HEDİYE EROĞLU
Tarsus Belediyesi Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Binasında gerçekleştirildi.
2020 yılı 5. Birleşimin ilk oturumu oldukça hararetli tartışmalara neden oldu. Millet İttifakı’nın sandalye üstünlüğünün bulunduğu Cumhur İttifakı’nın ise muhalefette kaldığı mecliste geçmiş MHP dönemindeki uygumlalar üzerinden tartışmalar yaşandı.
Toplantıda ilk olarak gizli oy ile 3 Encümen üyesi seçimi yapıldı. Daimi encümen üyeliğine Mert Keleşoğlu, Ekrem Fevzi Çoşkun ile A.Kerim Nezihi Dağlı seçilirken, İhtisas komisyonlarına da 5’er meclis üyesi seçimi, oy birliğiyle kabul edildi.
BELEDİYEYE ‘HALKA SIRT DÖNME’ ELEŞTİRİSİ
Tarsus Belediyesi’nin 2019 dönemi faaliyet raporu görüşmelerinde Meclise CHP’li Ali Uyan başkanlık ederken, rapor ile ilgili ilk olarak MHP’li Nükhet Çelik söz aldı.
“Belediye meclisinin ve bürokratların görevi kent halkına sırt dönmek değil, toplumun bir parçası olup, eksiklerin beraber giderilmesine çalışmaktır” diyen Çelik, “1245 metre parke, 450 metre bordür, 3 bin 720 yol açma işi yapılmış. Hizmet olarak burada ben çok az bir hizmet görüyorum. Meslek edindirme faaliyetlerinde bir düşüklük görüyorum. Karşılaştırmak istemiyorum ama 2019’daki yatırım ve faaliyetlerin çok düşük olduğunu görüyorum. Kiralama yapılmış ama tahakkuk yapılsa bile tahsilatın yapılmadığını görüyorum. Belediye çalışanlarının 53 adet artışı ile 976’ya yükseldiğini görüyorum. Bin 188 metre toplam park varken dikilen ağaç sayısı 2 bin 890. 2018’de 4 bin 682 ağaç dikilmiş. 2018’de 75 park yapılırken 2019’da 15 adet yapılmış. 2018’den gelen asfalt çalışmalar 2019’ta tamamlanmış. Bir yılda 12 yatırım yapılmış. 2019’da bir tane 20 milyon TL’lik ihale yapılmış. 2018’de ise 19 ihale yapılmış. Kurumlardan alacağımız tahsil edilememiş. Bağış ve yardımlar düşmüş. Personel ve maşa giderleri bütçe giderlerinin yüzde 45’i bulması yatırımı engel hale getirmiş. Örneğin 2019’da bütçeden 44 milyon TL’lik yatırım parsı kalmış ki bu da çok yeterli değil. Öte yandan 2019 sonu itibariyle borcumuz 95 milyon 676 bin 245 TL iken kasada 9 milyon 315 bin TL para var. Bakım onarım ve taşıt giderlerinin çok fazla olduğunu gördüm. Yatırıma ağırlık verilir ise daha iyi olur” dedi.
Daha sonra söz alan AKP’li Abdurrahman Altınsucu da faaliyetleri eleştirerek, “Bu karneye geçerli not vermeyeceğiz” eleştirisinde bulundu.
Başkan Haluk Bozdoğan’dan ise eleştirilere sert yanıt geldi. Havalimanının nereden nereye geldiğini, kaç tane bakanın görevinden alındığını, sahil bandı projesinin Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na hangi şartlarda nasıl bağlandığını çok iyi bildiğini söyledi.
Cumhur İttifakı’nın “havaalanı yapılacak, sahil bandı projesi bitecek” diyerek çok seçimler geçirdiğini söyleyen Bozdoğan, “Elimizden bir çok şeyler alındı ama istersiniz bunu daha sonra tartışalım. Ama benim için önemli olan tek şey var Tarsus. Tartışacak isek Tarsus’a Tarsus’u tartışacağız.
“AĞAÇLARI SAYANLAR PARKE TAŞLARINI DA SAYARSA KENTE ÇOK BÜYÜK KATKISI OLUR”
Gece mali hizmetlerdeydim. 28-29-30 Mart’ta asfalt yapmışlar, hak ediş ne zaman geldi? Mayıs ayında. Belediyeyi 97 milyon TL borçla devraldık derken tahakkuk etmiş borçları kast ettik, bir de tahakkuk etmemiş borçlar geldi. 1 Ocak’ta bankada 23 milyon TL vardı. Biz görevi devraldığımızda bankada 122 bin TL vardı. Borçları yapılandırarak ve tasarrufa giderek ödemem gerekiyordu. 2020’de bu yıl bizim yatırım yılımız dedim. 2019 bizim yatırım yılımız değildi, bir önceki dönemin yatırımlarını tamamladık. Şuan yeni asfalt ihalesi yapılıyor. 2018 rakamlarıyla konuşuyorsunuz ama bu rakamların ne kadar doğru olduğunu biliyor musunuz? Tek tek ağaçları sayan zihniyet tek tek parke taşlarını da sayarsa kente çok büyük katkısı olur” dedi.
