YÖRÜKLERDEN 2 BİN 200 RAKIMDA EKONOMİYE KATKI


 

Mersin’in Erdemli ilçesinde, Karaman il sınırında bulunan 2 bin 200 rakımlı Musabozuldu Yaylası’na gelen Yörükler, 80 bin küçükbaş hayvanlarıyla ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bölgede süt ve peynir üretimi için kıl keçisi, et üretimi için ise kuzu yetiştiriciliği yapılıyor. Doğal bitki örtüsüyle beslenen hayvanların ürünleri talep görüyor.

Bölge için ulaşımı sağlayan yollar büyük önem taşıyor. Bölgenin zorlu arazi yapısında sağlıklı ulaşımın sağlanabilmesi için Erdemli Belediyesi tarafından yeni yollar açılırken, daha önce açılan ancak kış ve bahar şartlarında bozulan yollar ise yeniden onarılıyor.

Yörüklerin sorunlarını dinleyen ve yapılan çalışmaları inceleyen Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, "2 bin 200 rakımda insanlarımızın ciddi bir uğraşları var. Hem aile ekonomisi, hem de ülke ekonomisine çok ciddi bir katkı söz konusu. Tabi ki bu işin güzellikleri var ama zorlukları da meşakkati de büyük" dedi.

Yaylada ciddi bir süt üretiminin gerçekleştiğini ifade eden Tollu, "Şu anda sevinerek belirtmeliyiz ki düne göre hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın geçimleri daha kolay. Hem teknolojinin getirdiği imkanlara kavuşmaları, hem de ülkede doğal gıda ve doğal beslenmeye karşı talep söz konusu olunca, insanlarımızın bu gayretleri boşa gitmiyor. Ciddi bir süt ve et üretimiyle, ciddi bir girdi sağlanıyor" diye konuştu.

Yeni yol çalışması ve onarım çalışması yaptıklarını anlatan Tollu, Yörüklerin hayatını kolaylaştıracak her türlü imkanı sağlamak için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

"YAYLAMIZDA 70-80 BİN CİVARINDA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİLMEKTE"

Hayvancılıkla ilgili her türlü faaliyeti yürüttüklerini ifade eden Kösereli Mahalle Muhtarı Kemal Çevik de, “Yaylamız Erdemli’ye 80 kilometre uzaklıkta olup, özellikle şu anda bulunduğumuz konum, Kösereli Yörükleri'nin olduğu yerdir. Fakat Evdilek Mahallesi'nin içerisinde 8-10 köyümüzün Yörükleri yaşamaktadır. Bunlar da 80-90 haneye tekamül ediyor. Burada 70-80 bin civarında küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir. Buralarda Erdemli Belediyemiz her yıl düzenli olarak hizmet yapmaktadır. Özellikle ulaşımda büyük imkan sağlamaktadır. Coğrafyamız özellikle 2 bin 500 rakıma kadar yükseliyor” diye konuştu.

Güzeloluk Mahalle Muhtarı İbrahim Doğan ise, “Geçmiş yıllarda yol olmadığı için süt kazanlarının ya kapağı açılırdı ya dökülürdü. Şimdi başkanımız sayesinde yollar yapılıyor. Süt olsun, peynir olsun rahatlıkla mandıralara ulaşıyor” diye konuştu.

Keçi yetiştiriciliği yapan Hanife Geriz ise yaylalarında hayvanlarından elde ettiği ürünlerin şifalı olduğunu söyledi. Geriz, "Yaylamızda bin bir çeşit otlarımız var. Isırgan var, kantaron var. Doktorlar bile geldiği zaman bu kadar ot çeşidi hiçbir yerde yok diyor, bizlere. Hayvanlarımızın sütü, peyniri, eti şifalıdır" dedi.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA