AYŞENUR ÖNAL
Yaşarken evi olarak kullandığı yapıdan Kültür Bakanlığı kararıyla adı silinen Mustafa Necati Uğural’a iftira atıldığını vurgulayan Utku Toplumsal Dayanışma ve Eğitim Derneği, konu hakkında bir basın açıklaması düzenledi.
Toplumsal konulara duyarlı kaldıklarını ve konuları gündeme getirecekleri basın toplantılarından ilkini yaptıklarını belirten Utku Toplumsal Dayanışma ve Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Yüksel, “Her biri Kurtuluş Savaşı kahramanı olan ve cumhuriyeti kuran kadro içerisinde yer alan tarihi kişiliklere yönelik iftiralar ve bu iftiralar üzerinden yürütülen hakaret kampanyaları ne yazık ki ülkemizde eskiden beri yaşana gelmiştir. Bunlar yer yer Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı ve cumhuriyetimizin kurucu önderi Atatürk’ün manevi kişiliğine saldırarak birçok kez de O’na saldırmaya cesaret edemeyenlerin, yanında yer alarak büyük tarihi sorumluluklar üstlenen kişiliklere saldırmalarıyla gerçekleşmiştir. Bu saldırıların neredeyse tümü kutsal din duygusu araç olarak kullanılarak gerçekleştirilmiştir” dedi.
FETÖ İFTİRASI!
Bu iftiralara maruz kalan kişilerden birinin de Mustafa Necati Uğural olduğunu vurgulayan Yüksel yaşanılanları şöyle anlattı;
“İlk olarak 1980’lerde, o dönemlerde ‘cemaat’ olarak adlandırılan FETÖ’nün güdümündeki bir dergide yayımlanan bir yazıdan kaynaklanan iftira şöyledir;
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati, Latin harflerinin üstünlüğünü anlatmak için bir konferans vermek üzere Konya’ya gelmiştir. Kentin her yanına yapıştırılan duyurularda ‘Eski harflerle birlikte Kur’an’ı tarihe gömdük’ diye yazmaktadır ve konferansın ertesi gün saat 10’da verileceği belirtilmektedir.
Konya’ya geldiği günün akşamı yemekten sonra apandisit krizine yakalanır ve ameliyat edilir. Gece yarısı yatağın demiri kırılır, yere düşer ve ameliyat yeri patlar. Konferansın yapılacağı saatte de ölür.’
Burada anlatıldığı biçimiyle Mustafa Necati Uğural, dönemin Milli Eğitim Bakanı’dır ve gerçekten apandisit patlaması sonucu vefat etmiştir. Ancak Konya’da değil; Ankara Numune Hastanesi’nde vefat etmiştir. Bırakın Konya’da ölmeyi; o tarihte Konya’ya gitmemiştir. O söylediği savında bulunulan sözü de kesinlikle söylememiştir. Yani bu ucuz bir iftiradır. Ancak toplumumuzda azımsanamayacak oranda bir kitle, kaynağı FETÖ olan bu iftiraya inanmaktadır.”
MUSTAFA NECATİ UĞURAL KİMDİR?
İzmirlidir. Hukuk Fakültesi mezunudur. İzmir Türk Ocağı üyesi genç bir aydınken sportif çalışmalarda da bulunarak Altay Spor Kulübü’nün kurucuları arasında yer almıştır. İzmir’in işgalinin ardından buradan ayrılarak Balıkesir’de işgallere karşı direnişi örgütlemiş ve “İzmir’e Doğru” adlı bir gazete çıkarmıştır. 1. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili ve İstiklal Mahkemesi üyesi olarak görev üstlenmiştir. 2. Dönem milletvekilliğinin yanı sıra Adalet Bakanlığı görevine getirilmiştir. Döneminde şer’i mahkemeler kaldırılmıştır. Ve sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı döneminde;
Tevhid-i Tedrisat yasası yürürlüğe girmiş, harf devrimi gerçekleştirilmiştir. Millet Mektepleri kurulmuş, okuma-yazma seferberliği başlatılmıştır. Yabancı okullar denetim altına alınmış, orta öğretim parasız hale getirilmiştir. Uzman öğretmen yetiştirilmek üzere yurtdışına öğrenci gönderilmiştir.
“MUSTAFA NECATİ UĞURAL’IN MİLLİ DEĞERİMİZ”
Mustafa Necati Uğural’ın milli değer olduğuna değinen Yüksel, “Kültür Bakanlığı’nın söz konusu yapıdan adını silerek başka bir adla değiştirme girişimini doğru bulmuyoruz. Bu yanlış karardan en kısa sürede dönülmesini istiyoruz. Gereğini yetkililerin ilgillerine ve dikkatlerine sunuyoruz” diye konuştu.