÜYÜK ÇEVRECİ, SAYIN YÖNETİCİ(!)
Geçen yaz bölgeyi kiralayan yatırımcı tarafından düzenlenecek açık hava müzik festivalini hatırlatan Yılmaz, “Esas amacını gizleyip, çevre gönüllülerini kandırarak onların sadece bir noktaya odaklanması sağlandı. Sözü ve özü bir imajını sağlamak için her türlü Show’u yapan, oysaki meclisten geçirdiği kararla, bölgenin yapılaşmasına ön ayak olan, carrettaların doğal yaşam alanlarını sınırlayan bölgenin hemen dibindeki yapılaşmalar tamamlanıp, gerçekler ortaya çıktığında; ‘Bizim yapacak bir şeyimiz yok. Bütün çevre katliamları çevre ve şehircilik bakanlığının onayı ile yapıldı. Elimizden hiçbir şey gelmezdi. Biz belediye olarak yanlışın önüne geçmek için işin kontrollüğünü bile kabul ettik diyecek olan’ büyük çevreci, sayın yönetici. Show'unu eksik bıraktın, bölgede yapılaşma devam ediyor. Rolünü hatırlatayım dedim. 16 Haziran'da bir açıklama yapman gerekiyordu. Seçilmiş bürokratlığın sona erdiğinde çevreciler seni carrettaların katli, akaryakıt istasyonlarının varlığı için verdiğin mücadele ile hep anacaklar!” dedi.