KADINLARA VERİLECEK İŞYERLERİ ERKEKLERİN OLDU
Tarsus Belediyesi’nin 2016’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde açtığı ancak bugün boşaltılmasıyla ilgili verilen karar neticesinde eleştirilerin gündeme gelmesine de tepki gösteren Başkan Bozdoğan, “Ben orada 22 yıl hekimlik yaptım. Mahallenin muhtarı rica etmiş belediye başkanı da gelmiş yapmış. Orası bir vakfa ait, kiralayarak yapabilirsiniz. Belediye de 2015’in Şubat ayında kiralamış bu alanı. Bir ay sonra da ‘biz burayı meslek odlarına vermek istiyoruz’ demiş. Vakıf tamam demiş ama sonra orada KOSGEB desteğiyle bir meslek edindirme kursu açılmış. Önceki yerel yönetim tarafından girişimci kadınlara verildiği söylenen işyerleri, 6 erkek vatandaşımıza tahsis edilmiş ve bugün halen 3.şahıslara devrinden ötürü çarpık yapıda işletilen bir kompleks haline dönüşmüştür. Siyasi ayrım yapılmadan hatta yöneticilerin kendi kuzenlerine yerler verilmiş. Burayı alan hep bir başkasına devretmiş. Bende buralara zabıtaları gönderdim. 4-5 dükkan açık, diğerleri kapalı, depo gibi kullanılıyor. Zabıtamız yıllardır zahmet edip de gidip denetim bile yapmamışlar. Tek bir kişinin bile ruhsatı yok. Gariban vatandaşımız bir iş yeri açacak da zabıta gidip ruhsatı var mı diye kontrol etmeyecek? Kontrol etinde zaten kapatma emridir bu. Bu konuyla ilgili zabıtalara disiplin soruşturması da açıldı. 4-5 yıl bir yere gidip de ruhsatı var mı yok mu diye sorulmaz mı? İlgili dükkanların evraklarını incelediğimizde 41 bin TL borca çıktı. Üstelik ödemiyorlar. Tarsus Belediyesi bu işyerleri için Vakfa ne ödüyor? 174 bin TL. Şuana kadar 820 bin TL zarar etmişiz. Geçmişte tadilat adı altında taktıkları şatafatlı şemsiyeler nerede şuan? Şuan orası sadece demir yığını. Haluk Bozdoğan buranın boşlatma emrini vererek şimdi kadınlara saygısızlık mı yapıyor? Benim öyle bir saygısızlığım yok. Tam tersi. Etraftaki esnaflardan 29 tane dilekçe aldık. Hepsi buranın derhal boşaltılmasını istiyor. Cipleri ile gelen zengin insanların burada keyif çattığını söyleyen esnafların hepsinin imzası var. Bu kadar şikayetçi olunan bir yeri Yeryüzü Pazarı için boşlatmak istediğim de kendi partililerim de dahil her taraftan bana kızdılar. Eski belediye başkanı da bu konuyla ilgili eleştirileri paylaşımları beğeniyor.
Ayrıca Bağlar’da ki spor salonunu tekstil atölyesi yapacağım ve bu mahallerdeki insanlar iş sahibi olacak. Hem belediye kazanacak hem de 118 tane kadın orada iş sahibi olacak.
Yani burada bir zihniyeti fark edin. 200 kişilik bir kadın girişimci kooperatifi kurdum ki her alanda aktif olmaları için. Alma benim için önemli olan 2020 yatırımlarıdır. Geçmiş yıllar ile bizleri eleştirmeyin. Bu kentte sosyal belediyecilik adına çok şey değişiyor. Bizim hikayemiz temiz, namuslu. Önümüzdeki yıl bugünlerde konuştuklarınızda çok şeyin fraklı olduğunu daha iyi göreceksiniz” dedi.
DENETİM RAPORU KABUL EDİLDİ
Tarsus Belediyesi 2019 Dönemi Denetim Komisyonu Raporu görüşmelerinde ise Başkan Bozdoğan direk oylama isterken Cumhur İttifakı’ndan teklifin komisyona gönderilmesi teklifi geldi. Başkan Bozdoğan ise 2014’den bu yana bu raporun mecliste direk oylandığını anımsatarak, oylamaya geçti. Rapor oy çokluğuyla kabul edildi.
Tarsus Beledye Meclisi’nin dilek ve temenniler bölümünde ise
Başkan Bozdoğan
Hastane başhekimine, Tarsus’ta durumlar nasıl dedim. Son 3 günün tablosu çok kötü, 45 tane numune alınmış, 25’i pozitif çıkmış. Ertesi gün 25 tane numune alınmış 13 tanesi pozitif çıktı ve Tarsus’taki hastaneyi tekrar pandemi yaptılar. Ve hatta Tarsus Devlet Hastanesi’nde tahlil yapmaya devam ediyorlar. Tablo sıkıntılı. ‘çok başarılıyız, 4/4’lük işler yapıyoruz Türkiye’de filan diyorlar ama Dünya Sağlık Örgütü’nün söyledikleri hiç de öyle değil. Bizim verdiğimiz sonuçları kale bile almıyorlar. Bizim en büyük şansımız hemen hemen her mahallede yapılan Sağlık Ocakları’dır. O zaman ki ciddi tüberküloz aşılarının sağlıklı bir şekilde yapılması bu covid mikrobu ile tüberküloz mikrobunun aynı yolu izlemelerinden dolayı Türkiye’de covid’e yakalanan insanların ölüm oranında düşüklüğe neden oldu.