3. TARIM ŞURASI HANGİ AŞAMADA?


 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, 2019’da yapılan 3. Tarım Şurasını meclis gündemine taşıyarak, "18 Kasım 2019 tarihinde yapılan 3. Tarım Şurasında alınan kararların uygulanması bakımından hangi aşamadadır?” sorusunu sordu.

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, 2019’da yapılan 3. Tarım Şurasını meclis gündemine taşıdı.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.

“Türkiye’de son yirmi yıl içinde sadece 3 kez Tarım Şurası yapılmıştır. Bu şuraların ikisi ise AKP iktidarı tarafından gerçekleştirilmiştir.  AKP iktidarı zamanında birincisi 2004’te ve ikincisi ise yıllar sonra 18 Kasım 2019 tarihinde yapılmıştır. 3 gün boyunca süren Tarım Şurası toplantısı sonunda Türkiye’nin önümüzdeki ‘25 yılı kapsayan düzenlemeler ile tarımın içinde bulunduğu olumsuzlukları ortadan kaldırma’ iddiası ile 60 maddelik kararlar alınmıştır. 18 Kasım 2019 yılında alınan kararlar, 2004 yılında yapılan tarım şurası toplantısında alınan kararlarla neredeyse benzer kararları içermektedir. Bu benzerliğin ötesinde 3. Tarım Şurasının 2004 yılında yapılan Tarım Şurası gibi alınan kararların uygulanmayacağı tarımla ilişkili olan bütün kesimler tarafından endişe ile takip edilmektedir. Bu endişenin en önemli nedeni haklı olarak, AKP iktidarı tarafından 18 yıl süresince tarım alanında alınan kararların seçilen bakanlara göre politikalarının sınırlı olması ve bir sonraki bakanlık tarafından kendisinden önceki bakanlığın aldığı politikaların ortadan kaldırılmasıdır.

3. Tarım Şurasında 60 maddelik olarak alınan kararların, önceki tarım şuralarında alınan kararların uygulanmaması dikkate alındığında tarımda sermaye egemenliğini pekiştirmekten öteye geçemeyeceği aşikârdır. Çünkü 3.  Tarım Şurası toplantısına katılım sağlayanların çoğunluğu sermaye sahipleri olmakla birlikte, tarımda emek yoğunluğu olan ve insani yaşam koşulları ile kıyaslandığında, olumsuz koşullarda çalışan başta mevsimlik tarım işçileri olmak üzere, sermayenin tarımdaki egemenliğinin en çok mağduru olan kadınların ve küçük üreticilerin 3. Tarım Şurası toplantısından soyutlanmasıdır. Dolayısıyla 3. Tarım Şurası 18 yıl süresince tarımda yaşanan sorunları, mağdur olanları dışlayarak toplanmıştır. Eğer tarımdaki mevcut sorunlar çözülecekse, bu sorunları üreten sermaye ile değil, tarımda mevcut sorunların mağdurları olan emekçiler, çiftçiler ve küçük üreticiler ile çözülebilir. Aksi halde 3. Tarım Şurasının akıbeti, önceki Tarım Şuralarından farklı olmayacaktır.” denilen önergede şu sorular soruldu:

“18 Kasım 2019 tarihinde yapılan 3. Tarım Şurasında alınan kararların uygulanması bakımından hangi aşamadadır?

3. Tarım Şurasında alınan kararların uygulanması ile ilgili kamuoyunu bilgilendirilme yapılmamasının nedenleri nelerdir? 3. Tarım Şurası ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme çalışması bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?

3. Tarım Şurası kapsamında 2020 yılı için hedeflenen politikalar nelerdir? Bu politikalardan uygulamaya konulanlar nelerdir?

Covid 19 salgını sonrası değişmesi öngörülen dünya düzeni içinde 3. Tarım Şurasında alınan kararların uygulanabilir olduğunu düşünüyor musunuz?

3. Tarım Şurası bakanlığınız zamanında yapılmış olması rağmen, başka bir bakan atanmasından sonra uygulanabilir olacak mıdır? Yoksa 3. Tarım Şurasında alınan kararlar bakanlığınızın süresiyle sınırlı mı kalacaktır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA